Primul calculator construit la o universitate din România, acum jumătate de secol, este încă funcţional. A fost restaurat şi este acum piesă de muzeu la Timişoara. O adevărată minune a tehnicii, a fost folosit la construcția celui mai mare baraj din țara noastră,potrivit Digi24.
Pentru ca barajul Vidraru, cel mai mare realizat vreodată în România, să stea în picioare, fiecare calcul a fost făcut cu aparatul gigant de la Timișoara.
Cât a fost student, Horia Gligor a lucrat pe calculatorul creat în anii ’60 la Politehnică și îi știe toate secretele. „De la niște butoane, se anunța mașinăria. Pun 101 la adresa 1 și atunci spun că ce e acolo să se adune”, explică el.
Rezultatul venea de la panoul cu sute de becuri care se aprindeau și indicau litere sau cifre. Aşa a fost tradusă, în 1962, prima frază cu ajutorul circuitelor strămoşului computerului de azi. Acestea însumau cam 30 de kilometri de sârme și 100 de mii de lipituri.
„În orice caz, traducerea a fost făcută cu acuratețe din engleză în română. Au venit oameni cu manuscrise ca să se traducă. Acum cu Google Translate e la îndemâna oricui”, mai spune Horia Gligor, cercetător.
De cinci ani de muncă a fost nevoie pentru ca sistemul să fie readus la viață.
„Zece mii de lei dacă a costat, toată suma, nu mai mult, dar restauratorul nostru a petrecut foarte multe ore pentru că este migălos”, spune Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului din Timișoara.
Peste câteva luni, primul calculator realizat în mediul universitar din România va fi expus la Politehnica din Timişoara.