syria_refugee_101713_49356300UE și Ankara au ajuns duminică la un acord privind stoparea, pe teritoriul Turciei, a fluxului de refugiați din Siria și din Asia. În schimb, UE oferă Ankarei în jur de 3 miliarde de euro timp de doi ani și relații mai strânse, ce includ relaxarea regimului de vize și reînceperea negocierilor privind aderarea. România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, a susținut avansarea procesului de aderare a Turciei și accelerarea procesului de liberalizare a vizelor, anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale, scrie realitatea.net.

Ankara va face în schimb eforturi pentru a controla granițele și pentru a împiedica plecarea refugiaților din Siria, dar și din alte țări, către Europa. Banii oferiți de UE ar trebui să ajute, printre altele, tocmai la găzduirea refugiaților pe teritoriul Turciei.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că aceasta este „o zi istorică” în relațiile Turciei cu UE. Turcia, care se află într-o situație delicată după incidentul aviatic cu Rusia, a folosit acest moment pentru a câștiga cât mai multe avantaje în relația cu UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România susţine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, menţionând parteneriatul strategic dintre cele două ţări. De asemenea, s-a pronunţat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci, cu respectarea de către Turcia a obligaţiilor asumate în acest sens, anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Un acord între Europa și Turcia privind refugiații ar fi în ‘interesul tuturor’, a subliniat duminică președintele francez François Hollande la sosirea la Bruxelles pentru un summit UE-Turcia vizând gestionarea afluxului de migranți în Europa occidentală, relatează AFP.

‘Este în interesul tuturor, în interesul refugiaților care trebuie să rămână cât mai aproape de țara lor de origine, în interesul Turciei care va primi un sprijin din partea Europei și al Europei pentru a nu primi refugiați în număr mai mare ca astăzi’, a subliniat șeful statului francez. ‘Trebuie să existe un acord care să permită elaborarea unui plan de acțiune între Europa și Turcia pentru ca refugiații să poată fi primiți în această țară’, a apreciat președintele francez, scrie Agerpres.

În opinia lui, obiectivul este ca ”Europa să ajute Turcia și ca această țară să-și asume de asemenea un anumit număr de angajamente pentru ca granițele (externe ale UE) să poată fi controlate mai mult’. ‘Doresc să existe un acord’, a subliniat Hollande, pronunțându-se în favoarea unei cooperări cu Turcia pentru a combate traficul de persoane, terorismul (…) și pentru a găsi o soluție la criza din Siria’.

„Ambele părți își vor intensifica, așa cum s-a convenit și cu efect imediat, cooperarea activă asupra migranților care nu au nevoie de protecție internațională, împiedicând ajungerea acestora în Turcia și UE, asigurând aplicarea prevederilor acordului bilateral de readmisie și trimiterea înapoi în țările de origine a migranților care nu au nevoie de protecție internațională”, se arată în proiectul de concluzii consultat de Reuters.

În schimb, Turcia va primi trei miliarde de euro ajutor inițial pentru a putea face față numărului mare de refugiați aflați pe teritoriul său. Suma ar putea fi modificată ulterior în funcție de evoluția situației, se precizează în proiect.

Uniunea Europeană va deschide de asemenea în decembrie următorul capitol al negocierilor cu Turcia în discuțiile de aderare la UE începute în 2005 și va pregăti noi capitole pentru discuții în primele trei luni ale anului viitor.

UE intenționează de asemenea să ridice în octombrie 2016 obligativitatea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE dacă Ankara îndeplinește anumite criterii prevăzute în foaia de parcurs convenită, se arată în proiect, care ar putea fi însă modificat după discuțiile ce vor începe la 15:00 GMT la Bruxelles.

Opinii diferite în UE

În ajunul summitului cu Turcia de la Bruxelles, europenii erau împărțiți cu privire la amploarea concesiilor politice și financiare care ar trebuie făcute Ankarei pentru a obține ajutorul său în ceea ce privește criza migranților care zguduie unitatea Uniunii Europene, relatează AFP, citată de Agerpres.

Negocierile sunt îngreunate de contextul internațional tensionat după ce Turcia a doborât un avion rus în apropierea frontierei sale cu Siria, principala sursă a afluxului de refugiați către Europa.

Summitul de duminică urmează să-i reunească la Bruxelles pe liderii celor 28 de state membre ale UE și pe premierul turc Ahmet Davutoglu.

‘Pentru Europa, acest summit are drept scop să reducă afluxul de migranți, însă pentru turci are drept scop, în primul rând, să revigoreze procesul de aderare la UE’, a subliniat o sursă implicată în negocieri.

Acest summit ar trebui ‘să reseteze relațiile turco-europene care au suferit în ultimii ani din cauza refuzului anumitor țări de a accepta aderarea cu drepturi depline a Turciei la UE’, a confirmat o sursă diplomatică turcă.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cel al Parlamentului European, Martin Schulz, vor fi prezenți la reuniunea de duminică, prezidată de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Sub presiunea Germaniei, Tusk a decis să organizeze acest summit duminică, în pofida posibilei amenințări teroriste care continuă să afecteze capitala belgiană.

Obiectivul este de a aproba ‘planul de acțiune’ deja negociat de Comisia Europeană cu Turcia, care enumeră o serie de angajamente, precum cele ale turcilor de a-și întări supravegherea la frontiere și de a găzdui mai mulți refugiați.

Summitul ar urma de asemenea să dea undă verde acordării celor trei miliarde de euro pe care europenii sunt dispuși să îi ofere drept ajutor Turciei pentru a putea face față afluxului de refugiați pe teritoriul său.

UE s-a arătat de asemenea dispusă să accelereze procesul deja în desfășurare privind eventuala scutire de vize pentru cetățenii turci care călătoresc în Europa. De asemenea, blocul comunitar ar urma duminică să ‘revitalizeze’ negocierile de aderare cu Turcia, care stagnează de ani de zile.

‘Ni s-a spus că va fi deschis capitolul 17 de negocieri (politici economice și monetare) la mijlocul lunii decembrie”, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care nu se va deplasa la Bruxelles.

Deși în general sunt de acord cu privire la principiul acestor concesii politice, chiar dacă Grecia și Cipru rămân reticente, țările europene rămân divizate cu privire la amploarea acestora și la condițiile care ar trebui impuse.

‘Nu dorim să ne așezăm la masa discuțiilor cu Turcia pentru a o face să creadă că reprezintă ultima noastră șansă’, a declarat recent premierul ungar Viktor Orban.

UE a criticat recent ‘îngrădirile grave’ ale libertății de exprimare în Turcia și ‘deficiențele semnificative’ în ceea ce privește independența justiției. ‘Nu se pune problema să sacrificăm’ principiile UE, în materie de drepturi ale omului, ‘pe altarul îngrijorărilor legate de migrație’, a insistat o sursă europeană.