Fără nicio îndoială, organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a devenit inamicul public numărul unu pentru multe ţări din lume, mai ales pentru cele implicate în coaliţia anti-SI coordonată de SUA în Irak şi în Siria. Cu toate acestea, organizarea internă şi modul de funcţionare a Statului Islamic, fără de care atentatele şi execuţiile atroce nu ar fi posibile, reprezintă în continuare un mister.
Un fost membru al serviciului de securitate a Statului Islamic a acceptat, după lungi discuţii de convingere, să mai risipească puţin din acest mister. „Abu Khaled“, un sirian din Alep, în nordul Siriei, s-a alăturat Statului Islamic acum cu un an, s-a antrenat alături de jihadişti, s-a remarcat ca un bun traducător printre ei şi a acceptat în cele din urmă să dea detalii despre cum îşi fidelizează SI tinerii, în special pe cei străini, şi cum reuşeşte să producă oroare în lume, relatează Daily Best.
„Sunt musulman, dar nu sunt adept al sharia şi nici nu sunt foarte religios“, se autodescrie Abu Khaled, la începutul conversaţiei cu jurnalistul Michael Weiss. Cu toate acestea, el s-a alăturat Statului Islamic şi a stat alături de jihadişti până când s-a uitat într-o zi în oglindă şi a conştientizat că un alt om se ascunsese sub chipul său. „Aveam o barbă lungă. Nu m-am recunoscut. Simţeam că nu mai sunt eu, ci altcineva gândea cu capul meu“, spune el.
Potrivit lui Abu, două motive l-au determinat să se alăture Statului Islamic. În primul rând, el s-a simţit obligat să adere la SI deoarece considera că Statele Unite sunt complice la o conspiraţie mondială condusă de Rusia şi Iran în vederea menţinerii la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad. El încerca să-şi explice de ce Statele Unite s-au angajat în operaţiuni militare doar împotriva sunniţilor şi nu viza regimul alawit de la Damasc sprijinit de şiiţi şi nu găsea niciun element care să-l lămurească. În al doilea rând, Abu Khaled era curios. „De fapt, am plecat într-o aventură“, mai spune el. „Voiam să văd ce fel de oameni erau acolo. Am vrut să-i cunosc. Sincer, nu regret acest fapt. Acum îmi sunt inamici şi ştiu foarte bine cu cine aş putea avea de-a face“, recunoaşte fostul spion al SI.
Procesul de recrutare a fost bine organizat, explică Abu Khaled. După ce a luat decizia de a se alătura jihadiştilor, el s-a dus la un punct de control de la Tell Abyad, la graniţa siriano-turcă, controlat de SI. Odată ajuns acolo, a fost întrebat unde se duce. El a răspuns că intenţiona să ajungă „la Rakka“. Întrebat în legătură cu intenţiile sale, Abu şi-a manifestat dorinţa de a se alătura SI. Atunci i-au fost verificate bagajele şi dus la Rakka, detaliază el.
Citiți articolul integral pe adevarul.ro