NASA a strâns de-a lungul timpului sute de imagini care surprind felul în care planeta pe care locuim s-a schimbat în ultima sută de ani, informează greatnews.ro
Unele fotografii înfățișează impactul negativ pe care oamenii și schimbările climatice l-au avut asupra Pământului: ghețarii se micșorează, iar unele lacuri, care se numărau odată printre cele mai mari din lume, și-au redus dramatic suprafața și ar putea seca în totalitate în viitor.
Însă alte imagini arată că există și schimbări pozitive: poluarea din aer s-a redus în unele regiuni din lume, în ciuda faptului că populația și numărul de mașini au crescut.
Great News va prezintă 10 dintre cele mai spectaculoase imagini din arhiva NASA care ne arată cum s-a schimbat Pământul în ultimii 100 de ani:
1. Ghețarul Lyell din Parcul Național Yosemite, al doilea cel mai mare ghețar din lanțul muntos Sierra Nevada, din SUA, a pierdut aproape 80% din suprafața sa între anii 1883 și 2015. El s-a micșorat de la 1,22 km² la 0,27 km². Mai mult de 10% din masa de gheață s-a pierdut în ultimii 4 ani din cauza vremii calde și foarte uscate.
Ghețarul a fost descoperit în anul 1871 de John Muir.
Potrivit unui studiu din anul 2013, Lyell nici nu mai este ghețar deoarece și-a pierdut mișcarea specifică și ar trebui considerat mai degrabă un câmp de gheață.
2. Imaginea de mai jos arată cât de mult s-a dezvoltat metropola Beijing, din China, într-un singur deceniu. Un studiu recent arată că infrastructura orașului s-a mărit de 4 ori între anii 2000 și 2009 și că noile clădiri și drumuri – fără să se mai ia în calcul poluarea creată de locuitori și de mașinile lor – a crescut temperatura pe timpul iernii cu 3-4 grade Celsius și a redus viteza vântului cu 1-3 metri pe secundă, ceea ce a făcut ca aerul din oraș să fie mai stagnant.
Culorile gri și negru din imagine reprezintă clădirile din oraș (cele gri sunt cele mai înalte din centrul orașului). Restul culorilor indică schimbările din zonele încă neurbanizate: verdele arată cea mai puțină schimbare, în vreme ce roșul indică cele mai mari modificări.
3. Lacul Urmia din nord-vestul Iranului era odată unul dintre cele mai mari lacuri cu apă sărată din Orientul Mijlociu, însă suprafața lui s-a diminuat considerabil. O cauză probabilă a micșorării lacului este devierea apei din râurile din zonă pentru a fi folosită în agricultură. Începând din 1996, și seceta a dus la secarea lacului. În prezent, lacul ocupă numai 10% din suprafața pe care o ocupa în anii ’70. În imaginea din 2014 se vede foarte clar cum întreaga zonă de sud a fundului lacului este expusă.
4. Topirea ghețarului Qori Kalis, din Peru, este evidentă în succesiunea de imagini de mai jos (surprinse în iulie 1978 și în iulie 2011). Ghețarul se află pe un platou, la o altitudine de 5.691 de metri în Munții Anzi. În anul 1978, ghețarul era încă în „creștere” și avansa. Apoi a început să se micșoreze. Până în anul 2011, ghețarul s-a retras complet din valea din această fotografie, lăsând în urma sa un lac de aproximativ 0,3 km² și adânc de 60 de metri.
5. Lacul Aral, aflat la granița dintre Kazakhstan și Uzbekistan era odată al patrulea cel mai mare lac din lume. Însă din anii ’60 autoritățile din Uniunea Sovietică au început să devieze apa din râurile care îl alimentau. Scopul era de a iriga culturile de bumbac și de cereale din câmpiile aride din Kazakhstan, Uzbekistan and Turkmenistan. Conturul negru arată linia aproximativă a țărmurilor lacului în anii ’60. Cu timpul, lacul s-a spart în mai multe lacuri mai mici, iar multe dintre ele au dispărut complet din cauza secetei. Pierderea unui corp de apă atât de mare și de important face ca verile din regiune să fie acum mai calde și mai uscate.
6. Reducerea poluării aerului în nord-estul SUA. Dioxidul de azot (NO2) este un gaz galben-maroniu care poate cauza probleme respiratorii și care contribuie la formarea altor poluanți. Dioxiodul de azot este produs în mare parte în timpul procesului de ardere a benzinei în motoarele mașinilor și a cărbunelui în centralele electrice.
Datorită legislației, a progreselor tehnologice și a schimbărilor economice, poluarea aerului – inclusiv dioxidul de azot – s-a redus în SUA, în ciuda faptului că populația a crescut, la fel ca numărul de mașini aflate în circulație.
7. În ultimii ani, statul California din SUA a trecut prin cea mai severă secetă din ultimele decenii din cauza reducerii precipitațiilor și a stratului de zăpadă din munții Sierra Nevada. În anul 2013, California a înregistrat mai puține precipitații decât în oricare alt an începând cu 1850, anul în care a devenit stat. În prezent, locuitorii și autoritățile depun eforturi pentru a economisi apa. Însă riscul unor incendii de pădure rămâne ridicat.
Cititi mai mult pe greatnews.ro