Cultura corporatistă și ”atmosfera de teamă” din cadrul ”British Broadcasting Corporation” (BBC), compania publică de televiziune din Regatul Unit, au permis ”monstruoasele” abuzuri sexuale comise de două dintre vedetele postului, prezentatorul Jimmy Savile și realizatorul Stuart Hall, potrivit unui raport publicat joi, la Londra, care exonerează conducerea companiei de responsabilitate în aceste cazuri, transmit marile agenți de presă internaționale, precum și BBC, transmite Flux24.
Raportul a fost realizat de fosta judecătoare Janet Smith la cererea din 2012 a BBC, după ce, în acel an, poliția britanică a informat că Jimmy Savile, una dintre celebritățile anilor 1970 și 1980, ar fi abuzat de sute de persoane, mai ales minori, în clădirile BBC, timp de mai multe decenii decenii.
Judecătoarea a ajuns la concluzia că Jimmy Savile — care a murit în 2011, la 84 de ani, fără a fi fost acuzat vreodată — a abuzat de 72 de persoane în contextul activității sale la BBC, de-a lungul a aproximativ 50 de ani. Totodată, a constatat că Stuart Hall a agresat 21 de femei, între 1967 și 1991, cea mai tânără victimă având doar zece ani.
Savile și-a comis faptele ”de fiecare dată când a avut ocazia”, iar incidentele s-au petrecut ”în toate locurile din BBC în care el a lucrat”, constată raportul realizat în trei volume, însumând o mie de pagini și care a costat 6,5 milioane de lire sterline. Tactica folosită, în general, de Jimmy Savile cu tinerele fete — și, în unele cazuri, cu băieți — consta într-o invitație pe platoul de televiziune, urmată de un abuz sexual în cabina sa.
Stuart Hall, de 86 de ani, a prezentat o cunoscută emisiune de televiziune și se găsește în închisoare din 2013, după ce a recunoscut că a avut un comportament indecent față de 13 fete.
Elaborarea raportului a inclus audierea a 700 de persoane, dintre care 117 de la BBC care au afirmat că auziseră zvonuri în legătură cu Jimmy Savile, excentricul prezentator al programului ”Top of the Tops”, foarte apreciat de publicul tânăr. Cu toate acestea, angajații nu au făcut niciun denunț la superiorii lor din cauza atmosferei ”de intimidare” care exista și ”continuă să existe și în prezent” la BBC, a susținut judecătoarea.
”Concluzia mea este că anumite persoane cu funcții medii sau joase erau la curent cu comportamentul nepotrivit al lui Savile (…), dar nu am găsit dovezi conform cărora BBC, ca persoană juridică, era în cunoștință de cauză”, a declarat Janet Smith.
După prezentarea raportului, directorul general al BBC, Tony Hall, a cerut scuze victimelor. ”BBC a eșuat atunci când trebuia să vă protejeze. Regret profund durerea produsă tuturor și fiecăruia dintre voi”, a afirmat el. ”Savile și-a comis delictele în multe locuri, dar la BBC a devenit celebru. Ceea ce ne arată acest episod este că faima înseamnă putere și, ca orice putere, trebuie să aibă responsabilitate, să fie supusă unei analize, iar acest lucru nu s-a întâmplat”, a menționat Tony Hall, citat de EFE și AFP.