O teorie enuntata de Albert Einstein in urma cu o suta de ani a fost confirmata abia acum. Cercetatorii americani au demonstrat existenta undelor gravitationale provocate de ciocnirea gaurilor negre.
Einstein a fost, fara doar si poate, un om de stiinta revolutionar, iar numele lui a devenit sinonim cu inteligenta sclipitoare. Insa exista lucruri mai putin cunoscute despre faimosul fizician.
Potrivit BBC, citat de ziare.com, Einstein canta la vioara. Mama sa, Pauline, a fost o pianista foarte talentata care isi dorea ca si fiul ei sa iubeasca muzica. Asa ca a inceput sa ii ofere lectii de vioara pe cand acesta avea sase ani. Dar celui care avea sa devina un geniu nu-i placea deloc sa cante la vioara si prefera, mai degraba, sa construiasca case din carti de joc.
La 13 ani, Einstein si-a schimbat parerea despre muzica dupa ce a ascultat muzica lui Mozart. A inceput sa cante iar la vioara si a reusit sa se perfectioneze, astfel ca a continuat sa cante la vioara pana la finalul vietii sale.
In timpul primelor sale vizite in Statele Unite la inceputul anilor 1930, Einstein s-a adresat conservatorului din Los Angeles, gasind in cvartetul Zoellner, unul dintre cele mai apreciate grupuri de muzicieni din primul sfert al secolului trecut, un sprijin pentru continuarea pasiunii sale pentru muzica. Desi grupul se retrasese de pe scenele Americii, muzicienii au stat alaturi de Einstein, ajuns deja o vedeta mondiala prin realizarile sale stiintifice, si au cantat impreuna legand o prietenie care avea sa dureze pentru tot restul vietii sale.
Parintii se temeau ca e retardat
In copilarie, cu greu il puteai auzi pe Einstein vorbind. Si cand o facea, vorbea foarte greu. Inainte isi spunea propozitia in gand, sau o murmura, si abia dupa ce era sigur ca o pronunta cum trebuie o spunea cu voce tare. Einstein a vorbit asa pana la noua ani, iar parintii lui se temeau ca era retardat.
La scoala, nu ii placeau deloc materiile umaniste. Nici nu excela la ele. Ai lui credeau ca e dislexic. Sora sa, Maja, a povestit chiar ca profesoara de greaca i-a spus lui Einstein ca nu va ajunge nimic in viata.
Mai mult, Einstein a picat examenul la facultate. In 1895, si-a incercat norocul la Politehnica din Elvetia. A trecut examenul de matematica si stiinte la admitere, dar le-a picat pe toate celelalte: istorie, gramatica, geografie. Dupa ce a facut cursuri speciale pentru admitere, a intrat la facultate in anul urmator.
Refugiatul care a schimbat lumea
Evreu din Germania, Albert Einstein a fost nevoit sa emigreze in Statele Unite ale Americii, in anul 1932, din cauza presiunilor tot mai crescute ale nazistilor. El s-a stabilit in orasul universitar Princeton, unde a fost numit profesor la The Institute for Advanced Study si a primit functia de consultant la Divizia de Cercetare si Dezvoltare, sectia Munitii si Explozibili in cadrul Armatei americane.
A refuzat sa fie presedinte
La cateva zile dupa ce presedintele Israelului, Chaim Weizmann, a murit, pe 9 noiembrie 1952, Einstein a fost intrebat daca ar accepta sa fie presedinte. Einstein, care avea 73 de ani atunci, a refuzat. In scrisoarea sa oficiala, Einstein a declarat ca „nu am aptitudinea si experienta pentru a face fata in mod corespunzator cerintelor”.
Ciudatul creier al lui Einstein
Imediat dupa moartea lui Einstein, in 1955, creierul sau a fost extras, disecat si fotografiat de medicul legist Thomas Harvey, cel care a facut si autopsia celebrului fizician. Desi nu avea dreptul sa faca asta, Thomas a conservat creierul lui Einstein timp de zeci de ani, intr-un subsol.
In anul 2013, fotografiile au fost analizate de cercetatorii de la Universitatea East China Normal din Shanghai si de la Universitatea de Stat din Florida.
Cercetatorii au comparat corpus callosum, o zona de fibre care uneste emisfera stanga si cea dreapta cu aceeasi zona din creierul unor oameni obisnuiti. Pentru ca Einstein avea 76 de ani cand a murit, creierul lui a fost comparat cu al unor persoane in varsta. Astfel, ei au observat ca Einstein avea corpus callosum mai gros in anumite zone, ceea ce sugereaza ca emisferele cerebrale erau mai bine conectate intre ele. Aceasta ar putea fi o explicatie pentru inteligenta lui deosebita, cred specialistii.