Foştii ofiţeri de Securitate care au trădat şi au fugit din ţară şi, ulterior, au fost condamnaţi la moarte de regimul comunist nu scăpau de mâna lungă a Securităţii. După ce erau identificaţi, li se aflau noua identitate şi domiciliul, o echipă pleca după ei pentru a-i ucide.
Dintre cazurile prezentate cel mai răsunător este cel al lui Constantin Răuţă, românul condamnat la moarte de regimul comunist pentru trădare în 1974, care încă luptă cu Justiţia in ţara noastră. Constantin Răuţă a fost locotenent major de securitate şi a deţinut funcţia de inginer principal la UM 0920/M – 500. El a dezertat în 1973, când a fugit în SUA. De profesie electronist, în anul 1971 a devenit proiectant la IPROCHIM Bucureşti, iar ulterior a fost transferat la Direcţia Organizare şi Control din Ministerul Industriei Chimice. Aici a fost selecţionat pentru a fi încadrat la respectiva unitate. Un an mai târziu a fost trimis la Roma, la specializare.
Numai că odată ajuns în capitala Italiei, el nu s-a prezentat la firma unde a fost repartizat, pe motiv că a fost bolnav. Securitatea a aflat însă că în această perioadă Răuţă s-a întâlnit cu o româncă care se afla la specializare în Italia, pe care a dus-o şi la sediul agenţiei economice a ţării noastre, deşi nu avea voie. Drept urmare, el a fost rechemat în ţară, unde a fost anchetat pentru abateri.
Surprinzător, nu numai că nu a fost scos din rândurile securităţii, ci a fost trimis într-o nouă misiune, în cadrul unei grupe care trebuia să efectueze un control şi o revizie tehnică a aparaturii din dotarea lectoratelor Washington şi New York, în 1973. Odată ajuns pe Tărâmul Făgăduinţei, românul nostru a dezertat pe aeroport luând cu el o servietă cu scule şi aparatură şi un plic cu corespondenţă diplomatică. Câteva zile mai târziu, americanii au informat statul român că fugarul a luat hotărârea de a rămâne în SUA, restituind însă plicul diplomatic cu menţiunea că nu a fost violat.
Citiți articolul integral pe adevarul.ro