elcen_02548100

ELCEN a cerut majorarea prețului apei de adaos cu 19,46%, de la 5,02 lei/mc la 5,99 lei/mc, această solicitare fiind o consecință firească a nevoii de echilibrare a prețului la apa de adaos, având în vedere că acesta nu a fost modificat din anul 2009, precizează Electrocentrale București, printr-un comunicat remis Agerpres.

Conform sursei citate, ELCEN negociază în acest moment cu RADET cu privire la prețul apei de adaos pentru anul 2016, care este produsă exclusiv pentru acoperirea pierderilor din rețeaua furnizorului de energie termică.

„Această majorare survine ca o consecință firească a nevoii de echilibrare a prețului la apa de adaos, având în vedere că acesta nu a fost modificat din anul 2009. Subliniem faptul că procentul de majorare cerut de ELCEN este sub indicele de inflație din perioada 2009 — 2015, indice care a fost de 27%. În plus, în fundamentarea cererii de majorare a prețului, ELCEN a specificat punctual costurile crescute care au determinat această solicitare și anume: creșterea prețului apei brute — 15,39% (p.p.), reparații, amortizări, cheltuieli indirecte de producție și cheltuieli de personal (strict pentru personalul aferent secțiilor chimice unde se produce această apă de adaos) — 1,82%. Totodată, considerăm necesar să specificăm faptul că ELCEN este nevoită să producă această apă de adaos exclusiv pentru acoperirea pierderilor în rețeaua RADET”, se menționează în comunicat.

Directorul general al RADET București, Valentin Vițalariu, a declarat luni că negocierea prețului pentru apa de adaos nu va influența tariful perceput populației.

„La sfârșitul anului trecut, Elcen a cerut mărirea tarifului pentru apa de adaos către noi cu 27%. Noi am cerut niște explicații și o documentare a acestei măriri de tarif, care automat s-ar repercuta asupra clienților, respectiv asupra bucureștenilor. Ca urmare a solicitării noastre, Elcen a venit și a micșorat această marjă, s-a ajuns la 19%, în prezent suntem în negocieri cu dumnealor și vom vedea la ce anume se va ajunge. În orice caz, vreau să îi anunț pe locuitorii Bucureștiului că vom fi foarte scrupuloși în a obține o justificare temeinică a acestei majorări de tarif (…) această negociere a tarifului pentru apa de adaos nu va influența tariful către populație, care poate fi influențat numai de o hotărâre a CGMB”, a spus Vițalariu, după un comandament de iarnă la Primăria Capitalei.

RADET București anunța, luni, printr-un comunicat de presă, că SC Electrocentrale București SA a cerut pe 14 ianuarie creșterea cu 19% a prețului apei de adaos în termoficare, respectiv de la 5,02 lei/m3 la 5,99 lei/m3.