wc #1

În contextul secetelor tot mai severe și al unei populații mondiale în creștere, omenirea va trebui să accepte, treptat, să folosească apă de toaletă reciclată. Orașe precum Perth din Australia sunt deschizătoare de drum, relatează BBC, citat de greatnews.ro, într-un amplu articol dedicat unei utilizări mai sustenabile a apei.

În unele regiuni din lume, apa menajeră care se scurge pe conducte – inclusiv apa din toaletă – este acum filtrată și tratată până când devine la fel de pură precum apa de izvor, dacă nu chiar mai curată. Apa reciclată este la fel de sigură are un gust asemănător oricărui alt tip de apă potabilă, fie ea de la robinet sau îmbuteliată, mai notează BBC.

„Dacă are vreun gust, apa reciclată este relativ dulce”, a explicat Anas Ghadouani, un inginer de mediu de la Universitatea din Australia de Vest din Crawley.

Totuși, pentru unele persoane, ideea de a bea apă de toaletă reciclată este respingătoare. Însă în acualul context în care seceta și creșterea populației sunt realități curente, multe orașe au început deja să introducă apă menajeră reciclată în rezervele de apă ale populației. Potrivit BBC, reciclarea apei devine o necesitate pentru un viitor sustenabil.

Peter Scales, inginer chimist la Universitatea din Melbourne din Australia, arată că apa menajeră este mai ieftină și este o „resursă garantată”. Dacă un oraș de dimensiuni medii și-ar recicla toată apa menajeră, și-ar putea reduce necesarul de apă cu 60%, continuă el.

Deja apa menajeră este reciclată pentru a fi folosită în irigații.

izvor munte

„Putem să furnizăm apă într-o stare mai pură decât cea din râuri”

Primul pas pentru a curăța apa contaminată este de a filtra părțile solide și alte gunoaie din ea. Apoi, printr-un proces numit „osmoză inversă”, sunt filtrate și cele mai mici particule. Ca ultimă măsură de precauție, apa este adesea „spălată” cu lumină ultravioletă, care sterilizează microbii.

„Putem să furnizăm apă aflată într-o stare pură, mai pură decât cea pe care o obținem în prezent din rezervoare și din râuri”, spune Scales.

Unii oameni sunt însă dezgustați de idee, oricât de multe asigurări li s-ar oferi pentru faptul că apa reciclată este potabilă. Recent, psihologul Paul Rozin de la Universitatea din Pennsylvania din SUA a chestionat 2.000 de americani și a descoperit că, în timp ce 49% dintre ei erau dispuși să încerce apa reciclată, 13% dintre ei au refuzat, iar restul nu erau siguri ce ar face într-o astfel de situație.

În 2006, autoritățile din Toowoomba, un oraș lovit de secetă din estul Australiei, au încercat să implementeze reciclarea apei menajere. Însă 62% dintre votanți au respins planul în cadrul unui referendum,  mai scrie greatnews.ro

 

Citiți mai mult pe greatnews.ro