kovesiFondurile europene sunt ținta prioritară a procurorilor anticorupție. Anunțul a fost făcut chiar de șeful DNA într-un interviu pentru presa străină, ocazie cu care a dezvăluit și faptul că urmează ca nume „grele” să fie reținute de procurori, scrie stiripesurse.ro.

 

Sunteţi atât de temută pe cât se pretinde?

Nu sunt de acord că sunt cea mai temută sau cea mai puternică femeie din ţară. Sunt de acord că sunt la conducerea unei instituţii foarte puternice, eficiente şi serioase, care are un număr de procurori foarte curajoşi, care combat acest fenomen. Vreau să spun că profesionalismul şi corectitudinea de care dăm dovadă sunt cele mai bune arme de care dispunem.

Pentru cine lucraţi dumneavoastră?

Pentru ţara mea. Avem o responsabilitate, iar sarcinile sunt clar definite în legislaţie şi în Constituţia României. Lucrăm pentru ţară şi cetăţeni.

Cum răspundeţi acuzaţiilor că aveţi o agendă politică?

Noi nu cercetăm documente politice. Dar dacă persoanele pe care le anchetăm au o poziţie specială, este interesant pentru noi. Suntem interesaţi de aceia care au o poziţie de conducere sau care sunt reprezentanţi de seamă ai unei instituţii. Dacă sunt numai politicieni, atunci nu este interesant. Am anchetat politicieni din toate partidele, atât din partidele de la guvernare, cât şi din Opoziţie. Aşadar, indiferent de averea, poziţia, valorile politice ale acestora… dacă infracţiunile s-au produs în sfera noastră de jurisdicţie, atunci noi le investigăm.

Aveţi în vedere o carieră politică proprie?

Nu. Am comentat deja acest lucru. Au existat zvonuri conform cărora intenţionez să devin preşedintele României. Nu, acest lucru nu se regăseşte în agenda mea. Nu doresc aceasta. Când termin aici, doresc să continuu munca în domeniul juridic.

Aveţi mulţi duşmani?

Nu ştiu. Există câţiva politicieni care nu ne iubesc, este cât se poate de clar. Dar nu are importanţă, deoarece noi primim aprecierea şi sprijinul general al cetăţenilor români. 66 la sută din populaţie se bazează pe noi şi acesta este cel mai mare procentaj pentru o instituţie, cu excepţia Bisericii şi Armatei.

Este o activitate periculoasă?

Securitatea de aici, din clădire, este comparabilă cu aceea din alte instituţii. Este adevărat, trebuie să beneficiem de protecţie fizică, există martori a căror identitate trebuie protejată şi există medieri la care participă persoane care pot deveni violente.

Corupţia face parte din cultura puterii?

E de neînţeles cum unii conducători cred că pot scăpa, în continuare, luând mită. Nu punem beţe în roatele carierei lor. Ei îşi distrug propria carieră comiţând aceste infracţiuni.

Există câţiva potentaţi care sunt anchetaţi în prezent şi care pot fi arestaţi curând?

Da, desigur.

Cine este la rând?

Înţelegeţi că nu vă pot spune.

România a fost criticată pentru că fondurile UE nu ajung la cei care au nevoie de ele, ca de exemplu, la cei care suferă din cauza sărăciei. E ceva care vă înfurie?

Ca şef al unei instituţii legislative, nu pot gândi cu sufletul. Trebuie să fiu neutră şi echilibrată. Infracţiunile comise şi care includ fonduri UE sunt acum în vizorul nostru şi sunt o chestiune prioritară pentru DNA. Numărul anchetelor care privesc aceste cazuri a crescut.

Dacă România nu intra în UE, ar fi fost corupţia la fel de răspândită?

Sunt convinsă şi încă nu am ajuns la capătul drumului, dar sunt sigură că există corupţie în toate ţările, nu numai în România.

Tot reportajul realizat de suedezii de la Expressen