Înconjuraţi de bănci de monitoare care transmiteau feed-uri live de la o flotă de drone, vânătorii au studiat ecranele cu maximă atenţie. Timp de două săptămâni echipa de veterani militari din Forțele Speciale și analiști CIA au urmărit o mașină argintie în excursilei sale “lumeşti” în jurulul Bagdadului. Dar maşina se îndrepta astăzi spre nord-estul oraşului.
Pasagerul maşinii, şeicul Abd al-Rahman, consilerul spiritual al celui mai căutat om din America, a schimbat două vechicule şi se afla acum într-o camionetă, îndreptându-se pe un drum murdar chiar la marginea micului sat Hibhib, la 48 de km de Bagdad, informează dailymail.co.uk.
Maşina a apărut pe aleea unei case cu două etaje ascunsă de un baldachin de palmieri. Rahman a ieşit din camionetă şi aceasta a plecat.
Era ora 4:55 pm în ziua de 7 iunie 2006. Americanii au aşteptat aproape un an pentru asta. Fiecare ochi care făcea parte din operaţiile centrale la baza Balad Air, chiar la ieşirea din Bagdad, s-au fixat pe imaginile casei mici. O figură solidă îmbracată în negru a ieşit din clădire, l-a întâlnit şi l-a luat înăuntrul casei.
“Wow!”, a spus generalul Stanley McChrystal, şeful Forţelor Speciale în Irak. “Acela e Zarqawi”. Americanii îl aveau în sfârşit în ochi pe fanaticul al cărui barbarism i-a făcut chiar şi pe cei de la Al Qaeda să îl denunţe – omul care a creat organizaţia pe care o ştim sub numele de ISIS.
Infractor de drept comun, devenit unul dintre oamenii de încredere ai lui Ossama bin Laden, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi a cunoscut, graţie războiului din Irak, o extraordinară ascensiune în ierarhia reţelei al-Qaida. Potrivit experţilor din serviciile americane de informaţii, al-Zarqawi era unul dintre cei mai buni experţi în arme chimice şi biologice ai reţelei al-Qaida. Pentru capturarea sa, administraţia de la Washington a oferit o recompensă de 25 de milioane de dolari, considerîndu-l principalul vinovat pentru atentatele cele mai sîngeroase comise în Irak de la invazia americană, în martie 2003.
Citiți articolul integral pe evz.ro