Pentru a ramane alerti, chiar daca nu dorm, soldatii sirieni folosesc un medicament care in multe tari ale lumii este interzis: Captagon.
Conceput in anii ’60 ca un tratament pentru hiperactivitate, narcolepsie si depresie, acesta a fost intezis in cea mai mare parte a lumii pana in anii ’80, din cauza dependentei puternice pe care o da, relateaza Medical Daily, citat de ziare.com.
Captagon actioneaza precum cele mai multe dintre amfetamine, dand o senzatie euforica, facandu-i pe cei care si-l administreaza mai vorbareti, anuland senzatia de foame si nevoia de somn, in timp ce ofera energie. Un traficant din Liban a declarat pentru Newsweek ca unii dintre cei care il iau sunt convinsi ca ii face si mai virili.
Pentru ca este ieftin, Captagon a devenit extrem de popular in Siria, inclusiv printre civilii care traiesc intr-o zona de razboi, cu tot ce presupune acesta, explica un psihiatru sirian. Acesta sustine ca a avut de-a face cu multe persoane dependente.
Siria a devenit nu numai cel mai mare consumator de Captagon, ci si cel mai mare producator. Din banii incasati, sustin Time si Reuters, se cumpara arme, cu care soldatii drogati cu Captagon pot lupta mai multe ore, fara a se simti obositi.
In plus, atunci cand sunt capturati, soldatii pot fi torturati ore in sir fara a simti durere. Adesea, in astfel de cazuri, soldatii sunt lasati timp de 48 de ore, fara a fi chestionati, si interogati dupa ce efectele medicamentului trec, informeaza Reuters.
In afara de dependenta, Captagon face ca vederea sa fie incetosata, da o stare de nervozitate, face ca in urechi sa se auda un zgomot, apar tremuraturi si, in cazuri rare, halucinatii si chiar schimbari la nivel mental. In caz de supradozaj, cel in cauza poate lesina, pot aparea convulsiile, febra si starea de voma.
Medicamentul se produce ieftin, adesea avand ca prim ingredient cofeina. In plus, pentru a-l obtine, nu e nevoie decat de notiuni de baza de chimie si un cantar, practic putand fi facut de aproape oricine, explica psihiatrul Ramzi Haddad pentru Reuters.