128966_1Se spune că nimeni nu se naște pilot. Sau violonist. Sau inginer. Suedezul Thomas Salme e un argument împotriva acestei aserțiuni. A pilotat vreme de 13 ani avioane de linie pentru trei companii din Europa fără să fi avut vreodată licenţă. În toată această perioadă, a transportat peste 700.000 de oameni către destinaţii din întreaga lume, inclusiv România, cu un singur incident, şi a fost prins în 2010 de autorităţile din Amsterdam. Stabilit acum în Italia, a început o carieră în industria cinematografică şi de curând s-a aflat la Bucureşti pentru un documentar. În exclusivitate, pentru PUTEREA, Salme a vorbit despre cum a ajuns pilot de avion fără să fi făcut vreodată vreun curs autorizat şi despre cum i-a schimbat viaţa această situaţie.

Privind în urmă, Thomas povesteşte întotdeauna cu entuziasm despre perioada în care era mai aproape de Dumnezeu. De altfel, anul acesta va scoate o a doua sa carte, intitulată chiar „13 ani în rai”. „Pentru mine au fost cele mai fericite momente. Nu regret nimic din ceea ce am făcut. A fost exact ceea ce mi-am dorit”, spune bărbatul care va împlini 47 de ani luna viitoare. Mai bine de un sfert i-a petrecut în aer. „Am visat să fac asta, m-aş întoarce oricând la meseria de pilot, însă acum îmi este imposibil”, adaugă Thomas, a cărui viaţă nu a fost la fel de spectaculoasă ca şi a lui Frank Abagnale, însă titlul filmului biografic „Prinde-mă dacă poţi” i s-ar potrivi de minune. „Nimeni nu a ştiut că nu am avut niciodată licenţă. Soţia a aflat doar când am fost arestat. Am ascuns tuturor acest adevăr. Eram conştient că orice cuvânt spus m-ar fi putut compromite”, adaugă suedezul care a depăşit 10.000 de ore de zbor, majoritatea la bordul unui Boeing 737.

La 8 ani se visa deja căpitan

Primul său contact cu avioanele l-a marcat pe viaţă pe Thomas. Avea doar 8 ani. „Tatăl meu avea un loc de muncă suplimentar şi era fotograf la aeroportul de lângă Stockholm. Într-o zi de duminică m-a luat şi pe mine. Când am văzut cât de impunătoare erau avioanele, ceva s-a schimbat în subconştientul meu. De atunci, în fiecare zi mă gândeam cum ar fi să devin pilot de avion”, îşi aminteşte suedezul în a cărui ochi se citeşte bucuria de fiecare dată când readuce în actualitate subiectul. Drama pierderii mamei sale pe când el abia împlinise 17 ani, nu l-a descurajat pe Thomas. „Eram singur la părinţi, aşa că tata, după ce a murit mama, m-a ajutat cu bani să pot începe o şcoală de pilotaj pentru avioane uşoare, dar cam atât, nu putea mai mult. Aşa că am pilotat 50 de ore pe un Cessna. Atunci s-a încheiat şi cariera mea legală ca şi pilot”, adaugă acesta. S-a angajat ca fotograf şi a creat muzică în speranţa că va strânge suficienţi bani pentru a deveni pilot profesionist. „Tatăl meu s-a recăsătorit, aşa că eu am rămas cumva singur fiindcă nu mai eram acceptat. Nici cu banii nu o duceam foarte bine, însă la visul meu nu puteam să renunţ”, adaugă suedezul. Şi-a făcut curaj şi a improvizat un scenariu.

Simularea simulării

„A fost destul de simplu. Am sunat la Scandinavian Airlines şi i-am rugat dacă pot face nişte antrenamente în plus pe simulatoarele reale. Cred că au fost surprinşi, s-au gândit că sunt deja pilot, dar n-am încă un loc de muncă şi am nevoie doar de puţină pregătire. Aşa că seara, eram acolo şi mă antrenam pe un simulator de Boeing. Îţi dai seama că eu habar nu aveam ce se întâmplă acolo. Mai făcusem antrenamente doar pe nişte simulatoare Microsoft, dar fără nicio legătură. Eram doar eu acolo în cockpit. Visător, fără să ştiu absolut nimic despre un Boeing. Dar am început să învăţ încet, încet asta după ce acasă citeam diverse manuale pentru piloţi. Practic, făceam propria mea şcoală de pilotaj. A fost o împrejurare fericită pentru mine, nici nu mă gândeam că aş putea ajunge până la urmă pilot”, se amuză acum acesta.

Citiți articolul integral pe puterea.ro