iohannis csat

Ce-i drept, actiunea hotarata a institutiilor de forta ale statului roman impotriva flagelului generalizat al coruptiei a ajuns un reper international in domeniu, astfel ca restul tarilor est-europene se grabesc acum sa aplice “modelul DNA”. Insa resetarea actualei clase politice, atat de insistent ceruta de catre “vocea strazii” si, odata cu ea, de o tara intreaga, este inca extrem de dificil de realizat.

Si, totusi, lucrurile s-ar putea schimba radical, mai ales daca actuala Putere va avea forta sa duca pana la capat un proiect major, care ar putea reprezenta cu adevarat schimbarea la fata a intregii Romanii. Este vorba, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, de planul de desecretizare, prin hotararea CSAT, a unora dintre marile dosare care, odata scoase la lumina opiniei publice, dar, mai ales, puse pe masa de lucru a procurorilor, ar arunca pur si simplu in aer clasa politica. Iar un prim pas ar putea fi reprezentat de desecretizarea dosarului Revolutiei.

Pretextul exista!

Ultima oara cand in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii s-a aprobat desecretizarea unor dosare importante, vizand in special actiuni ale Armatei si politicieni care, in ciuda trecutului infect, ajunsesera inalti demnitari ai statului roman, a fost in urma cu zece ani. Desigur, a fost doar o mica “bresa” in dosarele patate ale multora dintre fariseii care au continuat sa conduca Romania in aceasta perioada si, drept urmare, o spartura total insuficienta pentru a declansa curatenia totala, cea mult asteptata de o tara intreaga. Intre timp insa, mai ales in ultimele luni, lucrurile s-au schimbat radical. Iar instalarea unui guvern technocrat, desi un pas inainte spre indeplinirea asteptarilor noilor generatii de alegatori, nu este nici pe departe suficienta. Iata insa ca, la cel mai inalt nivel – poate mai degraba international decat pe malurile Dambovitei, daca e sa fim sinceri–, s-a decis ca Romania, pentru a fi cu adevarat un partener solid al Americii si o lance in coasta politicii expansioniste a Moscovei, trebuie sa treaca pana la capat prin purgatoriul unei autocuratenii totale. Iar “tinichelele” unor dosare “ingropate”, despre a caror putreziciune toata lumea stie, dar nimeni nu vorbeste, reprezinta un balast de care trebuie scapat cat mai repede cu putinta.

Asa ca se pare ca s-a decis, de curand, sa se mearga pana la capat, iar asta inseamna in primul rand redeschiderea unor dosare de care nu s-au putut atinge pana acum nici macar temutii procurori ai Laurei Codruta Kovesi, pentru ca documentele incriminatorii erau secretizate. Iata insa ca, sub presiunea mai mult sau mai putin reala a CEDO, care acorda pe banda rulanta despagubiri pentru victimele “Revolutiei” lui Iliescu, la Bucuresti, in comun cu marile cancelarii occidentale, pare sa se fi permis redeschiderea unor dosare. Iar primul va fi tocmai cel al “Revolutiei”, solicitat intens de catre societatea civila. Si care ar putea reprezenta apoi pretextul excelent pentru a lasa DNA-ul sa umble si la alte anchete care au fost tinute pana acum la sertar.

“Noaptea cutitelor lungi”

Se tot spune, de ceva vreme, ca Romania are nevoie ca de aer de o adevarata “noapte a cutitelor lungi”, in urma careia sa se elimine si ultimele “cozi de topor” care n-au putut fi inca scoase din clasa politica, din sistemul judiciar si de forta sau din mediul de afaceri. Insa sa ne gandim doar la ce ar insemna, sa zicem, desecretizarea negocierilor dintre Guvernul Nastase si compania americana “Bechtel”! Ar fi un adevarat cutremur, iar astfel de exemple, din pacate, sunt cu zecile. Si toate, sau cel putin o parte dintre ele, ar putea fi redeschise printr-o simpla decizie a CSAT-ului. Ceea ce ar reprezenta un adevarat balon de oxigen pentru oamenii Laurei Codruta Kovesi, DNA-ul putand astfel sa dea lovitura decisiva retelelor transpartinice specializate in marea coruptie, daca ar avea acces la toate acele probe incriminatorii.

Sursa: enational.ro