61747143Sefa DNA, Laura Codruta Kövesi este inclusa pe lista publicata miercuri de site-ul politico.eu, intitulata “28 de oameni din 28 de tari, care configureaza, agita si rascolesc Europa”.

Pe aceasta lista se afla alaturi de alte personalitati, cate una din fiecare tara membra a UE, printre care comisarii europeni Valdis Dombrovskis (moneda euro si dialog social) si Margrethe Vestager (concurenta), premierul ungar Viktor Orban, actualul prim-ministru al Scotiei, Nicola Sturgeon, dar si cantaretul belgian Stromae. CLICK AICI PENTRU LISTA COMPLETA

Intrebata de politico.eu care ar fi sloganul sau pentru Europa, Laura Codruta Kövesi a raspuns: “Mai multa educatie, mai putina coruptie”, relateaza Agerpres.

Sefa DNA marturiseste ca nu admira in mod special niciun personaj istoric, dar precizeaza ca admira “oamenii care au reusit sa faca ceva in viata, care sunt seriosi, responsabili si profesionisti”.

La intrebarea “Care sunt cele trei lucruri pe care le luati cu dumneavoastra oriunde mergeti?”, raspunsul lui Kövesi este “O carte, echipament sportiv si un telefon”.

“Prima femeie devenita procuror general al Romaniei, Laura Codruta Kövesi avea numai 33 de ani cand a fost numita in aceasta functie, in 2006. Dupa sapte ani, a fost marcata o alta borna atunci cand Kövesi a fost numita sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), o institutie creata pentru a combate coruptia la nivel inalt in perioada cand Romania se pregatea pentru aderarea la UE. De atunci, ea conduce institutia care a anchetat cazuri de coruptie implicand politicieni romani marcanti, din toate partidele: fostul ministru Elena Udrea; primarul municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu; fratele fostului presedinte Traian Basescu si Victor Ponta, care la momentul punerii sub acuzare, in septembrie, inca era prim-ministru”, noteaza publicatia online.

Aceasta mai retine faptul ca, numai in primele noua luni ale acestui an, DNA condusa de Kövesi a pus sub acuzare 14 actuali sau fosti parlamentari, patru ministri, pe Victor Ponta, care a demisionat la inceputul lui noiembrie, si 10 primari de orase.

Fiica de procuror, Kövesi a facut dreptul la inceputul anilor “90, primii ani ai noii Romanii democratice. Ea si-a inceput activitatea intr-un cadru eminamente masculin, cand “sistemul incuraja discriminarea de gen” in ceea ce priveste numirile. “De atunci lucrurile s-au schimbat. Discriminarea a disparut din sistemul judiciar, iar numirile si promovarile se bazeaza acum pe alte criterii”, explica sefa DNA pentru politico.eu.

In prezent, multi cetateni obisnuiti o privesc pe Laura Codruta Kövesi cu speranta ca politica si societatea din Romania pot fi curatate de coruptia profunda care a afectat tara dupa caderea comunismului, adauga publicatia citata.

Exista si critici ai sefei DNA, care sustin ca aceasta face jocuri politice. Raspunsul ei este acela ca DNA ii urmareste pe toti oficialii suspectati de fapte de coruptie, in ultimii ani fiind anchetati politicieni din toate partidele, indiferent ca acestea se aflau la putere sau in opozitie. In 90% din cazurile de punere sub acuzare s-au dictat condamnari, ceea ce, subliniaza sefa DNA, arata ca probele sunt solide si procedura judiciara este respectata.

“Pentru ca lupta anticoruptie sa aiba succes, vointa, hotararea si abilitatile noastre nu sunt suficiente. Este vital ca independenta procurorilor si stabilitatea institutionala a DNA sa ramana neschimbate”, conchide Laura Codruta Kövesi.

sursa: stirileprotv.ro