Fostul şef al CJAS Timiş şi patroana unei clinici private au fost trimişi în judecată pentru fraudarea bugetului de Sănătate prin deconturi fictive. Statul a plătit tratemente pentru sute de pacienţi care nu au intrat niciodată într-o clinică privată. „Adevărul” a identificat o bătrână care spune că nu a văzut un alt doctor în afară de medicul de familie din sat, de unde nu a plecat de ani de zile.
Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General au trimis în judecată, la sfârşitul anului trecut, un dosar complex care vizează fraudarea bugetului Sănătăţii, cu sprijin din interior. Prin rechizitoriul de peste 2.000 de pagini au fost trimise în judecată patru persoane, printre care fostul şef al CJAS Timiş, Cristian Careba şi Eugenia Nicoară, patroană şi administrator a clinicii Selfmed. Potrivit procurorilor, clinica Dianei Nicoară a făcut deconturi fictive pentru sute de pacienţi, prejudiciul estimat fiind de aproape un milion de lei. Astfel, sute de persoane au acum calitate de martori în dosarul în care Diana Nicoară şi fostul şef al CJAS Timiş au fost trimişi în judecată. „Adevărul” a mers pe urma unor pacienţi care figurează ca pacienţi ai clinicii Selfmed.
Unul din cele mai şocante cazuri este al Mariei Brânduşa Mişcu, în vârstă de 79 de ani din Belinţ. Bătrâna îşi duce traiul de pe o zi pe alta, alături de soţul bolnav şi spune că nu a fost la alt doctor decât medicul de familie din sat. Cu toate acestea, apare ca pacientă a clinicii private din Timişoara. Pentru tratarea bătrânei, Selfmed a decontat în perioada 2011 – 2013 servicii medicale în valoare de 1.100 de lei. Potrivit deconturilor făcute de clinică, bătrâna de aproape 80 de ani a beneficiat şi de şedinţe de planning familial, care înseamnă ajutorarea cuplurilor în alegerea celei mai potrivite metode de contracepţie, îngrijirea sănătăţii sexuale şi planificarea sarcinii.
„Eu la dispensar mă tratez cu ce îmi dă doctoriţa de aici. Eu nu sunt la nicio clinică. Eu sunt oloagă (n.r. în sensul că se mişcă greu), nu pot să fac nimic. Lucru şi eu prin curte ca o babă de 80 de ani. Eu nici nu am fost la Timişoara de ani de zile. Cu mine îşi fac ei traba acolo?”, a spus bătrâna care are calitate de martor în dosar. Interceptările din dosar scot la iveală faptul că unul din serviciile de bază „furnizate” de clinica Dianei Nicoară era planning-ul familial, iar patroana clinicii private, la rândul ei medic,făcând tot ce poate pentru a face „fabrica” să funcţioneze: „Murim fără astea”, arată Diana Nicoară într-una dintre inreceptări. „Nu vezi că murim fără astea, fără planning. Ce dracu facem? Nu ne mai găsim rostul”, arată Diana Nicoară potrivit unei stenograme din dosar.
Citeste mai mult pe adevarul.ro.