Izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial ar putea fi la o distanţă de 30 de secunde, după ce intervenţiile militare în Siria au generat tensiuni internaţionale care au transformat regiunea într-un butoi de pulbere.
Coaliţia condusă de SUA loveşte zilnic zeci de ţinte în Siria, însă Rusia îşi sporeşte numărul atacurilor aeriene şi acuză Occidentul de lipsă de rezultate. La rândul lor, ruşii sunt acuzaţi că atacă, împreună cu forţele lui Bashar al-Assad de la sol, şi grupurile de rebeli care nu sunt asociate ISIS, inclusiv rebel antrenaţi de SUA.
Pe măsură de spaţiul aerian al Siriei devine tot mai tensionat, comandanţii militari se tem că incidentele între avioane de luptă, elicoptere, drone şi rachete sunt tot mai probabile, ceea ce ar avea efecte cu ramificaţii globale, scrie publicaţia britanică Daily Mirror. „Este imposibil să raţionalizezi un spaţiu aerian atât de complex”, avertizează experţii militari.
„Ţinând cont de intensitatea traficului aerian, există îngrijorări reale că un avion ar putea fi doborât dintr-o neînţelegere catastrofică. Asta înseamnă că am putea fi la câteva secunde de o escaladare bruscă a situaţiei, ceea ce ne-ar duce în pragul războiului”, mai spun experţii citaţi de publicaţia britanică.
Unele avioane ale SUA au fost obligate să abadoneze ţintele şi chiar să se retragă la limită pentru a evita avioanele ruseşti.
Imaginile radar din centrul de comandă al SUA în Qatar arată cât de mult s-au apropiat avioanele americane F-16 de cele ruseşti Su-34. Lt. Gen. Charles Brown, comandatul campaniei aeriene americane în Siria, a declarat că un avion al SUA şi unul rusesc s-au apropiat la doar 20 de mile unul de altul, ceea ce, la viteza de deplasare, înseamnă doar 30 de secunde distanţă de un impact.
Cu portavionul chinezesc Lianoning staţionat în largul coastelor siriene, poziţionat astfel pentru a permite avioanelor J-15 să atace ţinte din Siria, teama de erori s-a intensificat. Andrew Foxall, expert în Rusia al think-tank-ului Henry Jackson Society, a afirmat că o eroare ar putea conduce la un „incident diplomatic de proporţii catastrofale”. „Rusia are un obiectiv foarte diferit de cel al NATO şi de dorinţa Occidentului pentru un regim democratic în Siria. Interesul Kremlinului este menţinerea unui regim pro-rus în Siria”, a mai declarat dr. Foxall.
Intervenţia Chinei a complicat lucrurile, existând temeri că ar putea folosi atacurile aeriene asupra ISIS ca pretext pentru a ataca şi rebelii moderaţi. De asemenea, există temeri cu privire la faptul că Rusia caută să-şi extindă influenţa în regiune, în special în rândul musulmanilor shia din Irak şi Iran, detestaţi de extremiştii sunni ca ISIS.
Cu Iranul care a permis Rusiei să-i folosească spaţiul aerian, două alianţe rivale puternice s-au format în Orientul Mijlociu, amintind de începuturile Primului Război Mondial. „Nu ştiu niciun conflict recent comparabil ca număr de state interesate”, afirmă dr. Foxall.
sursa: stiripesurse.ro
nue se va intzelege nimeni cu nimeni!
BINE AR FI , CA CELE DOUA PARTI, SA SE INTELEAGA OMENESTE, IN CAZ CONTRAR, NU SCAPAM DE BOMBA ATOMICA , CHIAR SI NOI, ASTIA MAI MICI .
Comentariile sunt închise.