Ținuta singulară a lui Vladimir Putin – brațul stâng balansând și brațul drept aproape imobil – s-ar datora antrenamentelor intensive pe care le-a urmat în perioada când activa în cadrul KGB (poliția politică din epoca sovietică) și nu ar fi un semn precursor al maladiei Parkinson, asigură un studiu publicat marți de British Medical Journal (BMJ), citat de AFP.
Revista medicală britanică publică în mod tradițional în ajunul Anului Nou o ediție specială cu studii serioase privind subiecte insolite și neașteptate, potrivit stiripesurse.ro.
O echipă de neurologi din Portugalia, Italia și Olanda, specialiști în tulburări de mișcare, s-au aplecat de data aceasta asupra președintelui rus, a premierului său Dmitri Medvedev și altor trei înalți responsabili, intrigați de modul lor special de a merge balansând doar o mână.
‘Primul lucru care îți vine în minte este boala Parkinson’, deoarece balansarea asimetrică a brațelor reprezintă un semn precursor al maladiei, explică medicii care au studiat înregistrări video cu liderii ruși pe YouTube.
Cu toate acestea, ei resping această ipoteză în absența altor simptome, cum ar fi tremurături ale mâinilor sau coordonarea slabă a membrelor.
Înregistrările relevă dimpotrivă o mare dexteritate a președintelui rus, care deține centura neagră la judo, privilegiind alte ipoteze: ținuta sa a fost modelată în timpul activității sale în KGB sau este rezultatul unor antrenamente militare intensive. Rezultatul — acest mod unic de a se deplasa, pe care oamenii de știință l-au denumit ‘mers de pistolar’.În sprijinul tezei lor, ei precizează că au procurat ‘un manual de instruire a angajaților KGB’, în care se descrie cum participanții trebuie să-și țină mâna dreaptă blocată la nivelul pieptului în timpul mersului pentru a putea, în fața inamicului, să scoată arma într-o fracțiune de secundă.
‘Am găsit și alte exemple de balansare minimală a unui braț în legătură manevrarea armelor: cowboy-ii din filmele despre Vestul Sălbatic (Far West) arată adeseori o mișcare asemănătoare a brațului lor drept’, adaugă ei.
Acest studiu se înscrie în dezbaterea și speculațiile despre mersul lui Putin, explică Bastiaan Bloem, de la Centrul universitar medical Radboud din Olanda, conducătorul acestui studiu.
‘Acesta este un studiu neobișnuit, dar oferă un mesaj foarte serios’ în materie de observație neurologică, a declarat el pentru AFP.