NASA a lansat un satelit care a surprins o fotografie uimitoare cu fitoplanctonul din Atlanticul de Nord, relatează The Huffington Post în pagina electronică. Imaginile care surprind organizarea geometrică a fitoplanctonului sub formă de fractali sunt considerate ca fiind cele mai ”clare” dintre cele date publicității până acum. Dar ce este un fractal? Este un corp cu o formă neregulată, ce poate fi fragmentat, fragmentele sale asemănându-se cu întregul. Denumirea de fractal aparţine matematicianului de origine franceză Benoît Mandelbrot (născut în 1924), inventatorul celebrului „măr matematic”, care-i poartă numele, construit cu ajutorul computerului.
În fiecare primăvară, în apele din Atlanticul de Nord are loc o înflorire a fitoplanctonului – organisme microscopice- plante care sunt esenţiale nu doar pentru organismele marine, ci pot influenţa, de asemenea, norii şi climatele.
Fotografia surprinsă de satelitul NASA a fost realizată în acestă toamnă, după o lungă aşteptare pentru ca norii de deasupra Atlanticului de Nord să se risipească, relatează The Huffinghton Post.
La 23 septembrie, vremea a fost destul de bună în Atlanticul de Nord pentru ca sistemul imaginilor infraroşu de pe satelitul Suomi NPP să poată surprinde o fotografie clară şi de ansamblu.
„Imaginea arată legătura strânsă dintre fizica din ocean şi biologie”, a declarat Michael Behrenfeld, un cercetător al fitoplanctonului de la Universitatea de Stat Oregon. „Caracteristicile care sar în evidenţă reprezintă în mod clar influenţa vârtejuri oceanic, agitaţia fizică a concentraţiei de pigmenţi de fitoplancton şi a materiei organice”, a concluzionat cercetătorul.
Teoria fractalilor face parte din aşa-numită teorie a complexităţii, de care aparţin şi teoria haosului, teoria structurilor disipative, teoria catastrofelor etc.
În natură, sunt consideraţi fractali munţii presăraţi cu stânci colţuroase, corola unui arbore sau rădăcinile acestuia răspândite în sol în toate direcţiile, norii al căror contur se modifică permanent, reţeaua hidrografică, valurile marii, reţeaua de vase sanguine, un fulg de zăpadă etc.
NASA a trimis cercetători în zonă pentru a face măsurători atât navale, cât şi pe bază aeriană în speranţa de a înţelege mai bine ciclurile anuale ale fitoplanctonului oceanic şi relaţia lui cu aerosolii atmosferici, a declarat agenţia.
Prima etapă a studiului de cinci ani s-a încheiat la începutul lunii decembrie 2015.