atentat paris

După cel mai sângeros atac terorist din istoria Franței, foarte multe voci s-au ridicat, de-a lungul și de-a latul Europei, cerând o politică dură față de fenomenul imigrației și față de migranții islamiști proveniți din Orientul Mijlociu și Țări Asiatice. În România, principalul exponent al acestor voci este fostul președinte, Traian Băsescu. Acesta a cerut, explicit: „Repatrierea imediată a celor care au invadat Europa în acest an, consolidarea şi închiderea frontierelor UE pentru migranții musulmani”. S-a generat o aprigă dezbatere în mediul online, cu un puternic curent anti-islamist condus de politicieni și formatori de opinie cu orientare de dreapta – extrema dreaptă, în acest caz. Traian Băsescu și cei care îi susțin punctul de vedere sunt în consonanță cu Marine le Pen, președintele Frontului Național (de extremă dreapta) din Franța, dar și cu alți eurosceptici, printre care se numără guvernanții conservatori ai Poloniei, care au anunțat, chiar duminică, respingerea cotei de migranți agreată în septembrie, la Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI). Liderul spiritual al comunității musulmane din România, muftiul Iusuf Muurat, a condamnat atacurile din Paris, afirmând că acestea nu au legătură cu lumea islamică, că „cei care le provoacă nu pot fi recunoscuţi în lumea civilizată drept fraţi de confesiune musulmană” și că „Islamul interzice ferm uciderea oricărui suflet”. Însă, declarația pacifistă a muftiului nu i-a convins pe numeroșii adepți ai măsurilor radicale. Între aceștia se numără și fostul ministru de Finanțe, Ionuț Popescu, care a postat pe pagina sa de Facebook pasaje din Coran ce ar incita la violențe împotriva „infidelilor”. Postarea a stârnit o aprigă dispută, cu cei care pretind că asemenea „arhaisme” se regăsesc în toate religiile fiind contrați de alții, care arată că doar în statele islamiste Coranul este lege fundamentală, precum e Constituția în România. Muftiul a refuzat să intre în această dispută. „Nu comentez punctul de vedere al unui om cu funcția X, nu vorbim pe vorbe, trăim într-o țară civilizată, în care trebuie să ne respectăm”, a spus muftiul, pentru PUTEREA.

Muftiul Muurat a condamnat atacul

Liderul spiritual al comunității musulmane din România, muftiul Iusuf Muurat, și-a continuat politica cu care a obișnuit în ultimii ani, susținând că musulmanii din România sunt fideli țării, iar islamul este o religie a păcii. De altfel, cu fiecare prilej, Muurat condamnă extremismul fundamentalist. „Aceste evenimente dramatice întreprinse cu instrumentele unui fanatism ce nu poate fi justificat de nicio cauză şi cu cruzimea ce nu are nicio legătură cu religia islamică, sunt dovada limpede că cei care le provoacă nu pot fi recunoscuţi în lumea civilizată drept fraţi de confesiune musulmană, conform preceptelor religioase pe care noi le practicăm, în concordanţă cu învăţăturile Coranului şi relatările Profetului Muhammed (Pbuh). Islamul interzice ferm uciderea oricărui suflet iar religia noastră, mai presus de orice, este împotriva oricărei vărsări de sânge. Astfel, condamnăm ferm asemenea atentate la natura fiinţei umane. Drept urmare, condamn aceste acte de terorism şi adresez condoleanţe familiilor îndoliate şi poporului francez şi mă rog în continuare bunului Allah să ne binecuvânteze şi să ne protejeze ţara, România, şi poporul nostru tolerant şi iubitor de pace. Amin!”, a spus muftiul cultului musulman din România imediat după ultimele atentate din Franța.

De asemenea, muftiul Murat Iusuf precizează că atacurile teroriste au fost provocate în virtutea unei credinţe false, ce nu are nimic de-a face cu islamul. „Deplângem, totodată, manifestările sângeroase ce au rezultat în urma unor atacuri teroriste fără precedent provocate de aşa-zişi musulmani, în virtutea unei false credinţe ce nu are nimic de-a face cu islamul aşa cum a fost el propovăduit de Profetul Muhammed (Pbuh), în numele Lui Allah”, a mai spus muftiul.

Acuzații de ipocrizie

Declarația pacifistă a muftiului, de condamnare a violențelor, nu i-a convins pe numeroșii adepți ai măsurilor radicale. Între aceștia se numără și fostul ministru de Finanțe și consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc, Ionuț Popescu, un aprig contestatar al religiei islamice, care a reacționat pe pagina sa de Facebook, după declarația muftiului, cu citate din Coran. „Sura 33, versetul 26: «Și trebuie să-i faceți să iasă din fortărețele lor pe acei oameni ai cărții care s-au aliat, și trebuie să semănați groaza în rândurile lor; pe unii dintre ei să-i omorâți, pe alții să-i faceți prizonieri». Sura 47, versetul 4: «Prin urmare, atunci când te întâlnești cu cei care nu cred, lovește-le gâturile. Apoi, când îi stăpânești strânge-le lațul»”.

Citatele sunt inexacte (reproducem, alături, pasajele nominalizate de domnul Popescu, din Coran, în traducerea lui George Grigore), dar au generat o vie dispută, mergând până la incitarea la acte de violență împotriva islamiștilor, cărora autorul postării nu le-a răspuns adecvat.

Unii au citat, în replică, din Vechiul Testament: Deuteronomul 13:6-10 „De te va îndemna în taină fratele tău, fiul tatălui tău, sau fiul mamei tale, sau fiul tău, sau fiica ta, sau femeia de la sânul tău, sau prietenul tău care este pentru tine ca sufletul tău, zicând: Haidem să slujim altor dumnezei, pe care tu şi părinţii tăi nu i-aţi ştiut, Dumnezeilor acelor popoare, care locuiesc împrejurul tău, aproape sau departe de tine, de la un capăt până la celălalt al pământului, Să nu te învoieşti cu ei, nici să-i asculţi; să nu-i cruţe ochii tăi, să nu-ţi fie milă de ei, nici să-i ascunzi; Ci ucide-i; mâna ta să fie înaintea tuturor asupra lor, ca să-i ucidă, şi apoi să urmeze mâinile a tot poporul. Să-i ucizi cu pietre până la moarte, că au încercat să te abată de la Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului şi din casa robiei. (…) Blestemat să fie cel ce face cu nebăgare de seamă lucrarea Domnului, blestemat să fie cel ce îşi opreşte sabia de la măcel!”

În contra-replică, s-a argumentat că, spre deosebire de Coran, care este legea fundamentală în statele islamiste, Vechiul Testament nu e lege în țările creștine. „Cei care resping islamul trebuie uciși. Scrie in Qur’an si Hadith. Mie Vechiul Testament îmi spune sa omor pe cineva? Eu trebuie sa ascult de Vechiul Testament, sau de legea penală?”, întreabă cineva. În plus, citatul din Vechiul Testament este cuvântul Domnului către Moise, nu către toți creștinii, explică altul.

„Cu 2 sure desprinse din context nu poți analiza CORANUL”, comentează un pro-islamist. replicile nu întârzie: „Dar cu câte poți, care e numărul minim? Și de unele putem face abstracție?” (Ionuț Popescu); „Aaa, există un context în care îndemnul la uciderea celor fără sau cu altă credinţă e acceptabil?”

Un singur comentariu este mai echilibrat: „Toate cărțile ce stau la baza religiilor vechi ( musulmani, evrei, creștini) conțin paragrafe asemănătoare, care au fost făcute de niște oameni raportându-se la realitatea și normalitatea pe care o cunoșteau ei la momentul acela. La momentul actual, se pune accentul pe interpretare. Unii oamenii au evoluat și înțeleg să se raporteze la principiile promovate, iar alții ( fanatici, confuzi, frustrați, influențabili) iau ad litteram…”.

Ultimul comentariu, împăciuitor, îi aparține lui Ebad Eljabbari, șeful catedrei de Arhitectură la Universitatea din Uruk (Irak): „In caz daca crede cineva in Dumnazeu care e acelas Allah in Araba sau God in Engleza … eu sint musulman si am citit Quraanul ba le am studiat (de curiozitata nu de credinta) versurile de mai sus sint adevarate dar in caz de razboi contra necredinciosilor care vor razboiul impotriva musulmanilor … deci in caz de pace nu e permis de nici un caz sa omor un om indiferent de religia lui … ba chiar daca era ateu … asta e islamul adevarat … spunea un scriitor Arab dupa ce se a intors din Europa … spunea de oamenii si sistemele si cum traiesc europenii (am gasit musulmanii in Europa si n-am gasit Islamul… iar in tarile Arabe am gasit Islamul dar n-am gasit musulmanii ) … salamu alaikum … sau doamna ajuta … ca tot aia e …” (Reproducem citatul exact, cu toate erorile de exprimare, pentru a nu fi acuzați de cosmetizare, mizând pe faptul că se înțelege mesajul – n.r.)

Muftiul s-a enervat

Contactat de PUTEREA, muftiul s-a arătat deranjat de „extragerea de citate” din Coran și a refuzat să comenteze „punctul de vedere al unuia și al altuia”.

„Eu mi-am expus punctul de vedere printr-un comunicat de presă, presa a avut acces la ce am avut de transmis. (…) Eu nu comentez, mi-am expus punctul de vedere. Eu nu comentez punctul de vedere al unui om cu funcția X, nu vorbim pe vorbe, trăim într-o țară civilizată, în care trebuie să ne respectăm”, a spus muftiul, pentru PUTEREA.

Coranul, Surat 33 (AL – ‘AHZAB), 26: „El i-a lăsat pe cei care i-au ajutat dintre oamenii Cărții să coboare din cetățile lor și a aruncat spaimă în inimile lor. Pe de o parte dintre ei i-ați omorât, iar o altă parte dintre ei i-ați luat în captivitate”.

Coranul, Surat 47 (MUHAMMED sau Sura Luptei), 4: „Atunci când îi întâlniți (în luptă) pe aceia care nu cred, loviți gâturile lor, iar când îi slăbiți pe ei, legați-i strașnic în lanțuri. Apoi, fie îndurare, fie răscumpărare, până ce războiul se sfârșește. Astfel, iar de ar voi Allah, El s-ar răzbuna pe ei. Însă El vă încearcă pe unii prin alții. Iar acelora care sunt uciși pe calea lui Allah El nu le va lăsa faptele lor să fie în deșert”.

 

Sursa: puterea.ro