Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică, într-un interviu televizat, că dorește să ‘reducă drastic’ numărul refugiaților primiți în Germania, mesaj ce ar putea semnala un compromis major făcut partenerilor ei din coaliție care o critică pentru politica ușilor deschise față de migranți, transmite agenția Reuters.
Până în prezent, șefa executivului de la Berlin a rezistat presiunilor venite din interiorul coaliției guvernamentale pentru plafonarea numărul migranților, care a trecut oficial săptămâna aceasta pragul de un milion pentru anul în curs, noi presiuni fiind așteptate la congresul formațiunii sale, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), ce se va desfășura luni și marți la Karlsruhe, transmite Agerpres.
‘În același timp avem în vedere preocupările oamenilor, care se tem de viitor, și în consecință dorim să reducem, să scădem drastic numărul celor care vin la noi’, a indicat Angela Merkel în interviul acordat postului de televiziune ARD, făcând astfel aluzie și la resentimentele apărute în rândul populației germane din cauza numărului prea mare de migranți veniți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Ea a menționat totuși că termenul ‘limită’ nu se regăsește în rezoluția ce va fi dezbătută la Congresul CDU, dar a subliniat că în interiorul formațiunii există un sprijin larg pentru reducerea numărului migranților.
La acest congres va fi discutată și o strategie prin care Germania să evite primirea în continuare a unui număr semnificativ de refugiați. Printre elementele acestei strategii se regăsesc colaborarea cu Turcia împotriva traficanților, îmbunătățirea condițiilor din taberele de refugiați din țările vecine Siriei (Turcia, Liban și Iordania), consolidarea controlului frontierelor externe ale UE, dar și adoptarea la nivel european a unor cote permanente pentru redistribuirea automată a tuturor migranților ce vor veni de acum înainte în Europa, nu doar a celor 160.000 a căror repartizare a fost decisă în luna septembrie.
Foarte probabil, Angela Merkel va prezenta această solicitare privind cotele permanente la Consiliul European de pe 17-18 decembrie, deși ea a mai formulat această idee și la precedentul summit european, dar a întâmpinat rezistență din partea mai multor state.