Iulian Gherguţ – românul răpit în luna aprilie a anului trecut în Burkina Faso – este ținut ostatic de aproape 300 de zile de către gruparea teroristă sunită Al-Mourabitoune („Santinelele” – n.r.), care acționează în „Magrebul Islamic”, zonă care include state din nord-vestul Africii.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, într-o adresă transmisă la solicitarea PUTEREA, că mai multe instituții „lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei” românului răpit şi face apel la precauţie în tratarea acestui caz în spaţiul public. Un expert în securitate consultat de PUTEREA e de acord cu faptul că o publicitate excesivă pe acest subiect ar dăuna eforturilor depuse pentru eliberarea ostaticului român, însă opinează că autorităţile ar fi trebuit să dea semnale în mod constant opiniei publice, prin care să sublinieze că acesta nu a fost uitat. PUTEREA a solicitat MAE să comunice dacă „românul răpit în Burkina Faso este în viaţă, care este starea sa de sănătate, care este numele grupării care îl deţine în acest moment şi ce demersuri fac autorităţile pentru a-l elibera”, având în vedere că acesta este ținut ostatic de mai bine de 290 de zile.
Răspunsul MAE și opinia lui Chifu
Răspunsul succint al MAE a fost că autoritățile „lucrează în permanenţă” de mai bine de nouă luni la acest caz. „Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială), (…) lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor. MAE reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”, se arată în răspunsul MAE.
PUTEREA s-a adresat unui cunoscut expert în securitate pentru a afla cum anume gestionează autorităţile situaţia în mod teoretic şi care sunt particularităţile acestui caz de răpire. Prof. Iulian Chifu – fost consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă – a declarat că, pe de-o parte, mediatizarea excesivă a cazului Iulian Gherguţ ar dăuna demersurilor autorităţilor de a-l elibera; pe de altă parte, însă, expertul este de părere că autorităţile ar fi trebuit să transmită în mod constant în spaţiul public mesajul că românul nu este uitat.
„Există momente când liniştea şi a nu «zgândări» subiectul sunt benefice. Au fost situaţii în care aşa-zişii răpitori i-au mutat pe ostatici către cineva mai puternic, cum am văzut (n.n. – în cazul jurnaliştilor români răpiţi) în Irak, când au ieşit oamenii în stradă, iar presa a relatat pe larg, în condițiile date și a faptului că tatăl lui Marie-Jeanne Ion era senator. Gestiunea o face exclusiv celula interinstituţională. E adevărat că autorităţile ar fi trebuit să comunice cu publicul în mod regulat şi să marcheze un singur lucru: că (n.n. – cel răpit) nu a fost uitat”, a declarat prof. Iulian Chifu.
Autorităţile, în ‘silenzio stampa’ de 4 luni
Ultima informație apărută în spațiul public despre acest caz datează din 9 septembrie 2015, când surse din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au anunțat că a fost deschisă urmărirea penală in rem (n.n. – numai cu privire la faptă, fără a fi vizate persoane) în acest caz.
Asta înseamnă că, până la demersul PUTEREA, de mai bine de patru luni autoritățile nu au mai comunicat nimic în legătură cu demersurile de eliberare a românului răpit în Burkina Faso. Facem precizarea că în afară de adresa MAE, SIE și DIICOT nu au răspuns (până la data publicării acestui articol) solicitării formulate în baza Legii 544/2001, având același conținut, trimisă în data de 17 ianuarie 2016.
Mali – no man’s land
Expertul consultat de PUTEREA e de părere că situaţia politică din statul Mali ar putea fi una de natură a complica demersul autorităţilor române de a-l elibera pe Iulian Gherguţ.
„În ceea ce priveşte statul Mali (n.n. – unde se presupune că este ţinut prizonier Iulian Gherguţ), acolo este un no man’s land, este un stat eşuat. Este o zonă cu multiple organizaţii teroriste, o zonă în care autorităţile (n.n. – de acolo) sunt foarte tectonice, au pierdut controlul. (…) Sunt runde de negocieri, cu suişuri şi coborâşuri. Se pot întâmpla multe: azi vorbeşti cu cineva şi mâine cade guvernul. Situaţia se schimbă foarte repede, sunt greutăţi specifice”, a explicat prof. Iulian Chifu.
Acesta a precizat că România nu are deschisă o ambasadă în Mali, însă poate conta pe sprijinul partenerilor americani şi francezi din zonă.
Citiți articolul integral pe puterea.ro