„Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata”, este unul dintre mesajele pe care Regele Mihai a dorit sa il transmita romanilor.
Mihai I este ultimul rege al Romaniei si unul dintre putinii sefi de stat in viata din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Regele Mihai I al Romaniei a urcat pe tron prima oara dupa moartea bunicului sau Ferdinand si dupa renuntarea la tron a lui Carol al II-lea, casatorindu-se in 1948 cu Regina Ana a Romaniei cu care are si cinci fiice.
Imagini inedite care surprind momente din copilaria si adolescenta Regelului sunt prezentate intr-o colectie impresionanta Getty Images.
Imagine Getty: Regele Mihai copil si mama sa, Regina Elena
Regele Mihai a domnit in doua randuri, intre 20 iulie 1927 si 8 iunie 1930, si intre 6 septembrie 1940 si 30 decembrie 1947.
Fiu al principelui mostenitor Carol, Mihai a mostenit la nastere titlurile de principe al Romaniei si principe de Hohenzollern-Sigmaringen.
Imagine Getty: Mihai impreuna cu bunica sa, Regina Maria.
Imagine Getty: 1921 – Mihai fotografiat la joaca, intr-o tinuta de indian.
Imagine Getty: 1928 – Viitorul Rege Mihai surprins pe plaja, in Romania.
Mihai a devenit pentru prima data rege al Romaniei in 1927, dupa moartea bunicului sau Ferdinand. Tatal sau renuntase in decembrie 1925 la tron si ramasese in strainatate.
Imagine Getty: 1921 – Ilustratia cu momentul in care Regele Mihai primeste onoruri la varsta de 5 ani, avand-o alaturi pe Regina mama, Elena a Greciei.
Imagine Getty: Mihai alaturi de tatal sau, Regele Carol al II-lea, si Regina mama, Elena a Greciei, 26 octombrie 1932
Fiind minor, atributiile regale erau indeplinite de o regenta. A fost detronat de tatal sau, dupa doar trei ani; a reprimit coroana un deceniu mai tarziu, dupa abdicarea lui Carol al II-lea.
Imagine Getty: Regele Carol II si fiul sau Mihai, la campionatul militar de schi de la Predeal, 4 februarie 1932
In septembrie 1939 a debutat Al Doilea Razboi Mondial, iar anul 1940 a marcat sfarsitul Romaniei Mari. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, sa abdice si sa paraseasca tara, tronul revenindu-i a doua oara lui Mihai.
Imagine Getty: Regele Carol II impreuna cu Mihai la slujba religioasa din prima zi a noului an: 1 ianuarie 1932, Bucuresti.
Imagine Getty: Regele Mihai al Romaniei prezent la parada trupelor militare din Bucuresti, imediat dupa aderarea Romaniei la Pactul Tripartit/ Pactul Axei.
Sub statul national-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reala de decizie.
Pe 30 decembrie 1947 regele a fost constrans sa semneze decretul de abdicare. In ianuarie a plecat in exil.
S-a casatorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma si s-au stabilit la Versoix, in Elvetia. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.
Imagine Getty: Mihai impreuna cu Regele Carol al II-lea si Adolf Hitler, la resedinta lui Hitler de la Obersalzberg, 1938.
Imagine Getty: Martie 1948 – Regele Mihai al Romaniei – momentul abdicarii.
Imagine Getty: Regele Mihai si Regina mama pleaca in exil – iunie 1948.
Imagine Getty: Mihai I al Romaniei impreuna cu printesa Ana, in Franta, 1 martie 1948. In momentul in care a fost facut poza cei doi erau logoditi.
Imagine Getty: 12 iunie, 1948 – Mihai al Romaniei se casatoreste cu Ana de Bourbon-Parma.
Imagine Getty: Regele Mihai impreuna cu Regina Ana, Regina mama, Elena a Greciei, si fiicele.
Imagine Getty: Regele Mihai si Regina Ana, la Paris.
Getty Images: Septembrie 1953: Regele Mihai, Regina Ana si doua dintre fiicele cuplului regal.
sursa: stirileprotv.ro