curtici-26_0Un scandal de corupție cu consecințe europene se profilează pe axa România – Olanda. O investigație realizată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și publicată de EU Observer arată că o subsidiară a băncii olandeze Rabobank a devenit proprietară peste mai bine de 20.000 de hectare de teren din România, dar că în multe cazuri preluarea s-ar fi produs fără știrea sau voia proprietarilor, transmite Radio France Internationale, preluat de flux24.ro.

Potrivit articolului din EU Observer, Rabobank ar fi investit 315 milioane de euro în România, începând din 2011, în cadrul unui program de 15 ani și se așteaptă să obțină venituri de 900 de milioane de euro. Ancheta jurnalistică susține că  mulți fermieri spun acum că li s-a luat pământul. Că fără ca ei să știe sau fără a vedea vreun ban, terenurile înregistrate pe numele lor au fost vândut de către altcineva, de multe ori către companii cu capital străin.

Publicația dă exemplul comunei Zarand, din vestul țării, unde din 2012, subsidiara Rabo Farm a cumpărat peste 140 de hectare . Din acest total, 16,5 hectare ar fi fost cumpărate, susține EU Observer, prin intermediari, în cadrul unui proces complex în care a fost implicat și un judecător, recent inculpat pentru fraudă. Iar precontractele sunt investigate acum de procurorii anticorupție.

În replică, Rabobank susține că înainte de a achiziţiona o fermă sau a investi în ea, face o verificare amănunţită a vânzătorilor, arendaşilor, operatorilor de ferme,  altor factori relevanţi pentru fazele de investiţie.

Potrivit EU Observer, problema este deja una europeană, câtă vreme Comisia alocă miliarde de euro unor companii precum Rabo Farm, pentru cumpărarea de ferme în Europa de Est, în ideea concentrării exploatațiilor agricole. Iar ceea ce se întâmplă în România ”este scenariul furtunii prfecte”, spune Attila Szocs, Președintele Eco Ruralis, un ONG din Cluj. ”Sunt 4 milioane de mici proprietari care stau pe o uriașă resursă. Din 2002 încoace, prețul terenului agricol a crescut în România de 25 de ori. Iar Rabo crede că va crește în continuare, chiar dacă mai lent”, scrie EU Observer.