PSD trăiește periculos, am spune, după recentele alegeri și congresul de ieri, aproape pe principiul ”ori la bal, ori la spital”. La cum se prezintă lucrurile, mai degrabă la spital. Forma în care a ieșit noua conducere a partidului îndreptățește întrebarea dacă nu ne aflăm în fața unei structuri politice gata să recepționeze ordine din afara sa, mai degrabă decît a conduce, ea însăși.
Am avut, așadar, mascarada alegerilor pentru postul de președinte, care l-a scos pe Liviu Dragnea președinte. Spunem mascaradă pentru că a existat un candidat unic – ba chiar s-au luat măsuri drastice ca alți amatori să nu fie acceptați, fie și decorativ -; pentru că regulamentul alegerilor, care trebuia atent elaborat încă de acum cinci ani, a fost făcut pe genunchi în ultimele două săptămini, ceea ce nu ar fi permis, oricum, campaniile electorale interne ale eventualilor candidați, așa cum e firesc. Și pentru că procesul alegerilor s-a derulat inclusiv în casele baronilor din teritoriu, în afara unui control real al societății civile, deși nici nu prea s-au înghesuit curioșii, așa cum s-a întîmplat în vara lui 2004, la prima tentativă de alegeri implicînd toți membrii de partid.
De ieri, PSD are și o nouă echipă centrală de conducere, una cu puteri foarte mari, în condițiile decuplării baronilor din teritoriu de la Biroul Permanent.
O echipă tînără, incluzînd destule femei, și fără nume foarte compromise public. Aici ar fi ceva aspecte pozitive.
Din păcate, tinerețea, ca și bătrînețea, în sine nu e musai o virtute, cum a zis și Blaga. Lucian, nu Vasile.
Cine sunt noi juni care conduc PSD?
O adunătură depersonalizată, formată din anonimi ai politicii, foști cărători de genți ai unor lideri grei, oameni școliți și manevrați de servicii, indivizi de carton care nu vor avea, de facto, niciun cuvînt real de spus.
Să-i luăm bob cu bob.
Andrei Dolineaschi. Anexă totală a a lui Liviu Dragnea, a mers pînă la demisia din funcția județeană după condamnarea acestuia, cînd a fost nevoit să părăsească guvernul Ponta. ”Dacă a fost condamnat că a chemat oamenii la vot în timpul referendumului, cred că e normal să fiu solidar cu dânsul” declara, în mai, Dolineaschi. Un lider tînăr, care refuză categoric să accepte deciziile Justiției, iată o premisă bună pentru un partid care se vrea modern și reformat.
Victor Negrescu. Un cvasi-anonim, cu un unic moment de ”glorie”, acum vreo 7 ani, cînd a propus reducerea TVA la prezervative. ”Promovarea unei astfel de iniţiative va contribui nu doar la protejarea cetăţenilor de riscuri inutile, ci va dovedi că ştim să ne adaptăm ca societate la ritmul alert de viaţă pe care îl are populaţia” explica el. Fiu de general DIE, conform comisarul,ro, Negrescu a pierdut toate alegerile la care a participat, dar a ajuns, totuși, eurodeputat în urma demisiei Ecaterinei Andronescu.
Georgian Pop. Fost cărător de geantă al lui Mircea Geoană, care l-a promovat intens pe televiziuni, pe cînd era lider al PSD. Pentru că juniorul cu coșuri pe față stătea țeapăn ca butucul în fața camerelor, a fost trimis urgent la cursuri de mișcare scenică. De atunci, o oră de emisie cu Pop echivalează cu un curs de karate de la distanță, la cum flutură palmele, explicativ, prin studio. Șef al Comisiei SRI, deci categoric un personaj controlat de serviciul în cauză, conform cutumei de mult știute.
Ionuț Vulpescu. Fost gazetar sportiv și consilier prezidențial – la o vîrstă fragedă – în mandatul lui Ion Iliescu, absolvent de teologie, pare o concesie făcută președintelui de onoare, ca să nu se enerveze și mai mult contra actuali conduceri. Nu s-a remarcat cu aboslut nimic la șefia ministerului Culturii, în afară de plasarea lui Hamlet printre marii scriitori ai omenirii.
Nicolae Bănicioiu. Ministrul Sănătății, foarte tăcut în politică, mai ales după celebrul scandal al minorelor, a pierdut luna trecută șefia PSD sector 4.
Mihai Tudose. Ministrul Economiei, cvasi-anonim în politică, suspectat de plagiat în lucrarea de doctorat.
Viorel Ștefan, deputat de Galați, considerat un finanțist destul de bun, fără anvergură politică, însă.
Gheorghe Șimon. Parlamentar, nu a luat niciodată cuvîntul în plen, un anonim aproape perfect al politicii.
Gabriel Vlase. Absolvent al școlii SRI, fost președinte al comisiei SIE, deci am spus totul în privința celor care-l manevrează. Implicat în dosarul retrocedărilor de la DNA, de unde aflăm că îi dădea asigurări lui Gheorghe Paltin Sturdza că va interveni pe lîngă factori de decizie băcăuani pentru ai facilita punerea în posesie.
Mihai Chirică. Viceprimar al Iașiului, ieșit la rampă abia după scandalul Nichita. Cunoscut mai mult pentru picanterii (divorțuri, implicare în muzica rock etc) decît pentru activități politice.
Doina Pană, fost ministru, fără background politic solid.
Gabriela Vrînceanu Firea. Venită din presă, are o imagine bună, ceva experiență ca fost secretar de stat, posibile probleme de imagine, în viitor, din cauza soțului, baronaș de Ilfov.
Lia Vasilescu. Un transfer bun de la PRM, experimentată și bătăioasă.
Ecaterina Andronescu. Garantată de Marian Vanghelie în alegeri, ar putea avea probleme penale serioase în dosarul Microsoft.
În condițiile în care unii dintre aceștia mai sunt și legați strîns de administrația locală, precum Chirică ori Lia Vasilescu, e limpede că Dragnea a conceput o structură de BPN, forul care stabilește, săptămînal, politica partidului, care să lase conducerea efectivă pe mîna sa, a președintelui executiv Zgonea și a lui Victor Ponta, membru cu drept de vot, dar și șef peste cei cîțiva miniștri prezenți în birou.
De aici, încep marile întrebări.
Cine va conduce PSD, dacă Victor Ponta și Liviu Dragnea dispar din schemă, într-un viitor foarte apropiat, pe mîna Justiției și a unei posibile schimbări de guvern?
Răspunsul ar fi: Valeriu Zgonea, singurul greu politic care ar mai rămîne pe poziție.
Pînă nu demult, ideea ar fi părut o poantă bună în PSD.
Ea poate deveni realitate mai curînd decît se așteaptă mulți.
Valeriu Zgonea este suspectat, însă, și el, de ceva vreme, în interiorul și exteriorul partidului, că e un om foarte apropiat de SRI.
Zgonea, care și-a adus astă vară o directoare de cabine de la SRI, s-a numărat, de altfel, printre primele personaje majore ale PSD ale căror viziuni politice au început să coincidă cu cele ale DNA, SRI și ale presei ”acoperiților”.
El a lăudat, astfel, acțiunile binomului SRI-DNA, a criticat ideea modificării codurilor penale, a militat pentru reformă în PSD ori pentru eliminarea imunității parlamentare, beneficiind de o susținere și simpatie suspecte din partea unor gazetari ostili în mod tradițional PSD.
L-a urmat îndeaproape Liviu Dragnea, deși, în situația sa, e de presupus că cea care îl împinge de la spate e frica de pușcărie.
De aici pînă la celebra butadă a senatorului Daniel Savu, ”nişte lideri de-ai noştri au fost chemaţi în pădure la Băneasa, i-au pus să candideze”, nu a mai fost decît un pas.
Alegerile și congresul PSD au consfințit cea mai ”debilă” conducere din istoria PSD.
Una în care contează doar trei personaje, Dragnea, Zgonea și Ponta, toate trei suspectate de conexiuni cu serviciile secrete.
Își permite PSD, ca partid de mase, să se lase condus spre victoria în alegerile de anul viitor din exterior, de către structuri?
Ori, poate, ideea e tocmai ca PSD să le piardă controlat, pentru a face loc altora?
Cum va proceda partidul dacă, așa cum spuneam, doua nume din troica de la vîrf dispar în următoarele două-trei luni?
Alte alegeri interne, alt congres, alte bătălii politice în debutul celui mai complicat an electoral din ultimul deceniu?
Ori rămîne integral pe mîna lui Valeriu Zgonea, desigur, dacă acesta nu e lovit de vreo criză de fatigue?
Sunt întrebări care, în mod cert, trebuie să fi trecut prin mintea celor mai mulți delegați la congresul de ieri. De crîcnit, au îndrăznit public doar doi lideri: cel mai bătrîn și cel mai tînăr, Ion Iliescu și Mihai Sturzu.
Interesant arc peste generații…
Azi, Sturzu nu a mai fost primit în sediul central, deși e lider al TSD. Ion Iliescu, oricum nu prea mai venea din proprie inițiativă.
PSD s-a predat politic, îngenuncheat de structuri.
O fi bine, o fi rău pentru democrație?
sursa: inpolitics.ro
viorel stefan,bunul finantist face 25 de ani de parlamentariat ,probabil v-a iesi la pensie de acolo,ce a facut bun pt. tara?,ca pt. urbea care l-a tot votat NIMIC ,multi nici nu-si mai amintesc de el iar unii nici nu-l cunosc ceea ce cred ca si-a dorit si el.cit despre viziunile lui zgonea toate avute si sustinute de frica securitatii in rest un partid care ar trebui dezintegrat cu tot sistemul lui.
Comentariile sunt închise.