Dinu_PatriciuFostul magnat al petrolului, Dinu Patriciu, a fost implicat într-un proiect de business care ar fi urmat să aducă un profit de 100 de miliarde de dolari din extracția de metale rare din Marea Neagră. Deși Patriciu a murit, afacerea rămîne viabilă, afirmă cel care face dezvăluirea, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, un apropiat al bossului Rompetrol, într-un articol publicat azi.

”Se speculează mult pe marginea intenţiilor lui Victor Ponta de a reveni în politică. Chiar şi fundaţia pe care a creat-o este considerată parte a unei strategii de întoarcere în forţă, prin ruperea Partidului Social Democrat şi crearea, în două etape, a unui nou partid. Sunt îndreptăţiţi autorii unui asemenea scenariu? Acesta este adevăratul scop al Fundaţiei Black Sea Regional Project?
Prima afirmaţie pe care o fac, în ciuda prognozelor mele anterioare, Victor Ponta are potenţialul de a reveni, şi încă spectaculos, în viaţa politică. Dar nu oricum. Şi nu oricând. El, dacă vrea să aibă cât de cât succes, reîntorcându-se în prima linie a vieţii politice, nu poate să o facă acum. Trebuie să amâne o vreme acest moment. Amintirile despre duplicităţile lui Victor Ponta, trădările, inconsecvenţele sale şi minciunile rostite cu nonşalanţă sunt, acum, mult prea proaspete. Şi bat amintirile pozitive legate de calităţile acestui lider politic, încă tânăr. Şi nici nu poate reveni oricum. În niciun caz pe uşa din dos. În niciun caz lansând pe piaţă o falsă fundaţie. Pe care să o dea peste cap, mai târziu, transformând-o în partid.
Reţetele anterioare pe care le-a utilizat mulţi alţi lideri politici nu se potrivesc în acest caz. Toate celelalte fundaţii aveau un pronunţat caracter civic şi prin statut şi denumire încercau să implice o parte a societăţii civile în politică. Transformarea în partid era un rezultat dinainte cunoscut, dar, în orice caz, cât se poate de firesc. Fundaţia Black Sea Regional Project este cu totul şi cu totul altceva.
În calitatea sa de fost prim-ministru, Victor Ponta a avut contacte strânse cu importanţi lideri regionali, conducători ai unor state din jurul Mării Negre. Fireşte, aceştia s-au arătat preocupaţi de valorificarea uriaşului potenţial oferit de platforma continentală la care, în mod legal, au acces. Şi nu sunt singurii. Toate marile puteri ale lumii sunt, la rândul lor, interesate de accesul la exploatarea subsolului Mării Negre. Şi să nu uităm că, deloc întâmplător, unul dintre consilierii relevanţi ai premierului Victor Ponta a fost generalul american Wesley Clark. O personalitate despre care se ştie că este extrem de implicat, alături de mamutul Exxon, în marile afaceri cu petrol ale lumii. Şi, în plus, destul de multe organizaţii internaţionale, puternic finanţate, încearcă, de mai mulţi ani, să consolideze legăturile pe multiple planuri, inclusiv de natură culturală, dintre statele cu ieşire la Marea Neagră.
Ce ar fi putut afla din toate aceste contacte premierul Victor Ponta? Ce l-ar fi putut determina să lanseze pe piaţă o fundaţie cu acest obiectiv şi cu acest nume?
Întâmplarea face că, la rândul meu, sunt destul de bine informat asupra acestui subiect. Se ştie că am fost un apropiat al regretatului Dinu Patriciu. În schimb, preocupările acestuia privind exploatarea resurselor Mării Negre sunt mai puţin cunoscute publicului larg. Dinu Patriciu a iniţiat ample prospecţiuni în subsolul Mării Negre, care le exced pe cele vizând exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze. Fără a intra în prea multe detalii, voi preciza că Marea Neagră este extrem de bogată în hidrogen sulfurat, o importantă resursă energetică, în apă grea, care poate fi extrasă de la mare adâncime, dar, mai ales, într-o mare varietate de metale rare şi extrem de preţioase, care se găsesc în stratul de circa un metru de pulberi depuse pe fund. Aceste pulberi conţin, fireşte, nu numai metale rare, ci şi hidrocarburi. Pulberile pot fi aduse la suprafaţă cu ajutorul unor roboţi de mare adâncime, care îndeplinesc rolul de aspiratoare. Prototipurile acestor roboţi au fost şi ele experimentate, Dinu Patriciu făcând în acest sens investiţii mari. El a creat o societate în acest scop, care urma să strângă investiţii de circa 30 de miliarde, pentru ca, în final, profitul să fie de aproape 100 de miliarde de dolari. Am avut posibilitatea să îmi arunc o privire asupra studiilor făcute în acest sens. Ele erau, pe cât de serioase, pe atât de sofisticate. Ce relevanţă au acest informaţii în ceea ce-l priveşte pe Victor Ponta?
Resursele uriaşe ale Mării Negre, indiferent care este etnitatea care dirijează valorificarea lor, nu pot fi accesate decât prin cooperarea autorităţilor statale. Ori, în calitatea sa de premier, fireşte, Victor Ponta a fost o persoană bine informată asupra acestui aspect. O fundaţie a Mării Negre, grefată pe acest proiect economic de mare anvergură, care, inevitabil, prinde contur, o fundaţie creată într-unul din statele importante ale Mării Negre, cum este România, şi având în frunte un fost premier, cu întreaga sa expertiză şi cu tot sistemul său relaţional, are, în principiu, toate şansele să se concretizeze într-un succes.
Un succes care, evident, este şi de natură financiară. Şi care poate să consolideze, în plan intern şi extern, imaginea iniţiatorului acestui proiect. O bună platformă care să-i asigure lui Victor Ponta, nu acum, ci mai târziu, în câţiva ani, o rampă de relansare în politica la vârf.
De aceea, eu mă încăpăţânez să nu creditez acele scenarii care ne spun că Black Sea Regional Project are un rol de magnet politic, urmărind să adune în jurul lui Victor Ponta un mare număr de adepţi ai săi din PSD, slăbind poziţiile lui Dragnea şi asigurându-i fostului preşedinte al socialiştilor o relansare rapidă” scrie Roșca Stănescu.

sursa: inpolitics.ro