Bugetul de stat a fost fraudat în ultimii zece ani de 2,1 miliarde de euro, a declarat, vineri, Nicolae Văcăroiu, principalele cauze fiind corupţia, neglijenţa în serviciu şi schimbarea permanentă a legislaţiei, scrie gandul.info.
675 de dosare şi un prejudiciu de 2,1 miliarde de euro, acesta este bilanţul fraudării banului public constatat de Curtea de Conturi în perioada 2005-2010.
„În perioada 2005-2015 au fost înaintate Ministerului Public 675 de solicitări pentru declanşarea procedurii de cercetare penală : cazuri în care prejudiciile produse bugetului statului depăşesc 500.000 de euro, o a doua anexă cele care sunt sub Toate acestea la un loc însumează un prejudiciu total de 2,1 miliarde de euro. O parte, vreo 200 au fost soluţionate, cele cu impact cel mai mic, altele sunt în curs. Ca să vă dau un exemplu, avem situaţii în care prejudiciul produs depăşeşte 500 de milioane de euro pe un caz. E vorba într-un caz de vânzarea de proprietăţi din domeniul public sau privat la preţuri mult inferioare sau situaţii în care s-au produs modificări prin norme prin legislaţie fără ca nomele să fie publicate în Monitorul Oficial, fiind nule de drept, producând prejudicii de dimensiunea asta”, a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, într-un interviu la Europa Fm.
De asemenea, şeful Curţii de Conturi a precizat că multe cazuri de cheltuire ineficientă a banilor publici sunt făcute cu bună ştiinţă, chiar şi la nivel guvernamental. De exemplu, numai în 2014, Guvernul, condus de Victor Ponta, a luat de la bugetul de investiţii 2 miliarde de lei. Banii au fost transferaţi la fondul de rezervă al Guvernului şi împărţiţi nejustificat primăriilor şi consiliilor judeţene prin ordonanţe de urgenţă. În acest caz însă, situaţia nu este însă una „penală”, a spus el, în condiţiile în care aceste „transferuri” sunt făcute în baza unor acte normative, singura posibilitate în acest caz fiind semnalarea publică cazurilor de către Curtea de Conturi.
„Este îngrijorător faptul că aceşti două miliarde s-au dus la creşterea rezervei Guvernului şi au plecat către primării şi s-au dus spre alte destinaţii. Deci au majorat fondul ăla de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează (este – n.r.) că restul de valoare de investiţii, prevăzut în buget, daţi afară din 26 de miliarde trei sau şase şi rămân 20 de miliarde. Banii aceia trebuie utilizaţi cu maximă eficienţă”, a declarat Văcăroiu.
„Este o practică a ultimelor 3-4 guverne. De fiecare dată sesizăm acest aspect pentru că creează mari probleme şi o inechitate în cheltuirea acestor sume din acest fond de rezervă”, a mai spus şeful Curţii de Conturi.
O altă fraudă majoră adusă la bugetul de stat este rambursarea ilegală de TVA. „Aici este un teren teribil. Suntem şi noi implicaţi, şi ANAF. Sper ca ANAF să intre în forţă mult mai bine în acest sector”, a mai spus Văcăroiu.