Medicul Ion Alexie, specialist în Boli Infecțioase, avertizează cu privire la pericolul unei catastrofe epidemice în cazul bacteriei ucigașe ce a infectat mai mulți copii din județul Argeș.
Bacteriile E.coli traiesc mai ales in rectul si anusul vitelor , carora nu le produc infectii, diarree sau HUS (hemolytic uremic sindrom). In consecinta nu putem sti care vita are in rect tulpinile de E. coli secretoare de Shiga -like toxin. Fecalele animalelor infectate pot contamina laptele in procesul de mulgere si carnea cind animalele sint taiate in abatoare. Intr-un abator o singura vita infectata poate contamina tot abatorul si carnea preparata din acel lot de animale (carne tocata, mezeluri etc.). Daca abatorul nu este curat si dezinfectat corespunzator dupa acel lot de carne, loturile viitoare de carne si produse de carne pot fi si ele contaminate ulterior.
Balegarul de la animale infectate folosit ca ingrasamint poate contamina legumele si fructele din acea parcela de pamint.Infectie spitaliceasca sau aliment contaminat?
Daca bebelusii s-au imbolnavit numai in spitalul din Pitesti, avem de-a face cu o infectie care a devenit nosocomiala in acel spital. Cel mai probabil un bebelus a fost infectat cu E. coli producatoare de toxina shiga -like care a produs diarrea cu singe si sindromul hemolitic-uremic. Daca aceeasi bacterie a infectat copii si in alte judete, atunci avem de a face cu o CATASTROFA EPIDEMICA, regionala, cauzata de un aliment contaminat si vindut in diverse magazine in judete diferite. Ministerul Sanatatii trebuie in primul rind sa decida daca aceeasi bacterie a infectat copii in cel putin doua orase diferite. Daca acest lucru se dovedeste, atunci trebuie inceputa o investigatie regionala sa se gaseasca un aliment comun care a infectat copiii. Cel mai probabil va fi un produs lactat care este distribuit in mai multe judete, avind in vedere ca bebelusii nu consuma prea multa carne tocata, fructe sau legume. Se poate ca fructele sau legumele distribuite de aceeasi companie si recoltate din acelasi loc sa fi fost contaminate, lucru mult mai putin probabil. Adultii pot suferi la fel ca si copiii si bebelusii, deci rudele celor bolnavi trebuie sa fie testate, sa vada daca au bacteria in fecale. Dupa o infectie de acest fel adultii mai pot elimina bacteria in fecale pentru citeva saptamani, iar copiii chiar pentru citeva luni.Tratamentul este supotiv fara a se incerca sa se opreasca diarrea, care este mecanismul de a elimina bacteriile si toxinele din organism.
Antibioticele sint contraindicate pentru a se evita eliberarea toxinelor in cantitati mai mari, lucru forte detrimental bolnavului.
Instinctul familiilor si medicilor este sa distruga bacteria cit mai repede cu antibiotice, lucru GRESIT in cazul acestei infectii.Ion Alexie MD
Infectious Diseases and Internal Medicine
Diplomate of the American Boards of Infectious Diseases
Las Vegas, Nevada