sorin oprescu - presa straina

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Sorin Oprescu, acuzat de o mită de 25.000 de euro, să fie eliberat din arestul Capitalei. El va face arest la domiciliu şi este obligat să poarte un sistem electronic de supraveghere. Poliţia însă nu a achiziţionat nici până astăzi astfel de dispozitive, Decizia a fost luată de judecătoarea Viorica Costiniu, informează adevarul.ro

Potrivit minutei Curţii de Apel Bucureşti, judecătorii au înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, într-un apartament din Sectorul 1 Bucureşti. Decizia este definitivă.

Obligaţiile Pe durata arestului la domiciliu Sorin Oprescu trebuie să respecte mai multe obligaţii:

– să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, ori de câte ori este chemat;

– să nu comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii, precum şi cu alte persoane care se stabilesc de organul judiciar;

– să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.

În baza art.221 alin.6 C. pr. pen. judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, prin încheiere, îi poate permite inculpatului părăsirea imobilului pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale acestuia, în baza unei cereri scrise şi motivate.

Care sunt cazurile urgente

Sorin Oprescu are obligaţia să informeze autoritatea desemnată cu supravegherea sa – organul de poliţie în a cărui rază teritorială locuieşte – şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căreia se află cauza, în situaţia de cazuri urgente şi pentru motive întemeiate când fără permisiunea organului judiciar părăseşte imobilul pe o durată de timp strict necesară.

Judecătorii i-au atras atenţia primarului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin ori există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege.

Acuzaţiile DNA

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

Cine este judecătoarea Viorica Costiniu

Soţul Vioricăi Costiniu, Florin Costiniu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu supendare în dosarul fostului senator PSD, Cătălin Voicu. La două zile de la condamnarea definitivă a fostului magistrat Florin Costiniu, AMR a cerut revocarea din funcţia de judecător de la Curtea Constituţională a lui Daniel Morar.

CSM: Poate judeca dosare de corupţie

Secţia pentru judecători a CSM a stabilit, în septembrie 2011, că magistratul Viorica Costiniu are dreptul să judece în dosarele de corupţie instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Prin această decizie, Consiliul Superior al Magistraturii răspunde unei sesizări care i-a fost înaintată, lunile trecute, de către procurorii anticorupţie de la DNA, sesizare prin care se cerea analizarea suspiciunilor de imparţialitate care planau asupra judecătoarei Costiniu, din Secţia ll-a Penale a Curţii de Apel Bucureşti.

Solicitarea DNA a fost analizată de inspecţia judiciară, care, cu egalitate de voturi -patru la patru- a concluzionat că, deşi se află într-o aparentă stare de ioncompabilitate, soţia inculpatului Costiniu poate totuşi să participe la soluţionarea dosarelor de corupţie instrumentate de DNA.

Citiţi articolul integral pe adevarul.ro

7 COMENTARII

  1. ALO , DOMNUL LINGAU MORARU ? DE MIRCEA BASESCU CE ZICI ? SA-TI FIE RUSINE JAVRA BASISTA !

  2. clar aceasta doamna din vremuri apuse este cea care infraneaza mersul justitiei …ea facand parte dintre cei care saboteaza la greu actuala justitie …nu inteleg cum de mai rezista si nu este pusa pe „linia moarta” a justitiei …asta arata ca sus la varf are aparatori de aceiasi teapa ,fost securisti comunisti de care nu scapam decat atunci când vor da ortul popii….acesti nenorociti de care nu am scapat si care au tras in noi ca ei sa vina la conducerea tarii…..asta a spus acum cateva zile pe sticla Caramitru la o emisiune superba „Nocturne „…aceasta fosila trebuie alungata cu furcile din” Palatul Justitiei ” ,este o rusine !

  3. PSD-ul si-a bagat oameni peste tot si la CSM ,chiar si la DNA nimic nu mai functioneaza independent ,macar cu justitia am crezut ca s-a mai chimbat ceva ,dar de cand este PSD-ul la guvernare ne intoarcem in timp

  4. cate sapaturi sau facut ca martafoiul sa ajunga in completul matracucei care-i tot apara pe penalii lustruiti?

  5. SISTEMUL s-a pus in miscare . Oprescu si-a recapatat aroganta si linistea .
    Ce sa-i faci …. daca oameni corupti si parte din SISTEM nu pot fi eliminati !???

  6. Nimic surprinzator in romanica…CSM-UL nu se sesizeaza, de ani de zile, in cazurile Costiniu,n-are timp,se scarpna in freza…vechiul sistem inca respira,decide cand si cum vrea…Multi dintre magistratii activi au adus prejudicii tarii la fel de mari precum politrucii,securistii,bolsevicii,analizati comportamenul zecilor de costinii in cei 25 de ani…cariatii din sistem decid!

Comentariile sunt închise.