ciolos-iohannis

Sub titlul, Cum e pus Bugetul pe 2016 în dezbaterea Sovietelor leniniste de muncitori, soldați și țărani! am contestat în Evz.ro de miercuri 9 decembrie 2015 prima acțiune a funambulescului minister înființat de Dacian Cioloș prin Ordonanță de urgență și numit spre împiedecarea limbii române, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic: Dezbaterea cu cetățenii a Proiectului de Buget anunțată pentru miercuri, 9 decembrie 2015, între orele 14-16, la Palatul Victoria.

Potrivit Comunicatului remis presei de către ministrul Violeta Alexandru, la dezbatere trei miniștri ai Cabinetului, în frunte cu șefa de la Finanțe, urmau să asculte ” propuneri concrete însoțite de argumente cu referire exclusiv la proiectul de buget pe 2016” venite din partea celor prezenți.

Stîrnit de această inițiativă absurdă, amintind de punerea în dezbaterea colectivelor de oameni ai muncii de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu a Planului de Stat pe anul următor, observam înEvz.ro:
„Din cîte se vede, prin aiuritorul Minister al Consultării publice, aiuritor, pentru că dimensiunea Consultării publice ține de întregul Guvern și nu de un minister, se lasă impresia că niște cetățeni, prezenți într-o sală după criterii absolut întîmplătoare, vor impune modificarea unui document de importanța Proiectului de Buget. Spunem asta, deoarece se presupune că tot deranjul – invitarea, prezența în sală, expunerile celor trei miniștri, ascultarea propunerilor – a fost făcut din credința că după întîlnire Proiectul va fi modificat potrivit propunerilor venite de la cetățenii pătrunși în sediul Guvernului. Inutil să ne mai întrebăm asupra caracterului reprezentativ al cetățenilor veniți la dezbatere. Și dacă la dezbatere vor veni cu precădere inși convinși că nu e nevoie de doctori, ci de vrăjitoare și, în consecință, vor propune ca Bugetul pe 2016 să cuprindă o sumă de bani pentru subvenționarea descîntecelor?”

Luînd în calcul că Proiectul de Buget e opera unor profesioniști ai Finanțelor, un Document a cărei elaborare a presupus multă bătaie de cap, greu de modificat așa, la întîmplare, pentru că trebuie păstrate anumite echilibre, și mai ales ținînd cont de condiția pusă de organizatori ca fiecare participant să vină cu o singură propunere, despre care să vorbească în doar trei minute, era limpede – scriam- că „așa-zisa dezbatere a Bugetului cu cetățenii e o acțiune absolut formală, fără nici o finalitate practică, menită a întreține iluzia unei preocupări pentru consultarea cetățenilor în luarea unor decizii importante pentru țară.”

De regulă postacii de la Evz.ro mă amuză, cînd nu mă scot din sărite cu obtuzitatea gîndirii lor, presupuse a fi în spatele părerilor expuse în chip anonim. De data asta, cu mici excepții, spre surprinderea mea, postacii au fost de acord că acțiunea e absolut formală, inițiată pentru a justifica existența unui minister inutil, înființat doar pentru satisfacerea clientelei politice a lui Klaus Iohannis din rîndul ONG-iștilor care au care l-au ajutat în campanie.

Printre excepții s-a numărat și postarea cuiva care postează drept cmp:
„Mestere Cristoiu, ti-am ascultat o parte din aberatii la B1 si am intrerupt. Inteleg ca guvernul vrea un dialog cu cetatenii, ce-i rau in asta?”

Cînd nu sunt turmentați, postacii sunt rău intenționați.
În cazul de față e vorba de un postac deopotrivă turmentat și rău intenționat.
Eu n-am scris și n-am zis o clipă că dialogul cu cetățenii nu e bun.
Eu am scris și am zis că dezbaterea Bugetului nu e un dialog sincer, real, cu cetățenii, ivit din credința în înțelepciunea Poporului, ci o acțiune formală, amintind izbitor de cele organizate pe vremuri de sindicatele comuniste în secții și ateliere pentru a întreține iluzia că ele, sindicatele, sunt cureaua de legătură între Partid și Oamenii Muncii.
Caracterizînd astfel dezbaterea, mă gîndeam că Guvernul va mima cît de cît luarea în seamă a propunerilor avansate de cetățeni în cadrul întîlnirii.
Adică, după dezbatere, Ministerul va da un Comunicat prin care va lăuda propunerile și va anunța că ele au fost trimise lui Dacian Cioloș pentru a ține cont de ele înainte de a finaliza Proiectul de Buget și a-l supune votului în ședința Executivului. Iar Dacian Cioloș, măcar de ochii lumii, va anunța la conferința de presă de după votul din Guvern că-n Proiect se regăsesc și propuneri de la consultarea cu cetățenii.

Ei bine, Guvernul Dacian Cioloș nici măcar nu s-a ostenit să mimeze luarea în seamă a propunerilor.
Dezbaterea a avut loc la Palatul Parlamentului, miercuri, 9 decembrie 2015, începînd cu ora 14.
La 13, 30, înainte așadar de începerea dezbaterii, Dan Suciu, purtătorul de cuvînt al Guvernului, a anunțat în deschiderea Conferinței de presă de la Victoria:
„A fost până la ora aceasta şedinţa de guvern, unde s-a aprobat proiectul de buget.”

Așadar, înainte ca cetățenii să-și prezinte propunerile lor privind Bugetul, Bugetul a fost aprobat de Guvern.
S-a mai ținut întîlnirea cu cetățenii dacă propunerile din sală nu-și mai aveau rostul cîtă vreme Bugetul fusese deja aprobat?
Firește că s-a ținut.
Cum altfel să se justifice Hotărirea de Guvern aprobată tot în ședința de miercuri privindorganizarea, funcționarea și atribuțiile Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

Conform Hotărîrii, Ministerul va fi condus de un ministru și doi secretari de stat și va avea deocamdată 35 de posturi.
Vor fi, așadar, un număr important de sinecuri pentru răsplătirea ONG-iștilor care i-au făcut campanie electorală lui Klaus Iohannis.
Din cîte se vede n-am dat numărul de 37 de persoane, cîte vor fi încadrate.
Asta deoarece nu știu ce număr de posturi sunt rezervate mai demult, cînd s-a clocit înființarea acestui minister care se vrea cureaua de legătură dintre Guvern și oamenii muncii, SRI și SIE.

 

Sursa: cristoiublog.ro