phpThumb_generated_thumbnailjpegAmbasadorul britanic Paul Brummell a declarat că cererea oficială de ajutor din partea Ministerului Sănătății pentru victimele din Colectiv a venit vineri, 6 noiembrie. Doctorul Pape, venit voluntar pentru victime, a acționat mai rapid.

Într-un briefing de presă, organizat joi de Ambasada britanică la București, ambasadorul Paul Brummell a precizat că ”primul contact pe care eu l-am avut cu autoritățile române a fost la ora 04:00, sâmbătă, pe 31 octombrie, când am aflat despre incendiu și am sunat la ISU”.

Ambasadorul Brummell a precizat că pe parcursul săptămânii a avut contacte regulate cu ISU și a vorbit de mai multe ori cu doctorul Arafat.

Cererea oficială de ajutor de la ministrul Nicolae Bănicioiu a venit vineri, pe data de 6 noiembrie, zi în care Ambasada a și primit documentul oficial, afirmă Paul Brummell. Cererea se referă strict la transportul victimelor și a fost făcută în cadrul asistenței bilaterale, nu în cadrul Mecanismului European.

Victimele din Colectiv au fost examinate de dr. Sarah Pape, specialist britanic venit voluntar în România, și de dr. Keith Judkins, venit în România pentru o conferință medicală, dar care și-a modificat programul pentru a oferi ajutor.

Ambasadorul Brummell precizează că misiunea diplomatică se aștepta la o cerere oficială și a lucrat cât a putut în avans pentru a pregăti momentul. Așa se face că primii pacienți au fost  transportați în Marea Britanie pe date de 7 noiembrie, a doua zi după cerere.

Surprinzător este însă faptul că dr. Pape, care a aflat de tragedia din Colectiv abia marți, pe data de 3 noiembrie, și care a venit imediat în România pe 4 noiembrie, a transmis o cerere unui parlamentar din circumscripția sa în aceeași zi.

Cererea este o interpelare parlamentară adresată premierului David Cameron, în urma căreia prim-ministrul s-a arătat dispus să ofere asistență României.

sursa: euractiv.ro