Situație bulversantă la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, mai ales în contextul în care se ridică atâtea întrebări legate de activitatea instituției, după catastrofa din Colectiv. Ieri, PUTEREA a dezvăluit afacerile șefului Inspecției de Prevenire din ISU, Eugen Vișan, care, profitând de lipsa avizelor PSI la nivel național, a obținut sponsorizări de la firme din toată țara pentru Asociația Sportivă a Pompierilor. Acum vă rugăm să vă țineți bine, fiindcă ceea ce urmează întrece orice închipuire. Zece şefi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, în frunte cu inspectorul-șef, au fost dovediţi de DNA și condamnați definitiv și revocabil fiindcă trucau concursurile de admitere în instituție, făcând angajări pe pile ori şpagă. Ar fi de așteptat ca beneficiarii acestor infracțiuni, deveniți fraudulos pompieri, să fie concediați automat. Ei bine – nu! Toți cei 51 de pompieri angajați prin șpăgi sau pile sunt tot în funcții, beneficiind de toate avantajele statutului de militari! Ei beneficiază, dar ce se întâmplă cu populația care are nevoie de intervenția lor promptă? Ce se întâmplă cu afacerile care au nevoie de avizele pompierilor șpăgari? Oare nu cumva situația este aceeași la toate inspectoratele de urgență județene? Oare incendii precum cel din Colectiv nu se pot repeta oricând, oriunde, în aceste condiții?!
Zece şefi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin au fost dovediţi de DNA că trucau concursurile de admitere în instituție, făcând angajări pe pile ori şpagă. S-ar fi impus ca acei pompieri care au intrat pe şpagă să fie excluşi din ISU. Însă, aceşti militari ai NATO dovediţi că au apelat la corupţie pentru a ajunge militari servesc în continuare patria, deşi sentinţele lor de condamnare sunt definitive.
Mai mult, odată cu modificarea legii, ei pot ieşi pe teren şi închide orice imobil sau afacere care nu are actele în regulă. Reşiţenii sunt speriaţi şi pun o întrebare logică: „Oare şpăgar la şpăgar îşi scoate ochii?” adică dacă aceşti oameni ajung într-o situaţie de închidere de locaţie, vor aplica legea sau vor lua şi ei la rândul lor şpagă, aşa cum au dat şi ei pentru a deveni pompieri?
Colonelul care a angajat condamnați
La 30 iulie 2009, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a colonelului în rezervă, Neag Teodor, fost ofiţer specialist cu activitatea resurse umane în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş – Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj nepatrimonial, în formă continuată, fals intelectual, uz de fals şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Citiţi articolul integral pe puterea.ro