Psihoza teroriștilor, despre care s-a spus că erau antrenați în străinătate, a dus la numeroase arestări în perioada tulbure de la sfârșitul lunii decembrie 1989. Cei mai mulți suspecți de terorism au fost civili care nu aveau acte de identitate asupra lor, dețineau documente sau bunuri sustrase, erau instabili psihic ori aveau un comportament suspect.
Cetățeanul.net vă prezintă astfel de cazuri, așa cum au fost descrise într-o „Notă” a Direcției a V-a a Securității.
Din saloanele de la Sanatoriu, în arestul „teroriștilor” la Revoluție
Costel Ciobanu, bolnav TBC, îngrijitor la Complexul de îngrășare porcilor industrializare Ialomița, sector Bora. „Pe 23 decembrie 1989, ieșind din Sanatoriul Moroeni, s-a deplasat la București cu intenția de merge acasă. „A auzit focuri de din direcția hotelului Astoria – împreună cu alte trei persoane au escaladat zidul exterior, pătrunzând într-o cameră , unde au fost arestați de militari. Pretinde că ar fi intrat hotel pentru a-i prinde pe teroriști”.
Nicolae Măcioacă, lăcătuș la întreprinderea de Amenajare Complexă a Râului Dâmbovița. „Pe 25 decembrie 1989 s-a deplasat la Mitropolie pentru a participa la slujba religioasă, iar la plecare a fost reținut de doi civili, care l-au predat unor militari”.
Viorel Giorgescu, muncitor la întreprinderea Textilă „7 Noiembrie” București. „În noaptea de 22/23 decembrie 1989 s-a deplasat în Piața Dorobanți, i s-a făcut rău, a leșinat, iar ulterior s-a trezit legat la Spitalul de Urgență”.
Ion Răduță, lăcătuș confecții metalice la întreprinderea de Confecții Metalice și Confecții pentru Construcții București (de etnie romă). „În ziua de 23 decembrie 1989 a fost în Piața Palatului, de unde s-a deplasat către locuința fratelui său, situată în strada Berzei, fiind reținut de militari din Ministerul Apărării Naționale”.
Gheorghe Macovei, desenator tehnic la Institutul de Proiectări „Carpați”. „În seara zilei de 22 decembrie 1989, a pătruns în clădirea Bibliotecii Centrale Universitare cu scopul de a neutraliza elemente teroriste, având asupra sa un pistol, pe care-l primise de la un militar necunoscut. Ulterior, s-a deplasat la sediul institutului unde lucrează. A intrat în clădire, a stins un început de incendiu și a tras de două ori cu pistolul, fără a avea o țintă anume. A intrat, tot cu scopul de a căuta teroriști, în clădirea unei circumscripții financiare din zonă, iar în dimineața zilei de 23 decembrie 1989 a fost arestat de militari în apropierea Radiodifuziunii, având pistolul asupra sa”.
Oana-Carmen Sperlă, fără ocupație, bolnavă psihic. „Pe 22 decembrie 1989 a fost luată de militari de pe strada și internată la Spitalul nr. 4 Dorobanți, iar apoi arestată”.
Mort de beat, s-a trezit legat de patul de spital
Cornel Blîndu, mecanic la Întreprinderea de prefabricate din beton Bragadiru. „Începând din seara zilei de 23 decembrie 1989, s-a deplasat în diferite zone din București în care se derulau evenimentele pentru a acorda sprijin. Fiind în stare de ebrietate, a alunecat pe scări și s-a accidentat, după care a fost transportat la Spitalul de Urgență, de unde a fost arestat pe 25 decembrie 1989”.
Paul Potoroacă, electrician la Tipografia ”Informația”. „A fost de mai multe ori în Piața Palatului și în alte zone, iar în după-amiaza zilei de 23 decembrie 1989 a fost reținut de militari pe lângă Spitalul Municipal după ieșirea dintr-un imobil incendiat, unde pătrunsese pentru a sprijini pompierii”.
Bijan Vafa Siahkal Raudi, cetățean iranian, student anul la Facultatea de Stomatologie din Iași. „Pe 21 decembrie 1989 a venit la București, cu Shahrokh Yousefpour Lazarjani, coleg cu el, pentru se întâlni cu mama sa, aflată în țara noastră în vizită la el și la sora lui, studentă în București. Pe 25 decembrie 1989, după ce a trecut pe la Agenția „Tarom” din strada Eforie pentru a se interesa dacă circulă avioanele pe cursele externe, a fost reținut de organele de miliție împreună cu colegul său în timp ce se îndrepta spre Bancă Română de Comerț Exterior. Shahrokh Yousefpour Lazarjani, cetățean iranian, student în anul I la Facultatea de Stomatologie din Iași. Confirmă declarațiile lui Bijan Vafa Siahkal Raudi și declară că se îndreptau spre Banca Română de Comerț Exterior pentru a se interesa dacă sosiseră în aceasta banii necesari pentru plata taxelor școlare”.
Elev, s-a pierdut de colegi și a fost arestat
Tiberiu Stolojan, lăcătuș-mecanic la întreprinderea Minieră Rovinari. „În ziua de 22 decembrie 1989 a venit în București în urma apelurilor lansate la radio de CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale- n.r.). S-a prezentat la sediul Televiziunii, a primit un bilet și a vorbit telespectatorilor. Întrucât Televiziunea a fost atacată, a primit un pistol și muniție și a executat misiuni de apărare până în 23 decembrie 1989, oră 14.00, când a plecat în oraș. În zona stației de metrou Politehnica a fost rănit și reținut de militari din Ministerul Apărării Naționale, având asupra sa pistolul și întreaga muniție primită”.
Gheorghe Ivărescu, țigan, cu tulburări de comportament, muncitor la Trustul de Construcții al Ministerului Agriculturii. „În ziua de 24 decembrie 1989, în jurul orei 14.00, a fost arestat de un subofițer din Ministerul Apărării Naționale, din locuința mătușii sale Stan Tatiana-Viorica, la care locuiește (în zona străzii Antiaeriană)”.
Valentin-Augustin Țăruș, mecanic agricol, fără ocupație. „În seara zilei de 22 decembrie 1989 a venit cu trenul la București pentru a participa la evenimente. A fost în Piața Palatului, la sediul Radiodifuziunii, iar în noaptea de 22/23 decembrie a.c. a încercat să fure un autoturism, fiind surprins și arestat de o patrulă a Ministerului Apărării Naționale”.
Adrian Pârvulescu, fost profesor de muzică, fără ocupație, avea lipsă mâna dreaptă. „În ziua de 22 decembrie 1989 s-a deplasat spre frizeria din strada Buzesti pentru a cerși. întrucât la un imobil din apropiere s-a declanșat un incendiu, a fost considerat suspect, arestat și condus la un centru militar”.
Mircea-Horațiu Bucur, elev la școala profesională nr. 9 din Cluj-Napoca. „Împreună cu alți colegi și cunoscuți a venit în București în ziua de 23 decembrie 1989 și a participat la filtrele de control organizate pe diferite străzi. S-a pierdut de colegii săi din Cluj-Napoca și a fost arestat pe strada știrbei-Vodă în timp ce se îndrepta către comandamentul militar”.
sursa: cetateanul.ro