Numărul britanicilor care vor ieșirea țării lor din Uniunea Europeană (UE) a crescut după atentatele de la Paris și agresiunile de la Koln, potrivit rezultatelor unui nou sondaj publicat duminică, scrie AFP.
Cu 53%, simpatizanții ieșirii din UE îi devansează pe cei împotriva (47%), conform acestei anchete de opinie realizate de institutul Survation pentru jurnalul de centru dreapta și eurosceptic Mail on Sunday, potrivit Agerpres.
Premierul britanic, David Cameron, a promis să organizeze un referendum înainte de sfârșitul lui 2017, însă acesta ar putea fi organizat chiar din luna iunie a anului în curs.
Sondajul, realizat on-line la 15 și 16 ianuarie pe un eșantion de 1.004 persoane și care conține o marjă de eroare de două puncte, exclude rezultatele celor indeciși.
Ținând cont de aceștia din urmă, 42% sunt în favoarea „Brexit (contracție de la „British exit”, „ieșirea Mari Britanii”), 38% se opun acesteia și 20% ezită în continuare.
Ultima anchetă de opinie realizată de Survation în septembrie, îi plasa deja în frunte pe simpatizanții ieșirii din UE cu 51% contra 49% opozanți, fără să țină cont de indeciși.
Noul sondaj subliniază influența atentatelor de la Paris din noiembrie și a agresiunilor de Anul Nou de la Koln pentru a explica această creștere.
Aproximativ 34% dintre persoanele chestionate au indicat că atentatele comise la Paris la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți și revendicate de gruparea Statul Islamic, îi incită să voteze pentru ieșirea din UE.
Circa 38% dintre acestea sunt favorabile unui „Brexit” după sutele de agresiuni, mai ales sexuale, reclamate la Koln (vestul Germaniei) în noaptea de Revelion și ai căror autori sunt în mare parte indivizi originari din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, potrivit poliției.
Premierul David Cameron a afirmat că va face campanie pentru menținerea Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene cu condiția să obțină reforma UE în cursul unui summit din luna februarie.