smurdFundaţia creată în 2006 de medicul Raed Arafat este, probabil, cel mai cunoscut ONG din România. Susţinută de nenumărate campanii media, popularitatea fundaţiei a sporit, traducându-se în sume importante de bani, donate de românii ce credeau că, în acest fel, susţin dezvoltarea SMURD.
În articolul publicat de site-ul dezvaluiri.ro în 2012 se arăta cum sume uriaşe, din fondurile fundaţiei, au fost sifonate către membrii conducerii fundaţiei. Astfel, deşi, oficial, toată activitatea acestui ONG se bazează pe voluntariat, miliarde de lei au fost cheltuite pentru deplasările lui Raed Arafat şi ale celorlalţi şefi ai fundaţiei. Iar asta, bineînţeles, este justificarea oficială a acestor cheltuieli.
În ultimii ani, Fundaţia pentru SMURD a încercat să mimeze transparenţa în cheltuirea fondurilor încredinţate de populaţie. Un raport de activitate acoperind anul 2010 şi parţial anul 2011, care era menit să lămurească scopurile în care au fost cheltuiţi banii fundaţiei, nu a reuşit decât să ridice şi mai multe semne de întrebare.

Voluntariat, până la proba contrarie

Oficial, Fundaţia pentru SMURD (FpSMURD) funcţionează pe bază de voluntariat.
Mitul voluntariatul învâluie întreaga istorie SMURD, pornind de la anii în care medicul Arafat mergea la intervenţii cu maşina proprie, şi până în zilele noastre.
La fundaţie, nimeni nu primeşte salariu. Nu sunt raportaţi angajaţi, iar salariul directorului executiv este plătit, potrivit declaraţiilor de pe site-ul fundaţiei, de către compania E.ON România, într-un cont separat. O sumă modică este plătită pentru contabilitatea fundaţiei (FpSMURD nu are contabil propriu, iar lipsa activităţilor economice presupune un volum minim de muncă).
Conform declaraţiilor din Statut, dar şi de pe site-ul Fundaţiei, membrii în organele de conducere nu sunt retribuiţi, iar „singurele costuri care pot fi preluate de fundatie sunt cele de deplasare si cazare ale unui membru al boardului”.

Discrepanţe în raport

Faptul că sunt singure nu face însă ca aceste costuri să fie şi mici! Ca dovadă stă raportul pe anul 2011, în care oameni de la FpSMURD fac greşeala să alăture cheltuielile raportate contabil cu suma totală plătită pentru proiectele de îmbunătăţire a activităţii Serviciului de Urgenţă. Astfel, la începutul lui iunie 2011, fundaţia făcuse deja plăţi pe proiecte în valoare de  2.180.028 RON. În acelaşi timp, însă, cheltuielile din bilanţul contabil se cifrau la 2.423.952 RON. Rezultă o diferenţă de aproape 244.000 RON – 11% din totalul cheltuielilor – bani care ieşiseră din contul FpSMURD, fără a fi folosiţi pentru ambulanţe, aparatură, sau instruirea personalului.

O treime din banii pe 2010 – cheltuieli de deplasare!

Şi mai spectaculoasă e situaţia cheltuielilor pe anul 2010. La final de an, FpSMURD a raportat cheltuieli de 4.388.967 RON. Prin comparaţie, pentru proiectele de susţinere a Serviciului Mobil de Urgenţă, fuseseră plătiţi doar 3.076.343. Rezultă o diferenţă halucinantă de peste 13 miliarde de lei vechi, care au fost sifonaţi din conturile fundaţiei.
Să recapitulăm: FpSMURD nu are angajaţi; sediul ei se găseşte în incinta spitalului din Târgu Mureş – unde cheltuielile de chirie (în cazul în care există!) ar trebui să fie simbolice; fundaţia plăteşte servicii de contabilitate care, ţinând cont de volumul de lucru şi de specificul contabilităţii pentru ONG-uri, nu pot să înghită mai mult de cîteva sute de lei, lunar; singura cheltuială eligibilă este decontarea transportului şi cazării membrilor consiliului director al fundaţiei.
Aşadar, grosul celor 13 miliarde de lei vechi au mers direct în buzunarele conducerii Fundaţiei pentru SMURD, cu titlul de decontare a cheltuielilor de deplasare.
Ca să vă daţi seama ce înseamnă această sumă, vă prezentăm o aritmetică simplă: Se ia în calcul un autoturism Dacia Logan, consumul mediu al acestuia şi preţul combustibilului în decembrie 2010.
Cu cele 13 miliarde de lei, fundaţia medicului Arafat ar fi putut achiziţiona autoturismul, l-ar fi putut umple cu 5 membri ai Consiliului Director şi ar fi putut face drumul de la Pământ la Lună şi înapoi. Nu o dată, ci de de 6 ori…

Şmecherii cu banii donaţi de populaţie

În 2010, FpSMURD s-a lăudat cu o sumă de aproape 5 milioane de RON, colectată prin campania „2% pentru SMURD”, din donaţiile pe care cetăţenii români le-au redirecţionat din impozitul pe venituri. Comparativ, firmele care au sponsorizat fundaţia în 2010 au dat acesteia o sumă mult mai mică – doar circa 200.000 RON. În acel an, ca pe toată durata funcţionării acestei fundaţii, cetăţenul român simplu a rămas principalul sponsor, care a donat sume importante de bani, cu credinţa că aceştia vor folosi perfecţionării SMURD. Iată, însă, că peste 1,3 milioane RON – adică 30% din cheltuielile fundaţiei – au ajuns în altă parte!

Cine sunt beneficiarii decontărilor

Din conducerea Fundaţiei pentru SMURD fac parte o serie întreagă de personaje care nu au nimic de-a face cu domeniul medicinei, darămite cu cel al medicinei de urgenţă.
Pe listă figurează, la loc de cinste, Emil Hurezeanu, directorul Realitatea TV şi cunoscut realizator de talk-show-uri.
Tot din aceeaşi zonă vine şi Radu Tudor, analist pe probleme politice şi militare, invitat al multor posturi tv.
Mergând spre zona divertismentului, o regăsim în conducerea FpSMURD pe Mihaela Rădulescu (sărită din schemă în raportul pe 2010, dar figurând în alte acte).
Alături de ei, mai figurează în conducerea FpSMURD directorul Companiei E.ON (sponsor constant al fundaţiei, inclusiv cu suma de bani iniţială, cu care a fost constituită aceasta).
Un alt nume interesant, asupra căruia vom reveni în articole viitoare, este cel al lui Adrian Diţă – şeful unei companii de management cu ramificaţii în media şi zona transporturilor şi fost manager la Vodafone România.
Ca vicepreşedinte al fundaţiei figurează generalul Vladimir Secară (şef al IGSU pe vremea constituirii FpSMURD), iar preşedintele şi, deopotrivă, cel mai cunoscut promotor al imaginii FpSMURD, este actualul ministru al Sănătăţii – Raed Arafat.

SMURD se întreabă: „Unde se duc banii Fundaţiei?”

Pe parcursul documentării seriei de articole despre Fundaţia pentru SMURD, am contactat oficialii IGSU, dar şi mai multe Inspectorate Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.
După ce am lămurit aspectele care ne interesau, am avut surprinderea să constatăm că nici măcar reprezentanţii acestor structuri nu au idee care sunt căile întortocheate pe care se distribuie banii FpSMURD.
Reprezentanţi de diferite ranguri ai mai multor Inspectorate (în structura şi în curtea cărora funcţionează SMURD) ne-au mărturisit că au văzut şi ei raportul fundaţiei şi că nu înţeleg de ce nu au fost cheltuiţi toţi banii încasaţi.
Mai mult, în câteva locuri ni s-a povestit despre proiecte depuse la FpSMURD pentru achiziţionarea de echipamente, sau pentru dotarea unor centre de instruire a paramedicilor SMURD, proiecte care nu au fost finanţate de Fundaţie nici în ziua de azi.
Asta în timp ce, aşa cum am scris mai sus, Fundaţia avea bani pentru alte daraveri…