Până mai ieri tot condamnatul mai cu ștaif devenea scriitor odată ce ajungea la Beciul Domnesc. Cum CSM-ul a dat niște decizii care nu mai fac posibilă publicarea cărților chiar pe bandă rulantă, VIP-urile din pușcăriile patriei au trecut la next level – devin inventatori și asaltează OSIM-ul cu cereri pentru brevete și invenții.
Premieră pe piaţa eliberărilor condiţionate de VIP-uri. Relu Fenechiu pare că a abandonat scrisul de cărţi în favoarea brevetelor de invenţie. A depus deja la OSIM trei astfel de cereri: microhidrocentrală plutitoare, cric încorporat în maşină şi stingător auto cu senzori. Dacă lucrările de până acum, inclusiv o carte, îi vor fi acceptate, Fenechiu ar putea scăpa de minimum patru luni de detenţie, potrivit 7Est.ro
Relu Fenechiu ar putea fi un om liber mult mai devreme decât data normală, mai 2017, când se va ajunge la executarea a două treimi din pedeapsă.
Condamnat în dosarul „Transformatorul” la 5 ani de închisoare cu executare, fostul ministru liberal al Transporturilor a fost încarcerat în ianuarie 2014, dar a reuşit deja să şteargă câteva luni din detenţia pe 2017 după ce a depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci trei brevete de invenţie.
Cric încorporat
Pe 30 martie 2015, Relu Fenechiu a depus o cerere de brevet de invenţie pentru o „Metodă de ridicare a automobilelor utilizând un dispozitiv încorporat”. Invenţia fostului politician se referă la o metodă de ridicare a unui automobil cu pană de cauciuc utilizând un soi de cric încorporat în caroseria maşinii, acţionat electric sau hidraulic. Invenţia este prezentată pe larg în cerere de brevet şi are două variante: ridicarea maşinii cu patru cricuri hidraulice încorporate în caroserie sau cu două „picioare” montate în stâlpii automobilului şi acţionate de motoare electrice. Conform documentaţiei depuse de Fenechiu la OSIM, „Dezavantajul principal al cricurilor clasice îl reprezintă dificultatea utilizării acestora şi, mai ales, riscul de accidente în utilizarea pe un teren în pantă”.
Hidrocentrală plutitoare
Nu este foarte clar cu ce anume doreşte fostul deputat PNL să revoluţioneze domeniul producerii energiei electrice cu ajutorul apei, mai ales că hidrocentrala plutitoare pentru care solicită brevetul, cerere depusă în mai 2015, există deja. Fostul ministru descrie în cererea de brevet o hidrocentrală ancorată pe un curs de apă, care transformă mişcarea lichidului în curent electric cu ajutorul unei roţi cu zbaturi.
Relu Fenechiu vorbeşte despre invenţia sa ca şi cum ar fi descoperit-o acum, deşi conceptul de hidrocentrală plutitoare există deja. “Instalaţiile propuse nu necesită acumulări bazinale, deci nici baraje sau stăvilare, astfel încât sunt eliminate problemele de mediu pe care le generează hidrocentralele clasice: oprirea aluviunilor în amonte şi eroziunea necontrolată în aval, problemele de biodiversitate cauzate de oprirea migraţiei faunei acvatice etc”, menţionează liberalul în cererea de brevet. Acesta susţine că microhidrocentrala plutitoare pe care a inventat-o poate fi amplasată pe orice apă curgătoare.
Stingător automat pentru maşini
În luna octombrie, OSIM a publicat un nou brevet de invenţie solicitat de Relu Fenechiu. Acesta a inventat un dispozitiv automat care previne şi stinge incendiile unei maşini în caz de accident. Pe scurt, trei senzori raportează că a avut loc un accident şi o centrală dă comanda pentru ca o valvă să taie carburantul de la rezervor către motor, precum şi alimentarea cu energie electrică de la baterie. În acelaşi timp, centrala comandă ca o capsulă cu praf antiincendiu să se spargă peste motor, prevenind apariţia unui foc. Nu este clar din cererea de brevet de invenţie ce senzori vor fi utilizaţi sau cum va fi realizat dispozitivul.
continuarea pe 7Est.ro