646x404Medicul de familie Maria Goron a participat la o școală de vară la Sinaia în perioada 23-27 iunie 2015, unde sub conducerea unor instructori norvegieni s-a discutat despre „Interesul superior al copilului” în manieră norvegiană. La această  discuție au participat și 25 de studenți de la Institutul National al Magistraturii din România, relateaza activenews.ro.

”In Norvegia Barnevernet este un organ independent cu puteri absolute pe care nu îl controlează nimeni. Acest serviciu social a fost cumparat de o firma din Suedia. Guvernul norvegian spune că nu se poate baga peste Barnevernet. Se știe că puterea absolută corupe. Cred ca aceasta lege în care o instituție privată decide in mod absolut ce este mai bine pentru copilul tau ar trebui mai degrabă schimbata în Norvegia. Nu implementata in Romania. Vedem dramele incredibile pe care le produce Norvegia peste tot in Europa”, a spus medicul de familie Maria Goron pe blogul său.

Cazul familiei Ruth și Marius Bodnariu, ai cărei copii au fost luați de către autoritățile norvegiene prin sistemul „Barnevernet” (Serviciul Social de Protecție a Copilului), nu este un caz unic în Norvegia.

Aceasta a prezentat în continuare faptul că s-a discutat despre preluarea unor aspecte din acest sistem pentru interesul copilului și în viitorul Cod civil, care în acest moment se află în dezbatere.

”Subiectul Școlii de vară a fost interesul superior al copilului în cadrul noului Cod civil. Modalitatea de lucru a fost bazată pe dialog și jocul de rol, cu scopul de a dezbate noul cod referitor la cazurile de custodie a copilului. Sesiuni au fost efectuate de către instructori nationali si internationali. Consilier principal la ANC, doamna Kari L. Bjørsnøs a prezentat acțiuni norvegiene relevante și cadrul de înțelegere. Școala de vară este o activitate în cadrul proiectului. Întărirea capacității sistemului judiciar românesc pentru a face față noilor provocări legislative și instituționale”, a mai scris doamna doctor.

Conform unor statistici neoficiale, anual, 10.000 de copii ar fi luați cu forța de lângă familii, fără nicio anchetă socială sau audiere în fața instanței și fără acte legale.

Anul trecut, televiziunea lituaniană, iDNES[2], a relatat, de asemenea, cum Barnevernet răpește, pur și simplu, copii proveniți din familii străine. Aproximativ 4.000 de foști copii dați în „îngrijirea statului” au cerut despăgubiri pentru suferințele la care au fost supuși în orfelinatele din Norvegia.