În zori, când trupele de elită deschid forţat uşa apartamentului unde se ascundeau patru bărbaţi, femeia îşi declanşa centura explozibilă pe care o purta în jurul taliei. E un act fără precedent în Franţa: când şi-a declanşat centura, tânăra femeie care a murit miercuri în Saint-Denis, s-a alăturat cohortei de femei kamikaze, nu neapărat musulmane, care au recurs la suicid în lupta pentru cauza sau credinţa lor, scrie publicaţia franceză LePoint.
“Îndoctrinarea şi înregimentarea sunt de aşa natură încât aceste femei preferă să moară decât să fie arestate”, a explicat pentru AFP Fatima Lahnait, cercetătoare, autoare a raportului “Femei kamikaze, jihadismul feminim”. “Făcând asta, ea contribuie la luptă. Şi în luptă, sexul contează mai puţin. Dar faptul că e femeie contribuie la creşterea impactului asupra actului său în societate”, continuă cercetătoarea.
Dacă sute de femei au aderat în cursul ultimilor ani la jihadismul sirian sau irakian, cele care au ales calea supliciului sunt rare. Printre ele se numără şi Muriel Degauque, tânără belgiană convertită la islam, care s-a aruncat în aer în noiembrie 2005 în Irak la trecerea unui convoi american.
15% din atacatorii de tip kamikaze sunt femei
“Participarea femeilor la acte de carnagiu şi de durere devastatoare a suscitat o combinaţie de stupefacţie, repulsie şi interes public “, scrie Fatima Lahnait.
“Cum să înţelegi dorinţa de moarte a acestor femei care aspiră să moară dar şi să ucidă? Religia musulmană condamnă în principiu, formal, suicidul. Dar acest lucru a fost ocolit, mai ales de libanezi, palestinieni, Al-Qaida sau ceceni”, continuă femeia.
În 1985, o adolescent din Liban de 16 ani, Sana Mhaidly, intră cu maşină într-un convoy israelian, omorând doi soldaţi. Este prima dintr-o listă lungă de femei candidate la martiriu în ţara lor, la fel ca în Israel, Turcia sau India, Pakistan sau Uzbekistan. De la acel moment până în 2006, un total de 220 de femei kamikaze s-au sacrificat, ceea ce reprezintă aproape 15% dintre atacatorii de tip kamikaze”, precizează cercetătoarea în raportul său.
Citiți articolul integral pe evz.ro