Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat, miercuri, în cadrul emisiunii „Prime Time News”, de la Realitatea Tv, soluțiile generale identificate de către Departamentul pentru Situații de Urgență în urma evaluării demarate cu privire la modul în care s-a intervenit pentru salvarea victimelor incendiului din Clubul Colectiv. Arafat a subliniat faptul că nu caută în raport vinovații pentru problemele identificate de către DSU, scrie realitatea.net.
„Decizia la fața locului de către un comandament de intervenție poate fi mereu interpretabilă bună sau mai puțin bună”, iar dacă s-ar căuta mereu vinovații, „înseamnă că în viitor nimeni nu va mai lua deizii”, a punctat, în acest sens, secretarul de stat în MAI.
„Lecțiile învățate înseamnă că am analizat intervenția și am găsit punctele unde putem să le îmbunătățim. A funcționat, dar putea să fie mai bine (…) Și plus se identifică bunele practici pentru că unele din aceste bune practici sunt bazate pe decizii pe care le-au luat unele persoane la intervenții, care nu erau la proceduri. Un astfel de raport nu va arăta niciodată cu degetul către cineva, arată doar ce putea să se facă mai bine în aceste intervenții pentu viitor.
Nu avem procedura în care dispeceratul când sesizează că e ceva grav să sesizeze spitalele de urgență. Asta nu înseamnă că spitalele nu erau pregătite să îi primească. Considerăm că, în viitor, dispeceratul să aibă o procedură, să alerteze spitalele de urgență principale. Vrem să îi pre-alertăm. Tot ce găsiți aici sunt prevăzute anumite soluții propuse generale.
Până marțea viitoare se va pregati planul de implementare a acestor soluții cu termene și grup de lucru, care va amănunți aceste lucruri: vor crea procedurile. UPU-urile au stație radio. Ce se va întâmpla de acum e că dispeceratul atunci când știe că are accident, va suna cineva la UPU și o să spună: ‘fiți pregătiți’.
Actualizarea tuturor planurilor de intervenție periodic și crearea unui mecanism la obiectivele mari, când se schimbă accesul să fie anunțați pompierii și ambulanțele și să se adauge o întrebare când vin adresele la dispecerat dacă știe omul care anunță dacă accesul se face…Problema e că la adresa corectă poarta era închisă și trebuiau să meargă pe altă parte. Nu căutăm vinovați. Este un raport de lecții învățate, nu scoate vinovați și nu pedepsește.
Adresa venită pe 112 a fost corectă, dar ca să nu repetăm trebuie actualizate căile de acces în anumite zone și suplimentată cu o întrebare dacă accesul se face pe adresa de strada dată.
Raportul spune așa: la sosire au fost folosite frecvențele ambulanței cu dispeceratul ISU. Nu s-a trecut la frecvența grupului comun, lucru pe care îl considerăm de acum încolo (…) să creăm un grup comun (…) Soluția e în curs de rezolvare pentru mutarea dispeceratelor într-un dispecerat unic integrat. Alertarea, de exemplu, la nivelul SMURD-ului s-a făcut fiecare cu mașină individuală. Noi acum spunem că trebuie să existe un mecanism de alertare generală. În viitor ‘alarmă generală’ – să anticipăm din start prin zona respectivă dacă e un potențial accident grav, să trimitem resurse chiar cu riscul de a le întoarce din drum. Vrem să fim siguri, în viitor, că se folosește grupul comun de frecvențe și când ajungem la dispeceratul integrat, decizia devine unitară.
Nu ai cum să faci un plan perfect. Unele poate au fost prevăzute, dar nu au fost aplicate poate așa cum au fost prevăzute, dar multe dintre ele nu au fost specificate în acest mod”, a explicat Arafat.