Luna trecută, imaginile cu imigranţii veniţi din Orientul Mijlociu au impresionat o lume întreagă şi au determinat reacţii importante la nivel înalt. Norbert Baksa, un fotograf din Budapesta, a avut o idee mai puţin inspirată: ce ar fi dacă s-ar folosi de criza refugiaţilor pentru a prezenta câteva fotomodele îmbrăcate în haine de lux? Aşa cum era de aşteptat, criticile la adresa colecţiei sale de fotografii nu au întârziat să apară.
Săptămâna aceasta, fotograful maghiar Norbert Baksa a prezentat 13 imagini pe site-ul său şi pe contul de Twitter, în care prezintă câteva fotomodele „refugiate”, îmbrăcate în haine de lux. Ideea acestuia a scandalizat opinia publică, scrie nytimes.com.
Unele din fotografiile artistului au fost ridiculizate pe reţelele de socializare şi Norbert a deschis o adevărată „cutie a Pandorei”. De exemplu, @LouisWitter scrie că „fotograful Norbert Baksa duce în derizoriu tragedia refugiaţilor”, lucru care îl lasă „fără cuvinte”.
Aşa cum observă şi jurnalist Natalie Hof, care scrie pentru publicaţia online OAI13, fotografiile care au atras cea mai multă atenţie prezintă un model pe nume Monica Jablonczky, care „îşi face o fotografie de tip selfie lângă gardul de la graniţă, în haine de fiţe, cu un telefon care poartă inscripţia brandului de lux Chanel”.
Criticile la adresa lui Baksa au fost atât de acide, încât artistul – care a colaborat cu reviste de succes, precum ELLE, PLAYBOY şi COSMOPOLITAN, s-a simţit obligat să-şi apere fotografiile şi motivele din spatele lor: „Referitor la aceste reacţii… Sper ca oamenii să-şi dea seama că situaţia este foarte complexă şi că ţin partea unuia sau altuia în funcţie de informaţiile parţiale sau subiective pe care le primesc. Nu înţeleg cum pot oamenii să ia o atitudine fermă (pro sau contra) când suntem invadaţi de informaţii contradictorii. Asta am vrut de la fotografiile mele – vedeţi o femeie care suferă, care este în acelaşi timp frumoasă şi disperată de situaţia ei, care poartă haine de calitate şi are un smartphone scump”.
Fotografiile nu au avut ca scop „romantizarea unei situaţii evident dureroase”, ci „atragerea atenţiei asupra problemei”, a spus artistul. Mai mult, el spune că munca s-a a fost inspirată de evenimentele reale prezentate de mass-media, cu privire la criza refugiaţilor.
foto: capturi nytimes.com
Între timp, un alt utilizator prezintă realitatea neretuşată a tragediei refugiaţilor care caută o scăpare în Europa.
sursa: gandul.info