elena-udrea-sContractor major de săli de sport, bazine și alte obiective de zeci de milioane de euro, firma Consmin a lui Botoroagă are legături mult mai extinse cu Ana Maria Topoliceanu decît au mărturisit cei doi în fața instanței

Dragoș Botoroagă este, potrivit DNA, omul de afaceri de la care au pornit o parte din banii care ar fi ajuns chiar la Elena Udrea sau au fost folosiți în beneficiul Elenei Udrea.

Cînd a venit, vineri, în fața Înaltei Curți, Botoroagă avea atitudinea unui mărunt om de afaceri, strivit între interesele supreme ale statului. El a pledat vinovat, spunînd că a fost practic forțat de situația economică să dea mită.

Șeful SC Consmin SA din Petroșani a mărturisit judecătorilor că ”m-am panicat în 2010, cînd CNI nu mi-a făcut plățile. Eu prestasem lucrările și ei nu-mi plăteau”.

„Aveam cam 130-140 de angajați și nu puteam să le dau salariile. Aveam probleme cu băncile. Și, ca să-mi dea banii, am apelat la Ștefan Lungu. I-am întors o parte de 10%, plătindu-i pe compania lui niște contracte  de care n-aveam nevoie”Dragoș Botoroagă, administrator Consmin

Despre Lungu a spus doar ”că-l știam înainte”. Și a trecut repede peste subiect.

Dialogul din instanță

  • Judecător: Ați mai vorbit cu cineva despre bani în afară de Ștefan Lungu?
  • Botoroagă: Nu, doar cu Lungu.
  • Judecător: Nici cu doamna Ana Maria Topoliceanu?
  • Botoroagă: Nu, cu dînsa am discutat alte lucruri.
  • Judecător: Ce lucruri?
  • Botoroagă: Lucruri tehnice. Nu despre bani.

52 de milioane de lei doar în 2010 și 2011

Apoi, în puloverul său lung și cu alura patronului năpăstuit, Botoroagă a scurtat cît a putut mărturia.

Cît de mici sînt afacerile lui Botoroagă și cît de întîmplătoare sînt legăturile lui cu Lungu, fostul șef al comunicării lui Udrea, și cu Topoliceanu, fosta șefă a CNI, ambii răsuciți azi din amici în denunțători ai ministrului?

(…)

Firma lui Botoroagă e un exemplu de firmă care nu pierde, ci cîștigă. Nu face parte dintre cei 200.000 de purici pierzători invocați de Mugur Isărescu.  În 2011, cînd recunoaște că a întors 300.000 de lei lui Lungu, Botoroagă face un profit brut de 3,6 milioane de euro.

poza11231

foto: Evoluția profitului brut și a cifrei de afaceri a firmei SC Consmin SA, conform siteului firme.info

termogaz2

foto: Evoluția cifrei de afaceri a firmei SC Termogaz Company SA, conform siteului firme.info. Sînt similitudini evidente între evoluția Termogaz și cea a Consmin. Ambele au crescut din 2004-2005, au atins maximul în 2011 și au picat împreună cu Udrea. 

”O firmă de partid”

Dacă privești graficul cifrei de afaceri a lui Botoroagă, succesul firmei lui începe în era PNL – PDL. Urcă abrupt în 2004 și explodează, ca venituri și profit, în perioada Topoliceanu, 2010-2011, și, încă un an, în plus, 2012, practic acoperindu-se de glorie în mandatul de ministru al Elenei Udrea.

În 2013, SC Consmin SA coboară la cifrele din 2005. Practic, ca și compania Termogaz a lui Adrian Gărdean, cealaltă firmă de unde procurorii susțin că au venit banii de șpagă, Consmin are o evoluția atipică, neținînd cont de efectul gravitațonal al crizei. E ca și cum succesul ei ar fi fost racordat la un cerc politic și nu la piață.

”E un comportament de firmă de partid și, de aceea, Gala Bute este, în fond, o afacere cu bani de partid”, spune o sursă a Gazetei.

Prima întrebare este următoarea: pentru ca firma lui Botoroagă să trăiască mereu în creștere, cîte firme au fost trimise în pierdere?! Căci de aici se întrezărește cum aveau loc licitațiile și atribuirile de contracte. Cîte firme ajung pe lista neagră a lui Isărescu pentru că a existat o listă de aur a politicienilor? Cine bagă purici pe ecranul sectorului privat?

Și a doua întrebare privește direct aflarea adevărului în procesul Gala Bute.

Cîte contracte au presupus șpagă?

Firmă de construcții și de amenajări interioare, SC Consmin SA a participat, în ultimii 10 ani, la construirea bazinului de natație din Petroșani, amenajări peisagistice în parcul din Târgu Jiu unde sînt plasate operele lui Brîncuși, telegondola de la Cavnic și săli de sport în Gorj și Vîlcea. Și multe alte investiții.

În Gala Bute, Consmin a ajuns pentru că a întors 300.000 de lei către oamenii din CNI și MDRT.

Conform procurorilor, mita a curs pe traseul Botoroagă – Lungu – Breazu – Topoliceanu – Udrea.

Trei dintre cei numiți în rechizitoriu recunosc filiera și se declară vinovați. Dar doi, Breazu și Udrea, își susțin inocența.

Iar Udrea declară că banii s-au împărțit între ceilalți, îi privește, nu știa nimic. Despre plicurile cu cîte 10.000 de euro, pretins date de Topoliceanu, Udrea zice că nu le-a luat, e cuvînt contra cuvînt, însă e interesant, de pildă, cum se va apăra pentru că DNA susține că o parte din bani au ajuns la filiala PD-L București, condusă de ea.

Întrebarea e cîte dintre aceste lucrări de zeci de milioane de euro cîștigate de Consmin au presupus, scuzați expresia, parandărăt? Chiar DNA susține, în rechizitoriu, că în perioada 2009-2011 societatea lui Botoroagă a avut 11 contracte cu CNI. Gala Bute e singura oară cînd Botoroagă i-a dat bani lui Lungu și, indirect, lui Topoliceanu, ca să ne referim strict la fapte recunoscute de toți trei?

 Citește întreaga anchetă jurnalistică realizată de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan pe tolo.ro.

1 COMENTARIU

  1. Oferim lucru pe internet. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii DOAR la email: [email protected]

Comentariile sunt închise.