catuse

Desigur ca multi si-ar dori ca, peste noapte, „curatenia” anticoruptie sa loveasca precum un tsunami societatea si clasa politica romaneasca, starpind astfel toata mizeria generalizata care face ca tara noastra sa ramana tot la marginea Europei nu doar geografic – si acum, la atata vreme de la caderea comunismului. Cum insa o astfel de minune nu este posibila, cei implicati in aceasta lupta acerba trebuie sa o ia „pas cu pas”, vorba presedintelui, pentru realizarea scopului propus, cel cerut cu atata speranta si ardoare de vocea strazii.

Iar acum a venit, se pare, si momentul marii „autocuratenii” pentru structurile din domeniul sigurantei nationale. Unele impanzite inca de tot felul de „fratii” bazate pe combinatii, cumetrii sau alte grade, dar care, impreuna sau separat, continua sa aiba o influenta majora asupra bunei functionari a activitatii ministerelor de forta, a unor servicii sau institutii din magistratura. Insa daca tot s-a cerut atat de insistent resetarea intregii clase politice si a societatii romanesti deopotriva, este de asteptat ca noul guvern tehnocrat, cu mijloacele legale avute la dispozitie, sa nu piarda acest prilej atat de favorabil si sa dea lovitura decisiva „combinagiilor” din sistem. Mai ales ca, panicati de caderea brusca a proptelelor politice, multi dintre chestori, generali sau chiar sefi din structurile magistraturii isi pregatesc deja, desi cu parere de rau, dosarele de pensionare. Ceea ce, sincer vorbind, nu este chiar o ideea rea, tinand cont ca „raidurile” DNA nu doar ca nu vor mai fi stopate, dar chiar vor lua o amploare fara precedent.

Iar situatia de la Oficiul National pentru Protectia Martorilor, unde practic toata conducerea a fost retinuta pentru constituirea unui grup infractional organizat suspectat de comiterea unor fapte de coruptie este exemplul cel mai bun ca, de acum inainte, nu doar ca se va sparge „buboiul”, dar se va actiona pana la eliminarea totala a „puroiului”, oricat de dureros ar fi.

Blat sau joc dublu

Noua strategie a structurilor anticoruptie prevede ca, pe langa ofensiva declansata impotriva zonelor considerate cele mai vulnerabile la flagelul coruptiei, sa se asigure si „spatele” acestor operatiuni. Pentru ca, din pacate, multa vreme, partenerii legali care in mod normal ar fi trebuit sa se afle de aceeasi parte a baricadei cu procurorii anticoruptie sau cu structurile informative care le asigura acestora sprijinul logistic au preferat sa spuna „pas”. Desigur, nu este vorba despre respectivele structuri ca atare, ci de oameni aflati la varful acestora, de cele mai multe ori legati intre ei prin ite nevazute, create in atatia ani de activitate comuna. Si care fie au mers la cacealma atunci cand lupta anticoruptie a ajuns pe „felia” lor, facand practic blat, fie au recurs la un periculos „joc dublu” cu cei vizati de fapte de coruptie. Care nu doar ca nu au ajutat anchetele aflate in curs de derulare, dar chiar le-au infranat.

Momentul zero

Desigur, multe dintre „blaturile” din trecut sunt gata consumate de acum, fiind foarte greu de depistat, mai ales ca unele structuri care aveau de asemenea atributii in acest sens nu si-au facut nici pe departe datoria. Pentru ca ori au dormit in post, ori, dupa cum este cazul DIPI pe vremea sefiei chestorului Gelu Oltean, aveau drept grija tocmai infranarea operatiunilor anticoruptie. Insa acum se apropie vertiginos sosirea momentului zero. Iar din acea zi, care nu este deloc departe, monitorizarea a tot ceea ce se misca in sistem, mai ales la nivelurile subterane unde actioneaza de obicei „fratiile” de chestori, generali si chiar magistrati, va fi una draconica. Asa ca multe dintre posibilele viitoare „tinte” ale DNA deja glumesc amar ca, „de acum inainte, cand o sa sune la usa, nu poate sa fie decat postasul cu pensia sau mascatii cu mandatul DNA”. Iar cum noul cadru legislativ ofera din ianuarie o bresa extrem de faborabila, inclusiv din punct de vedere financiar, celor care vor si au dreptul la pensionare, este de asteptat ca un numar urias dintre acestia sa se multumeasca sa astepte doar postasul de acum inainte. Chiar daca nu le va fi deloc usor sa renunte la scaunele pe care le ocupa de atata vreme…

Sursa: enational.ro