Preţul petrolului, care influenţează costurile celor mai multe dintre produsele pe care le consumăm şi folosim, s-a prăbuşit într-un an şi jumătate mai mult decât în orice altă perioadă a sa. De la 110 dolari pe baril în vara lui 2014, preţurile petrolului se îndreaptă deja spre 28 de dolari, cel mai mic preţ din ultimii 13 ani.
Ţiţeiul îşi continuă astfel evoluţia descendentă, pe fondul îngrijorării investitorilor că majorarea exporturilor de către Iran, ca urmare a ridicării embargoului occidental, va accentua supraoferta din piaţă. Autorităţile de la Teheran intenţionează să crească exporturile cu alte 500.000 de barili pe zi în lunile care vor urma, iar creşterea vânzărilor de petrol ale Iranului vor duce la accentuarea declinului preţurilor petrolului, pe o piaţă deja suprasaturată, spun analiştii. În plus, acţiunile marilor companii asiatice au atins luni cel mai scăzut nivel după 2011, după date economice sub aşteptări din Statele Unite şi declinul masiv al preţurilor petrolului, care au accentuat temerile legate de încetinirea economiei globale.
Analiştii consideră însă că preţurile se vor menţine în continuare la un preţ scăzut, iar România este prinsă la mijloc şi are de suferit de pe urma luptelor care se duc între marile puteri din domeniu. Şi, deşi la nivel mondial preţurile la petrol scad, în România, principalele produse care derivă din acesta – carburanţii – nu au scăzut în aceeaşi proporţie. Comparativ, în Republica Moldova, situaţia este şi mai ne deînţeles, având în vedere că motorina şi benzina sunt la acelaşi preţ ca atunci când barilul era dublu faţă de cât este acum!
Ilie Şerbănescu: “Preţul la carburanţi, mai mare ca în Austria!”
„Această cotaţie este de sorginte americană şi va dura până va avea loc un nou deal (înţelegere, n.r.) cu Rusia. Ar putea dura un an de zile, pentru că vorbim de o administraţie care pleacă (preşedintele SUA, BarackObama,n.r.). Până atunci însă se vor pune pe masă toate atuurile şi presiunile posibile pentru ca fiecare dintre părţi să se situeze mai bine în noul deal. Inclusiv soarta României va depinde de acest deal. SUA reprezintă singura putere mondială care doreşte ca România să rămână între aceleaşi graniţe, dar nu din dragoste pentru România, ci pentru că suntem pe tronsonul unor graniţe pe care SUA vor să le împiedice, între Germania şi Rusia. Acest deal este inevitabil. Până la realizarea lui, toate forţele implicate – şi mă refer aici la SUA, Rusia, Germania, China – vor pune pe masă tot ce pot ca să se poziţioneze cât mai bine. Şi preţul petrolului face parte din încercările SUA de a se poziţiona câ mai bine. Este o presiune asupra Rusiei, care acum se comportă ca o ţară în curs de dezvoltare şi scăderea preţurilor o disperă. Şi deja încearcă să se poziţioneze cât mai bine; a se vedea şi noua sa poziţie faţă de Siria, dar şi încercările de poziţionare cu Germania faţă de UE”, a declarat pentru PUTEREA analistul Ilie Şerbănescu.
În opinia sa, până se vor limpezi lucrurile preţurile petrolului se vor menţine scăzute.
„România se află într-o situaţie caraghioasă: are petrol, care este exploatat de companii străine, dar nu trage niciun folos de pe urma scăderii preţului ţiţeiului. Are preţuri mai mari la carburanţi chiar şi faţă de Austria. Şi, este adevărat, nu mai importăm gaze naturale din Rusia, dar preţul la gaze creşte. Spuneţi-mi, este normal?”, se întreabă Ilie Şerbănescu.
Previziuni negre pentru industria petrolieră
La bursa din New York, petrolul cu livrare în februarie este cotat în scădere cu 1,2%, după ce a coborât cu până la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril, pe platforma electronică Globex. Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la Londra, a coborât cu până la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, iar în timpul nopţii de duminică spre luni a atins 27,67 dolari pe baril. Piaţa americană de acţiuni şi obligaţiuni a fost închisă luni pentru sărbătoarea Martin Luther King, dar contractele pentru petrol sunt tranzacţionate pe platforma Globex.
Iar perspectiva ca Iranul să reia exporturile a îngrijorat investitorii în contractele futures, acestea pierzând peste o cincime din valoare de la începutul anului, coborând sub 29 de dolari pe baril pentru prima oară în ultimul deceniu.
Analiştii consideră că preţurile ţiţeiului ar putea coborî la 25 de dolari pe baril, sau chiar mai mult, în următoarele săptămâni.
O treime dintre companiile de petrol şi gaze din Statele Unite ar putea intra în faliment sau în restructurare masivă până la jumătatea anului 2017, din cauză prăbuşirii preţurilor petrolului. Trei bănci majore, Morgan Stanley, Goldman Sachs Group şi Citigroup anticipează că preţurile petrolului vor coborî sub pragul de 30 de dolari pe baril şi se vor îndrepta spre 20 de dolari pe baril, din cauza încetinirii economiei chineze, a aprecierii dolarului şi a faptului că activităţile extractive, din Houston şi până în Riyadh, vor contina în pofida supraofertei.
În aceste condiţii, până la o treime dintre producătorii americani de petrol şi gaze ar putea intra în faliment sau restructurare masivă până la jumătatea lui 2017, potrivit Wolfe Research. Pentru unele dintre aceste companii, supravieţuirea va fi posibilă dacă preţul petrolului va reveni la cel puţin 50 de dolari pe baril, consideră analiştii.
Peste 30 de companii mici de petrol şi gaze din Statele Unite, care deţin active cumulate de peste 13 miliarde de dolari, au solicitat deja protecţia legii falimentului, potrivit firmei de avocatură Haynes & Boone.
Morgan Stanley descrie situaţia preţurilor şi a producătorilor ca fiind mai gravă decât cea din 1986, referindu-se la cea mai recentă criză de amploare de pe piaţa petrolului.
Actuala criză este însă mai gravă şi de durată mai lungă decât fiecare dintre ultimele cinci prăbuşiri ale cotaţiilor petrolului care au avut loc din 1970, a arătat Martijn Rats, analist la Morgan Stanley.
Situaţia “dubioasă” din Republica Moldova
În Republica Moldova, costul unui litru de benzină și motorină la pompă continuă să se mențină la cote ridicate, chiar dacă prețul petrolului Brent a atins minimul ultimilor 12 ani, situându-se sub 30 de dolari pentru un baril. În timp ce experții spun că prețul combustibilului ar trebui să fie cu cel puțin 9% mai ieftin ca în prezent, sugerând existența unor înțelegeri de cartel, importatorii motivează costurile mari cu scumpirile înregistrate în ultimele luni la cotațiile PLATT’S și costurile ridicate ale combustibililor la rafinării.
“Prețul petrolului a scăzut vertiginos în ultima perioadă, ajungând să fie cotat la un preț sub 30 de dolari barilul, cel mai scăzut din ultimii 12 ani. Chiar dacă țări din regiune ca România, Bulgaria sau Ucraina au ieftinit gradual benzina și motorina în ultimele luni, acest declin aproape că nu se răsfrânge deloc asupra prețului la pompă din Republica Moldova, unde carburanții se vând mai scump decât atunci când petrolul costa dublu”, scrie publicaţia moldovenească Timpul.
Solicitat de Radio Chișinău să explice de ce nu se ieftinește benzina și motorina în Republica Moldova, analistul economic Ion Preașcăn a explicat că prețul carburanților depinde de mai mulți factori, cum ar fi prețul țițeiului, cotația leu-dolar, dar și de raportul între cerere și ofertă pe piața internă.
Alți experți au admis că pe piața carburanților din Republica Moldova ar exista înțelegeri de cartel între actorii de pe piața petrolieră, iar Consiliul Concurenței din ţara vecină ar trebui să clarifice de ce importatorii nu reduc prețurile la carburanți atunci când costul țițeiului scade, dar le măresc a doua zi când prețurile cresc. Aceștia au menționat că în situația actuală, când petrolul a scăzut sub 30 dolari pentru un baril, prețurile la produsele petroliere ar trebui să scadă cu cel puțin 5%, dacă trendul descendent al cotației țițeiului va persista.
Potrivit șefului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu, reducerea preţurilor de comercializare cu amănuntul al benzinei și motorinei este cauzată de tendinţa de diminuare a preţurilor de achiziţie a acestui carburant. În același timp, susține Ciobanu, rafinăriile nu se grăbesc să ieftinească benzina și motorina.
De notat că pe parcursul lunii ianuarie preţurile la carburanţi s-au diminuat faţă de luna anterioară în medie cu 2%, oricum cu mult mai puțin decât estimează experții. În prezent, pe piaţa produselor petroliere activează 81 de agenţi economici care deţin licenţe pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei.
sursa: puterea.ro