În aprilie 1974, un eveniment hilar a făcut să se zguduie de rîs multe piepturi din toate colțurile lumii, atunci cînd micul dictator al unei republici comuniste necăjite, l-am numit pe Nicolae Ceaușescu, s-a înfățișat la o reuniune a Marii Adunări Naționale cu un sceptru de aur în mînă. Simbol făcut pe comandă al noii auguste prezidențialități. Gestul său i-a adus o telegramă de felicitare din partea geniului suprarealismului, Salvador Dali, fără ca cizmarul cîrmaci să sesizeze, măcar, ironia vădită.
Într-adevăr, ce putea fi mai suprarealist decît transplantul simbolurilor regale pe trunchiul găunos al președinției comuniste, sceptrul de aur masiv în mîna unui așa-zis reprezentant al proletariatului?
Țăran din tată-n fiu, sfertodoct și semianalfabet, Ceaușescu nu a putut rezista ispitei de a se învălui, măcar parțial, în aura regalității, de a-și albăstri măcar nițel venele de scorniceștean-amărăștean.
Tovarășul a vrut să vadă, măcar puțin, cum e să fi Domn.
Cine crede că a fost un caz aparte, se înșeală, însă…
Aflăm că, în această seară, noul cuplu vedetă al țării, Dacian Julien et Valerie Cioloș, se afișează pentru prima dată braț la braț la un eveniment monden, participînd la un dineu oferit de cuplul princiar Radu Al României Duda și Principesa Margareta, la Palatul Regal Elisabeta.
La masă se vor servi, fără îndoială, bucate alese, din vase porțelanate migălos tocmai în îndepărtata Chină, iar vinul select și senect se va bea din pahare de cristal aurit.
De ce o fi ales cuplul Cioloș ca prima ieșire în public să fie la Casa Regală, cînd erau atîtea alte ocazii în această perioadă, vreo gală de sfîrșit de an, vreun concert de Crăciun etc?
Foarte interesant de remarcat, și prima apariție publică a celuilalt cuplu răvășitor al țării, Klaus și Carmen Iohannis, după cîștigarea alegerilor, s-a produs tot la un dineu al Casei Regale, la Palatul Elisabeta.
Pe 20 noiembrie, anul trecut, Regele Mihai în persoană, de astă dată, oferea un dineu pentru cuplul victorios, dar și pentru 12 foști șefi de stat din Europa Central-Răsăriteană, plus Emil Constantinescu.
Minus Traian Băsescu și Ion Iliescu, însă.
La masă s-a servit meniu aristocratic, după rețetele Reginei Paula a Belgiei, adică crema de dovleac, muschi file de vita cu legume asortate, servite cu muguri de pin și mentă și un jeleu de vin, relata presa.
Oficial, dineul era prilejuit de ziua de naștere a fostului suveran, numai că aceasta fusese cu o lună în urmă, pe 25 octombrie.
Explicația oficială, cam palidă, era că Regele fusese prins cu niscaiva treburi la momentul respectiv, astfel că se luase decizia sărbătoririi cu întîrziere a zilei de naștere.
Numai că aniversarea Regelui, la Palatul Elisabeta, an de an, nu e deloc o practică bătută în cuie, în fapt cuplul regal stă mai mult pe la Versoix, de mulți ani de zile.
O întrebare legitimă: nu cumva tot ”spectacolul” fusese minuțios pregătit, din timp, doar pentru lansarea la apă a lui Iohannis, ca nou președinte, într-un decor regal, aranjat fără ”reziduuri” securiste, precum Traian Băsescu, ori comuniste, precum Ion Iliescu, în ciuda relației extrem de civilizate pe care acesta o avusese în ultimii ani cu fostul suveran?
Și ce s-ar fi întîmplat dacă ieșea președinte Ponta? Ar fi fost invitat, și el, dar în absența lui Ion Iliescu?
Ori poate, în anumite sfere, se știa cu precizie cine urmează să iasă?
Dincolo de aceste întrebări, avem, iată, o nouă cutumă la vîrful statului: aplicarea ștampilei regalității, ca o binecuvîntare, pe frunțile noilor ciocoi/artistocrați.
Unii mai degrabă de partid și de stat decît de stirpe nobilă.
Iar Casa Regală a României dă semne că a devenit un soi de oficiu de legitimare promptă, după ridicarea respectivilor în funcții înalte.
Nu gratis, desigur, dacă ne gîndim că moartea Regelui Mihai va aduce cu sine, legal, cel puțin, evacuarea chiriașilor actuali, palatul Elisabeta fiind doar vilă de protocol pusă la dispoziția strict lui Mihai l ca fost șef de stat. Dar, cine știe, cu amintirea atîtor dineuri reușite în minte, poate se va găsi o soluție, cînd va fi să fie. Iar altoiul regalo-prezidențial mioritic va continua să rîdă vesel în soare, supravegheat atent, de sus, de pișichierul Dali.
sursa: inpolitics.ro