azerbaijan

Noul conflict armat, care amenință să se acutizeze, s-a declanșat în decembrie în Caucaz, între două foste republici sovietice. În timp ce războaiele din Siria și Ucraina au acaparat toată atenția la nivel mondial, în ultima lună s-au înregistrat confruntări armate cu zeci de victime între forțele armene și cele azere pe marginea enclavei Nagorno-Karabakh, potrivit stiripesurse.ro

Armenia și Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 din cauza enclavei Nagorno-Karabah. Nagorno-Karabah este o regiune din Azerbaidjan având populaţie majoritar armeană. În prezent, conflictul din Nagorno-Karabah figurează pe harta conflictelor îngheţate lăsate în urmă de prăbuşirea colosului sovietic, iar armenii se bucură de sprijinul Rusiei.

Dar noile lupte au început în 4 decembrie, când Azerbaidhan a atacat „granița” care desparte enclava. În zilele imediat următoare situația s-a înrăutățit rapid cu escaladarea conflictului care a provocat zeci de morți de ambele părți. Pe măsură ce ostilitățile continuă, acordul de încetare a focului din mai 1994 este acum pus foarte serios în pericol, spune directorul Centrului de Studii Regionale din Armenia, Richard Giragosian, într-o analiză publicată în Al Jazeera.

Pentru Azerbaidjan, decizia a fost provocata, in linii mari, de o combinatie de strategie diplomatica si politica interna, spune analistul. În ciuda tuturor apelurilor diplomatice, problema se înrăutățește, observă acesta. Cele două părți au poziții mult prea diferite în puncte-cheie ale problemei, nu sunt capabile să ajungă la un nou acord de pace și nu sunt dispuse să ia nici cele mai elementare măsuri care ar putea construi o relație de încredere. De asemenea, există o lipsă pronunțată de voință politică pentru a se ajunge la un acord de pace.

Aceste lucruri înseamnă că escaladarea tensiunii și a violențelor a intrat pe un trend periculos. Și cu fiecare nou conflict toată situația se întreaptă către război.