„Dacă vine un cutremur cu 2000 de răniți, nu suntem pregătiți”, avertizează dr. Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din București. După fiecare tragedie în care autoritățile și-au demonstrat incompetența și limitele, cu toții ne-am întrebat cum se vor descurca acestea în cazul unui seism major. Răspunsul este dat acum oficial chiar de managerul uneia dintre instituțiile cheie în caz de catastrofă. „Vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că nu trebuie să merge așa înainte”, a explicat dr. Doina Goșa, într-un interviu acordat României libere.
„După tragedia de la Colectiv – am scris-o și într-un raport pe care l-am dat Ministerului Sănătății – am învățat că ne-am descurcat greu cu 180 de răniți. (…) le-am dat sânge prioritar și am acoperit și pacienții regulați. Dar ce facem dacă vine un cutremur cu 2000 de răniți? Nu suntem pregătiți. Noi ar trebui să avem un stoc de sânge de rezervă și nu îl avem. Este obligatoriu să îl avem, iar în țările civilizate sângele este păstrat în acest stoc de rezervă și zece ani”, a avertizat directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină București.
Incendiul care a avut loc în Colectiv, în care 61 de tineri au murit și alți 100 au fost răniți, a scos la iveală multe, prea multe, dintre problemele sistemului medical românesc. Nici rețeaua de centre de transfuzie nu face excepție. „În cazul Colectiv am avut probleme, pentru că nu am avut trombocite suficiente, trombocitele se iau de la un anumit tip de donator, dacă erau și mai mulți răniți, ce făceam? Nu făceam față. Apoi, în țară, colectele de sânge au fost mici, până într-o sută de donatori pe fiecare centru”, a arătat dr. Doina Goșa.
Și peste toate acestea, Ministerul Sănătății nu știe nici măcar cât de sigură este, ca stabilitate în caz de seism, clădirea în care își desfășoară activitatea Centrul de Transfuzie Sanguină București. „ Sunt două lucruri aici: că nu putem să facem față la un număr mai mare de 200-300 de răniți și că această clădire este foarte veche și nu știu ce risc seismic are. E construită în 1920 și nu a fost expertizată, pentru că nu am avut bani la acest capitol și nu i-am putut transfera din altă parte”, a explicat, pentru România liberă, managerul.
Și dacă unele investiții în aparatură s-au mai făcut – mai mult prin sponsorizări – personalul din centrele de transfuzie sanguină este la doar 25% din necesar, pentru că statul are bani pentru autostrăzi pe care le dărâmă apoi, dar nu și pentru sănătatea noastră.
Citiți articolul integral pe romanialibera.ro