Cartierul de lux în care locuiește Ponta e un loc unde se întretaie interesele transpartinice ale milionarilor tranziției și ale instituțiilor cu rol în securitatea națională. Locuințele au fost construite de firma lui Dan Andronic și de două offshore-uri din Insulele Virgine Britanice, prin conturile cărora s-au transferat 8,75 milioane USD către politicieni români.
Locuințele au fost construite de firma lui Dan Andronic și de două offshore-uri din Insulele Virgine Britanice, prin conturile cărora s-au transferat 8,75 milioane USD către politicieni români. Cartierul de lux în care locuiește Ponta e un loc unde se întretaie interesele transpartinice ale milionarilor tranziției și ale instituțiilor cu rol în securitatea națională.
În ianuarie 2007, soția premierului, Daciana Sârbu, semna un precontract de vânzare-cumpărare cu “Central Residential Park S.A.“, unde acționar majoritar era “NIRO ’95 Impex“ (firma lui Nicolae Dumitru, patronul imperiului comercial Dragonul Roșu). În decembrie același an, Nicolae Dumitru cumpăra cu 766.000 de lei un apartament de lux de 167 mp în acel cartier. În 2009, Ilie Sârbu achiziționa la rându-i o locuință în “Central Residential Park“. În 2012, cu două luni înainte de a fi nominalizat șef al Guvernului, Victor Ponta a achiziționat încă un apartament de lux în același cartier.
Pe ultimul dintre acestea, Ponta nu și l-a cumpărat direct de la dezvoltatorul ansamblului rezidențial, ci după ce a fost trecut prin firma “G&F Real Estate and Constructions SRL“, conform datelor de la ANCPI și de la Arhiva Garanțiilor Mobiliare. Până aici nimic neobișnuit. Doar că “G&F“ este o firmă cu acționariat obscur, fiind deținută, din momentul înființării (în 2006) până cu 9 luni înainte de trecerea apartamentului în proprietatea președintelui PSD, de un offshore cu acționariat “total opac“ din Panama, numit “Sthemko Holding INC“. De-abia în vara lui 2011, acțiunile deținute au fost cedate unuia dintre directorii offshore-ului panamez, un cetățean grec la fel de obscur, pe nume Giorgios Chatzigiannis, ale cărui referințe identificabile sunt doar că e reprezentantul “la vedere“ al mai multor offshore-uri din paradisul fiscal Republica Panama.
Atunci când eşti liderul celui mai puternic partid din România şi eşti pe cale să preiei funcţia de premier, iar tu alegi să cumperi un apartament care anterior a fost în proprietatea unei firme “opace“ deţinute de un offshore cu acţionariat ascuns din Panama, te expui enorm şi rişti să devii şantajabil, deoarece în spatele offshore-ului care a deţinut apartamentul cumpărat de prim-ministrul Ponta, se putea afla oricine, chiar și un personaj certat cu legea sau un abonat la banii publici.
Andronic, unul dintre dezvoltatorii imobiliari ai cartierului
“Central Residential Park“ a avut 5 acționari fondatori: Nicolae Dumitru, Clitemnestra Volschi, Dona Florentina, Andreea Mihaela Tănase și “NIRO ’95 Impex SA“, fiecare deținând procente egale din afacere: 20%.
În noiembrie 2004, ziua când s-a constituit “Central Residential Park SA“, aceiași 5 acționari au înființat o altă companie interesantă: “Grand Hotel du Boulevard“, care a cumpărat hotelul baronului PSD Corneliu Iacobov, cu amplasament unic: intersecția Căii Victoria cu Bulevardul Regina Elisabeta din București. Tranzacția dintre Iacobov și cei 5 afaceriști se întâmpla cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 2004 (alegeri în urma cărora puterea a trecut de la Adrian Năstase și PSD, la Traian Băsescu și Alianța DA).
În lunile ce au urmat, acționar majoritar la cartierul din spatele Poliției Române a devenit Nicolae Dumitru, prin intermediul firmei “NIRO ’95 Impex S.A.“ rebotezată “NIRO Investments SA“. În mod neașteptat, în prima parte a anului 2005, al doilea acționar ca mărime din “Central Residential Park SA“, cu o deținere de 5%, a fost “D.A. Communication&Media SRL“, fondată de Dan Andronic, actualul acționar majoritar de la “Evenimentul Zilei“. Firma a rămas în acționariatul “Central Residential Park SA“ până în 2006, când s-a retras.
Dar Andronic e considerat în mediile de presă drept un apropiat al Elenei Udrea, iar în trecut a fost consilier politic al lui Călin Popescu Tăriceanu și Adrian Năstase. Andronic a fost și partener al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Andronic e și finul lui NIRO, care l-a nășit pe Coasta de Azur. În mod surprinzător, Dan Andronic apare la Arhiva de Garanții Mobiliare și ca debitor al controversatului Said Baaklini (în urma tranzacționării în anul 2003 a unui autoturism marca VW Passat), personaj condamnat definitiv în decembrie 2015 la
4 ani și jumătate de închisoare în scandalul rambursărilor ilegale de TVA în valoare de 60 milioane de euro de la UCM Reșița.
De asemenea, numele lui Dan Andronic îl găsim și în rechizitoriul DNA care a stat la baza redeschiderii recente a dosarului “SOV-FNI“. Acesta e menționat în mod repetat, în legătură cu o suveică de tranzacții cu sume de bani între diverse firme și persoane din anturajul lui SOV. În una din aceste operațiuni financiare, numele lui Andronic e pomenit în rechizitoriu inclusiv alături de al lui Said Baaklini.
Dintre cei cinci fondatori ai cartierului unde locuiește familia Sârbu-Ponta, și acționarul Andreea Mihaela Tănase (care avea 20% din firmă în 2004 și ulterior sub 1%) are la rându-i conexiuni cu gruparea de interese Baaklini.
Conform presei centrale, Andreea Mihaela Tănase este cumnata lui Mohhamed Rajef Sharif, proprietarul companiei “Mike Trading & Investment SRL“, firmă al cărei nume a fost vehiculat în schema de returnări ilegale de TVA în valoare de 60 milioane de euro, urmare a umflării artificiale a prețului de export a unor motoare vechi de la “UCM Reșița“, împreună cu același Said Baaklini.
În decembrie 2015, Dan Andronic a fost reținut de procurorii DNA și ulterior pus sub control judiciar, fiind parte a grupului infracțional organizat din care fac parte Remus Truică și prințul Paul de România, pentru devalizarea patrimoniului Institutului de Protecția Plantelor Băneasa.
Offshore-ul unuia din intimii penali ai lui Ponta
În 2005, în acționariatul “Central Park“ a intrat și un offshore cu acționariat ascuns din Insulele Virgine, “Meneldil Associated“, care apare în mai multe companii românești, în asociere cu firmele familiei Creștin. Unul din reprezentanții firmei “Meneldil“ în acea perioadă e milionarul de origine libaneză Khalil Abi Chahine, unul din regii exportului de cherestea din România și importator al mărcii LG prin compania Romanel.
Chahine a fost partener de afaceri și prieten cu Victor Ponta, premierul și libanezul sunt acționari fondatori ai “FC Național 2000 SA“ în 2004. Totodată Khalil Abi Chahine e și un intim al cupului Udrea-Cocoș, divorțat în 2013. O dovadă în sensul apropierii celor menționați anterior e că în 2009, la nunta lui Chahine de la hotelul Hilton din Capitală, invitați de vază au fost cuplurile Daciana Sârbu-Victor Ponta, Udrea-Cocoș, iar nașul lui Abi Chahine a fost chiar dezvoltatorul “Central Residential Park“, Nicolae Dumitru.
Numele lui Khalil Abi Chahine e strâns legat de offshore-ul “Meneldil Associated SA“, prezent în acționariatul “Central Residential Park SA“. În 2011, o apropiată a lui Chahine, Cristina Vochin apare ca reprezentantă a offshore-ului “Meneldil“ și în firma “EEI Imobiliara Investment SRL“. În 2012, “Meneldil Associated SA“ cesionează către Chahine toate părțile sociale deținute în cadrul “EEI Imobiliara Investment SRL“.
Această din urmă companie e unul din acționarii “Central Residential Park Doi SA“, firmă-pui a “Central Residential Park SA“. Unul din asociații principali ai “Central Residential Park Doi SA“ este Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoș (soțul Elenei Udrea). Povestea “Central Residential Park Doi SA“ o prezentăm ceva mai târziu în cadrul acestei investigații.
În 2006, “Meneldil Associated SA“, care deținea 15% din “Central Residential Park SA“, și-a cedat acțiunile către alt offshore din Insulele Virgine Britanice: “Running Total Group LTD“, reprezentat de Clitemnestra Volschi (Gâdea). Clitemnestra e unul din oamenii de încredere ai lui Nicolae Dumitru. Numele ei îl găsim menționat și într-o firmă în care apar ca acționari Elena Udrea și Dorin Cocoș.
Important de precizat este că atât offshore-ul “Meneldil“, cât și “Running Total“ sunt “surori“ având ca sediu social aceeași cutie poștală: “P.O. Box 958, Pasea Estate, Road Town, Tortola, Insulele Virgine Britanice“ (BVI). Tot la aceeași căsuță poștală mai ființează și adresa unui alt offshore, “Antelago Marketing LTD“, care aparent nu are legătură directă cu investigația noastră, însă în realitate e legat de frații Creștin, prezenți în “Central Residential Park Doi SA“, “Antelago Marketing LTD“ este prezent, indirect, în acționariatul fostei fabrici de stat “Electronica SA“, care a intrat în posesia familiei Creștin, ai cărei membri au fost implicați în fraude bancare.
Citiți mai mult pe romanialibera.ro