380x250-victor-ponta-se-jura-pe-autostrada-comarnic-brasov_60253900

Măsurile generoase dispuse anul trecut de către guvernul Ponta vor aduce în acest an deficitul bugetar aproape de 3% din PIB. Visteria țării rămâne fără banii necesari realizării autostrăzii Comarnic-Brașov, potrivit Digi24.

Oficiali ai Guvernului, ministerelor Transporturilor și Finanțelor, ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) se vor întâlni în perioada imediat următoare pentru a găsi soluția de finanțare a lucrărilor pentru autostrada Comarnic-Brașov.

Planuri făcute anul trecut nu mai stau în picioare. În vara lui 2015, înainte ca guvernul Ponta să anunțe un generos plan de majorări salariale și de pensii al căror cost actual pentru bugetul de stat este de 14 miliarde de lei, oficialii Ministerului Transporturilor promiteau că vor obține banii necesari construirii autostrăzii pe baza unei așa zise „clauze de reformă structurală”. Aceasta nu era nimic altceva decât un angajament al României în fața Comisiei Europene că ne vom încadra cu deficitul bugetar în limita de 1,2% din PIB, urmând ca CE – Comisia Europeană să fie de acord cu o depășire a acestui plafon cu 0,5% din PIB, echivalentul a 800 milioane euro.

„Sursele de finanțare pentru proiectul Comarnic- Brașov sunt provenite din parteneriat public privat cu posibilitatea ca acest proiect sa fie finanțat dintr-un mix de fonduri (fonduri structurale, buget de stat și împrumuturi) în momentul activării clauzei de reformă structurală”, spunea în vara anului trecut Ministerul Transporurilor.

Creșterile de salarii și pensii au aruncat în aer deficitul și odată cu acesta și orice posibilitate de finanțare a lucrărilor prin majorarea deficitului. Efectele se vor vedea nu doar în 2016, ci și în anii următori în care bugetul de stat va fi sub presiunea măsurilor de relaxare fiscală și a creșterii cheltuielilor cu salariile și pensiile.

„Este evident că suntem în scenariul pesimist al Master Planului Transporturi și că autostrada nu are finanțare, cel puțin acum”, spune un oficial al Guvernului care a solicitat anonimatul.

Cât privește posibilitatea finanțării din fonduri UE, aceasta nu este foarte sigură. Spre deosebire de Pitești-Sibiu, Comarnic-Brașov nu se găsește pe axele de transport de importanță europeană și care urmare finanțarea poate avea loc doar din Fondul European de Dezvoltare Regională, aflat la dispoziția statelor membre pentru a lega rețeaua națională la cea europeană. Problema este însă că lista proiectelor finanțate astfel este deja ocupată, dar și aprobată în forma finală de către CE.