steagul-romaniei

Legea potrivit căreia mandatul unui primar va înceta, înainte de termen, dacă refuză arborarea drapelului naţional, precum şi purtarea eşarfei tricolore în situaţiile impuse de lege, a fost adoptată, marţi, cu unanimitate de voturi de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, informează gandul.info

Iniţiativa legislativă, depusă de fostul ministru al Apărării Mircea Duşa, introduce sancţiunea încetării de drept a mandatului, înainte de termen, dacă primarul refuză arborarea drapelului naţional, precum şi purtarea eşarfei tricolore la Ziua Naţională a României, la solemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor, indiferent de locul de desfăşurare a acestora.

În expunerea de motive, iniţiatorul legii, deputatul PSD Mircea Duşa, susţine că, în prezent, nearborarea drapelului naţional şi refuzul primarului de a purta eşarfe tricolore sau purtarea unei eşarfe de alt model se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 lei, însă, măsura nu este suficientă.

„Existenţa unor situaţii în care unele autorităţi şi instituţii publice nu au respectat prevederile legale menţionate, asumându-şi achitarea amenzii prevăzută în lege, demonstrează că măsura incriminatorie nu asigură exigenţa care să îndrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzătoare a faptelor, de la măsurile pecuniare, la măsura încetării mandatului aleşilor locali care nu respectă prevederile legale”, arată expunerea de motive semnată de Mircea Duşa.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali va fi transmisă Senatului, for decizional.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Afacerilor Interne a cerut prefectului de Covasna să verifice respectarea legii şi să dispună sancţiuni, după ce veterani de război au susţinut că nu au fost lăsaţi de către reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze drapelul naţional pe clădirea instituţiei. Veteranii de război au manifestat în faţa primăriei cu prilejul împlinirii a 71 de ani de când oraşul a fost eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al doilea război mondial, mai scrie gandul.info