ghita bossDoar două bătălii se dau anul acesta între firmele de specialitate pentru a obţine contracte în cadrul programului denumit Marea cadastrare a României şi în care Guvernul va investi 1,3 miliarde de euro în următor opt ani. În restul cazurilor a fost depusă, suspect, câte o singură ofertă!

Firme care au legături cu deputaţii

Ionuţ Cristian Săvoiu (PSD) şi Sebastian Ghiţăîntâmpină o concurenţă serioasă în lupta pentru cele zece contracte de anul acesta care sunt acordate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Suma oferită în acest an, pentru zece contracte de cadastrare, este de „doar” 128 milioane de lei. Anunţarea câştigătorului va ţine seama mai mult de respectarea condiţiilor de licitaţie. Asta în condițiile în care, în opt cazuri, pentru atribuirea celor zece contracte din 2015 s-a depus doar câte o singură ofertă.
După ce luni, „Cetăţeanul” v-a prezentat primele patru loturi de localităţi pentru care s-au depus o singură ofertă (citește și Politicieni, afacerişti influenţi şi foşti funcţionari publici își împart 1,3 miliarde de euro!), acum vine rândul următoarelor două contracte pentru care se duce o concurenţă adevărată. Pentru desemnarea câştigătorilor se va ţine cont atât de preţul oferit în limita impusă, cât şi de experienţă şi dotări tehnice avute la dispoziţie.

Pesedistul Săvoiu contra tuturor

Pentru al cincilea contract, cel de servicii de Cadastru și Carte funciară a imobilelor situate în 11 localități din județele Tulcea (Luncaviţa, Văcăreni şi Jijila), Brăila B (Movila Miresii şi Tudor Vladimirescu), Buzău (Mărăcineni, Cilibia, Luciu şi Glodeanu Sărat) și Galaţi (Vîrlezi şi Băleni), la care se estimează o valoare maximă de 12,8 milioane de lei plus TVA, este cea mai mare concurență – 4 oferte!

Prima ofertă este cea a Komora SRL (ofertant unic), iar Star Storage și West Compex sunt subcontractanți. Acționar la Komora este Gheorghe Dragomir, soțul Vioricăi Dragomir, cea care conduce la Oficul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călărași. Star Storage, unde acționar majoritar este fondul de investiții Axxess Capital,  și Teamnet International, firma controlată de Sebastian Ghiţă, conform procurorilor DNA, au făcut parte dintr-un consorţiu care a câştigat 10,23 milioane de euro de la Ministerul Comunicaţiilor.

A doua ofertă a fost depusă de Ramboll South East Europe (ofertant unic), Megagis (subcontractant), Topo Consult (subcontractant).

Ramboll South East Europe este fosta Geonet Târgoviște, apoi Blominfo și Blom România, societate în care sunt implicați apropiații și soția deputatul PSD Ionuț Cristian Săvoiu. SRL-ul lui Săvoiu a fost preluat mai întâi de Blom ASA Norvegia și anul trecut de Ramboll Danemarca, societăți care oferă expertiză în domeniul ingineriei. Cu toate acestea, firma este condusă tot de un apropiat al lui Săvoiu, Silviu Stoica. Încă un indiciu care confirmă implicarea apropierea firmei de Săvoiu este faptul că Ramboll îi plătește soției sale, Viviana Alina, un salariu anual de 108.000 de lei.

Săvoiu a fost, în anii ’90, director adjunct în cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, așa explicându-se implicarea sa în acest domeniu.

A treia și a patra ofertă au fost depuse de Topocom SRL Brăila (ofertant unic), Intercomplex (subcontractant) și Primul Meridian (terț susținător) – firme în care este implicat Dinu Cristian Dorin Glonț, respectiv Infotop Brăila (ofertant unic), Primul Meridian (terț susținător) și Intercomplex (subcontractant).

Unde e cadastrare, sigur apare şi Sebastian Ghiţă

Pentru al șaselea contract – 12,5 milioane lei + TVA, se înfruntă trei consorții! Contractul este pentru „servicii de Cadastru și Carte funciară a imobilelor situate în 17 localități din județele Vrancea (Bilieşti, Răstoaca, Goleşti, Milcovul, Gologanul şi Suraia), Bacău (Mărcineni, Nicolae Bălcescu, Letea Veche şi Săuceşti), Vaslui (Vultureşti, Ştefan cel Mare, Perieni şi Ciocani) și Harghita (Gălăuţaş, Subcetate şi Sândominic)”.

Prima ofertă a fost depusă de Geo Professional Services (ofertant unic) și Teamnet Internațional (terț susținător)

Geo Professional Services srl este administrată de Cătălin Florian Iosif și este deținută de Expert One Reaserch, srl unde acționari sunt Gabriel Găitanaru și Dan Ionuț Rizea. Acesta din urmă este cunoscut drept unul dintre interpușii lui Sebastian Ghiță în firma Xor Sistems, societate abonată și ea la contracte publice ai cărei acționari se ascund în spatele unei reţele de off-shore-uri din Cipru și Belize. Procurorii DNA au trecut această firmă pe lista celor 54 care sunt controlate de deputatul de Ploiești în dosarul în care este implicat cumnatul lui Victor Ponta.
La o primă vedere, celelalte oferte concurente nu ar putea crea mari probleme oamenilor lui Sebastian Ghiță! Acestea sunt depuse de Topo Expert Solutions & Technologies (ofertant unic) –a doua ofertă; Geotop Slatina (lider de asociere – același Cristian Dinu Glonț) și Aquaproiect (asociat –firmă apropiată, conform unor declarații din dosarele RAFO, de Viorel Hrebenciuc) – a treia ofertă.SC Teamnet International a făcut parte până în septembrie 2011 din grupul Asesoft al lui Ghiță. În acest moment, compania nu mai este controlată în acte de deputatul PSD. Procurorii DNA susțin că acesta controlează firma, conform ordonanței de punere sub urmărire în Dosarul „Herțeanu”, în care cumnatul premierului este acuzat de cheltuirea defectuoasă a fondurilor europene.

147 de localități, în 2015

Reamintim că în aprilie, fostul ministrul de la Dezvoltare, actual șef al PSD, Liviu Dragnea, lansa oficial Programul Național de Cadastru și Carte Funciara sau „Marea Cadastrare a României”. Concret, până în 2023, toate proprietățile din România vor fi cadastrate în baza unor finanțări europene, dar și de stat, conform Hotărârii de Guvern nr. 294/2015. „În acest an vizăm demararea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților în 147 de localități”, a explicat Dragnea.

Cuantumul celor zece contracte oferite anul acesta este de 128 de milioane de lei din cele 1,3 de miliarde de euro ale întregului program. Valoarea mică a contractelor este explicabilă prin faptul ca în 2015 nu se cadastrează niciun mare municipiu, ci doar comune. „În prezent, procedura de atribuire se află în perioada de evaluare a ofertelor depuse”, ni s-a transmis de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Mai trebuie precizat ca o mare parte dintre SRL-urile care au depus oferte au fost amendate de ANCPI pentru nefinalizarea proiectului CESAR – care presupunea cadastrarea a 50 de localități. Doar şapte au primit lucrările finalizate.

„Cetăţeanul” vă va prezenta în această săptămână și cea de-a treia parte a investigației care arată cine sunt oamenii care vor să realizeze cadastrarea României şi să încaseze o parte din potul de 1,3 miliarde de euro.

sursa: cetateanul.net